Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 18:40 - „Скици с въглен”, „Стария слуга”, „Ханя” – новели от Хенрик Сенкевич, книжка номер 9 от поредица „Панорама”, издателство „Народна култура” 1974 г.
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2244 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.08.2010 17:57


    Така ме изненада това малко сборниче – само ако знаех с какво се забърквам, ако знаех! ... Но не знаех!
    ...........................
    Напоследък съм доста уморен. Затова се старая да заобикалям четенето на книги от далеч, далече.:-(  Но, както е известно забранения плод е най-сладък и с времето става все по-изкушаващ! – Затова реших да преодолея мъката, като се подам на изкушението.:-) – Казах си, ще потърся някоя не ангажираща приятна книжка за релакс от задачите и грижите.:-)
    И така подведен от изкушението, от добрите си намерения, от Хенрик Сенкевич и от игривото момиче с чадърче в ръка от корицата си купих „малко безгрижно четиво” – или поне така си мислех тогава, когато го купувах. Но представите са едно, действителността друго!
    Търсех леко, забавно четиво – открих три кратки, но
истински разтърсващи новели.
    ...........................
    Много, наистина много жар и пепел има в тези творби на Сенкевич! – Тук е момента да предупредя – внимавайте, тази малки новели, не са за приспиване! Твърде истинско и тежко четиво са!
    Причината трите новели са „автобиографични” – разбира се героите и случките са само скицирани и идеализирани, но ясно се усеща, че разказват частичка от младежката действителност на Сенкечвич. – Разказ за обич и скръб, живот и смърт, любов и омраза, другарство и неприязън ...
    ...........................
    И трите новели са тъжни, тежки творби, но си заслужават четенето, и то много. Особено от нас младите – да се осъзнаем и да се замисли за живота.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене