Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 14:02 - Удивителна книга – „Земята на Коперник”, автор Михаил Рушинек
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2681 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 06.08.2012 11:44


            На пръв поглед „Земята на Коперник” е съвсем обикновена книга. – Едно от многото четива разказващи, къде автентично, къде не, живота на бележита личност.  

            „Земята на Коперник” е толкова обикновена, че аз, вечно бързащ човек от 20-ти – 21-ви век нямаше да я купя и прочета. Но след като ми я предложиха, бонус, за левче, промоционалната ми душица взе връх и я купих.

...........................................

            Не книгата ме удиви, а големината на моето невежество и мащаба на човешкото безхаберие!

            До днес, ако някой ме попиташе: Кога е настъпил Ренесанса и що за звяр е това? Аз с безгрижие щях да отговоря: „Ами ... май Ренесанса започваше към края на 15 век с Данте, Колумб, Леонардо да Винчи, Коперник, Галилей.:-)

            Да, ама не било точно така: 
            Данте Алигиери се родил с цяли два века преди Ренесанса, през 1265 г. в град Флоренция. Починал на 14 септември 1321 в Равена, Италия. 
            Леонардо да Винчи - 15 април 1452 – 2 май 1519 г. и Николай Коперник – 19 (28) февруари 1473 – 24 май 1543 г. въпреки, че били почти съвременници един на друг никога не се срещнали. 
            А гледащият към звездите Галилео Галилей творил век по- късно – 15 февруари 1564 - 8 януари 1642 г. (Коперник казал пред света, че земята се върти през 1543 г., а Галилео Галилей се отрекъл от неговите и от своите открития деветдесет години по-късно, през 1633 г.)

            Но и това не е всичко, Ренесанса се оказа шашав! – от къде можех да предположа, че свещената инквизиция е опустошавала Човечеството не през мрачното Средновековие, а по време на светлия Ренесанс, през втората половина на 16-ти и целия 17 век!?

            Кук  знаещите ще кажат: „Ами какво удивително има тук?” – а аз ще отговоря: „Ами, нищо, освен моето собствено високообразовано невежество.:-(((
А ето това:
                    V
image

            
   Tова е, 
   другата удивителна, 
   човешкото безхаберие.:-(







 

 

                           

                  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

Ето няколко цитата от книгата:

 image

„Астрономията е науката,

най-достойна

за свободния човек” /Н. Коперник/

 

„Полската земя, отечеството на Коперник, по негово време се разстилала на голямо пространство в Европа. Ягелонските граници на Полската корона и Литва посрещали посрещали изгрева на слънцето над Днепър и Донец, а при залез се срещали с Бранденбургия, на север достигали до Балтика ...”

 

„... сам си задава въпроси:

- Вечен ли е светът?

- Земята по начало ли се намира в центъра на вселената?

- Движат ли се полюсите, или са неподвижни?”   /Н. Коперник/

 

„1500 г. ... От четирите страни на света към Рим се стичали десетки хиляди поклонници, духовни и светски лица. Както отбелязват тогавашните хроники, в светия град се събрали повече от двеста хиляди вярващи, или населението на апостолската столица, което нормално наброявало около 50 000 жители, по това време се увеличило четири пъти.” / А по времето когато бил построен Колизеумът в Древен Рим, през 80 г. преди новата ера, според изследователите градът Рим имал над 1 мил. граждани./

 

През 1504 г. Коперник вече се бил срещал „с най светлите умове, с учени от три италиански университета и по необходимост се сблъсквал с невежеството на тогавашните сановници. Той се връщал в отечеството си (Полша) не само по-образован, но и обогатен с много впечатления от широкия свят.”

 

„Лидцбарк, през онези години седалище на епископа, който фактически бил феодален владетел на цяла Вармия, днес е тих градец, разположен сред живописна местност на брега на река Лина ... околността на внушителния замък, който до днес е напълно запазен, някога била покрита с девствени борови гори, пълни с диви зверове. Там бродели зубри, глигани, рисове, мечки.”

...

„Тук именно, сред стените на монументалният дворец Николай Коперник прекарал редица години от живота си като претворен лекар, съветник и довереник по финансовите въпроси.” /епископа на Вармия бил вуйчо на Коперник/

 

„Както знаем по времето на Коперник не е имало дори и най-примитивни телескопи. Първият далекоглед бил насочен към небето от Галилей.”   

 

„Коперник получава знания в университетите на Краков, Падуа, Рим, Болония и Ферара” 

image

„Трактат за добрата пара” – „Работата е проста: всеки предпочита да задържи за себе си парите,  съдържащи по-голям процент благороден метал, а да харчи монетите с по-ниска стойност.

...

Сред неизброимите нещастия, които довеждат до упадък цели държави, както кралства, така и републики, четири трябва да се смятат за най-важни: вътрешните раздори, голямата смъртност, неплодородието и развалянето на монетата ...”  /Н. Коперник/

 

„Всяка промяна в мястото, което забелязваме, възниква или в резултат на движението на наблюдавания предмет, или в резултат на движението на наблюдателя ...”   /Н. Коперник/  

Пс.: Други човешки романи, които съм чел:


ЕОН от Грег Беър

Апропо, о „Апропо” 

За романа „Обитаемият остров” от Аркадий и Борис Стругацки

Из сборника „Неуговорени срещи” от Аркадий и Борис Стругацки

"Понеделник започва в събота" – автори Аркадий и Борис Стругацки


„Чучулигата” - автор Решат Нури Гюнтекин 

Дончо Цончев и неговите живи разкази 

Една малка оранжева книга със златни букви 

Моята среща с романите на Урсула Ле Гуин 

„Трите живота на Кракра”, дял I-ви – автор Антон Дончев 

За Жул Верн и книгите му „Капитан Немо” и „Две години ваканция”

„Малкият принц” - автор Антоан дьо Сент-Екзюпери 

„Атинянката Тайс” – автор Иван Ефремов 

„Климати” – автор Андре Мороа 

“Родна стряха”
Учебно помагало за 1 клас + впечатленията ми от детските букварчета

„Трудно е да бъдеш бог” - автор Аркадий и Борис Стругацки 


„Войната на ъплифта” - автор Дейвид Брин



Тагове:   космос,   Михаил,   автор,   наука,   ЧЕТИВО,


Гласувай:
2



1. palisandar - Втори невежа ( за себе си ) : Възму...
22.01.2009 23:31
Втори невежа ( към себе си ) : Възмутително подминаване на искрящ интелект!
цитирай
2. goran - Palisandar,
23.01.2009 09:27
Поне знаем, че нищо не знаем;-)
цитирай
Търсене