Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2009 18:03 - Избирам българското
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 37795 Коментари: 61 Гласове:
11

Последна промяна: 04.01.2011 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      На заплата, пазарувайки в един от големите магазини в София решавам, че съм заслужил да се поглезя с голям шоколад + най-необходимото за лятото -  нова плажна кърпа и туба плажно масло с висок защитен фактор.:-)
      Взимам шоколада от познатия рафт, плажното масло от летния щанд и започвам да се озъртам за хавлиени кърпи.
      След повторен оглед на магазина трудно откривам малък щанд с не особено богат избор. Явно хората не купуват много кърпи, но явно точно заради това половината стока се оказва на промоция.
      Разглеждам внимателно – производител, големина, материя, цена. Остава ми само да си избера десен когато чувам женски глас да казва зад гърба ми: „Момче зарежи ги тези български кърпи, виж тези!” Обръщам се за да видя, коя е тази добра жена, която така свойски желае да ми помогне. – Виждам жена на средна възраст, която сочи към лека стойка до щанда, върху която изкусително свети червена табелка с надпис „Изгодно!”. Добрата жена сочи кърпата и ми я хвали: „Не само, че са италиански, а и на промоция! Нямат и десет лева, ще взема и аз да си купя една!”
     Гледам жената и се чудя какво да кажа личи си, че тя всъщност не говори на мен, а на себе си. Би трябвало като що годе възпитан човек да и благодаря, но вместо това се чувам да казвам: „Да, видях ги тези - не искам италианска, избирам българското!!”
     Виждъм как жената се опулва на среща ми и казва: „За какво ти е българска – тези са италиански!” – Не и отговарям, обръщам се и припряно започвам да ровя сред кърпите за да не и кажа какво мисля за хора, които така безгрижно могат да кажат - „За какво ти е българска, зарежи българското”.
     Така ме ядоса тази добра жена, да съм зарежел българското, умница – ако я питаш дали обича България ще се изкара най-големия патриот в държавата, а в действителност!!
    
     Излизам от магазина и си мисля,
     Защо французите пият основно френско вино, защо гърците ядат само гръцки маслини, защо испанците се докарват за по-големи католици от Папата, защо китайците биха изхвърлили всеки, който би дръзнал дори само да си помисли, че може да им продаде коприна и т.н. Защо другите народи бранят като зеницата на окото си всеки символ и национална стока!! – Защото са глупави, затова ли – не мисля.
     Разбира се Ганьо е космополитен и модерен, той цъфти и връзва! Това, че в собствената му родина дала на света “Бациликус булгарикус” нагла чужда компания му продава сухо мляко с брашно под марките „Набабати, Актиивияяяя или Даноноооонон”. - Какво му пука - нека тя да печели, а той да набива брашно с консерванти.
     Както е казал народа - ”Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава!”
    
     Наистина няма други като нас – все се оплакваме, че сме бедни и нямаме пари, но не се замисляме на помогнем сами на себе си и на сънародниците си, като се подкрепим едни други.
     Да изберем българската стока и по този начин да осигурим работа и доход за друг българин е прекалено просто за нас!
     Та нали ние сме най-умните, най-работливите, най-можещите хора на тоя свят! Можем всичко - най-вече, да бъдем най-големите егоисти на този свят. Можем да не се интересуваме от нищо друго, освен от себе си! – Ганьо, винаги ще се справи, защото му стига да знае, че на Вуте му е по-зле!     



Тагове:   стоки,   родина,   мисли,   мъка,


Гласувай:
11



1. анонимен - addicted to life
12.07.2009 18:46
и аз така - избирам си млякото, хляба, виното, обувките, шопската салата! италианските кърпи не са по-качествени от българските, защото са шити с китайски материали.
в макдоналдс крак не ми стъпва, пия си бг бира и водка ;) купувам си български вафли и шоколади, а милка не искам и да чувам - от захар не стават за ядене...
нека да подкрепим бг стока, не защото се пишем на патриоти, а защото е качествена, нали?Деси
цитирай
2. анонимен - Относно това с българската бакт...
12.07.2009 19:03
Относно това с българската бактерия, по това което съм чувал, на практика, всички кисели млека в България се правят с вносни култури бактерии които са били отгледани и генно модифицирани така, че да може по-лесно да се борави с тях в производствения процес.И изглежда Бациликус булгарикус прсто не се вписва в сметките на нашите алчни производители.Интересно ми е само, дали тази бактерия вече не е изгубена!Защото накрая имаме едно кисело мляко, направено с голяма част сухо мляко, изкуствено добавена мазнина, заквасено с чужди бактерии и сложено да отлежи, ама по- бързата процедура.И аз след това се чудя, защо получавам разстройство всеки път, когато за малко сменя домашното кисело, с онзи полуфабрикат!
цитирай
3. artanis - За кърпите
12.07.2009 19:10
искала е да ти продаде италиански кърпи, защото са по-скъпи и имат по-висока надценка. Аз съм си купувал скъпи италиански United Colors of Benetton докато не разбера, че са просто един скъп изкуствен боклук с надпис. Иначе предпочитам българските памучни кърпи, които се продават изгодно. Вероятно има и италиански памучни кърпи, които са добри, но струват 10 пъти повече (и вероятно са правени от китайци).

Но също съм против да купувам най-големите боклуци само защото са български. Или пък да спонсорирам кампанията на БСП като си купувам Винпром Пещера.

поздрави:
цитирай
4. goran - Деси:-) - за българското!
12.07.2009 19:20
За качеството - не бива да се заблуждаваме, за жалост положението никак не е розово. Имаме качествени, ала и ужасно некачествени стоки:-(
Още по-лошо е, че по необясними причнини българския бизнес в голямата си част смята за нормално да продава в България лоша, застояла, дефектна стока! За жалост и в това отношение няма други като нас - немеца, англичанина, французина, гръка и дори македонеца оставя от най-доброто, което произведе и за собсвения си пазар и това не е случайно.

Не случайно за всяка фирма винаги най-трудно постижимата цел е да започне да продава на чужд пазар - причнита е, че всички (освен нас) пазят своя пазар и стоки със зъби и нокти. Защото всички знаят, че ако са силни на вътрешния си пазар може и да успят да уцелят въпреки глобалните икономически кризи като тази, която тежи на всички ни в момента.
Когато доходите на французина намалеят той ще се откаже от почивката в чужбина, но от местното вино никога!

За жалост българския бизнес наистина има много да учи:-( Но ако се подкрепяме и се стремим да се развиваме, можем да се научим да създаваме наистина качествени стоки!
цитирай
5. goran - Анонимен 2
12.07.2009 19:34
В действителност българската бактерия се среща в свободна, не лабораторна среда не само у нас, а на целия балкански полуостров, но никъде извън него! (Освен в лабораторни условия.)

За производителите – не си прав, има доста производители, които все още използват именно открита от българските изследователи Бациликус булгарикус! Ако избираме и купуваме само такива млека – ще принудим и останалите да произвеждат истинско българско кисело мляко;-)
цитирай
6. goran - Аrtanis,
12.07.2009 19:51
За кърпите – не си прочел внимателно, не продавачка, а жена на средна възраст (около 50г), която също като мен бе клиент на магазина ми я хвалеше защото явно си търсеше извинение за да си купи нова плажна кърпа.

За цената – в интерес на истината италианската наистина беше съвсем малко по скъпа, но не според етикета (не на пръв поглед). Българската кърпа произведена от „Яна”, която аз си купих струваше 9.70 лв или 9.80 (вече не си спомням точно). А промоцираната италианската кърпа струваше 9,50 лв. Въпреки това нашата бе малко по евтина, защото нашата бе с размери 70/140 см., а италианската 60/140 см при 500 грама на метър за двете. Но дори да не беше така, аз пак бих купил нашата кърпа дори да струваше 12 лв. - защото желая да подкрепям българските производители.)

За качеството – разбира се, че няма да купя некачествен продукт. За да го купя трябва да бъде качествен! А за да започна да го рекламирам трябва да е наистина качествен! В България се произвеждат и качествени и некачествени продукти – от нас, потребителите завеси да направим така, че некачествените да нямат място на пазара!

За концентратите, не ги разбирам – аз пия само бира или вино:-) Например Болярката, Ледениката, ММ и Алмус са прекрасни бири. От произвежданите от чужди компании у нас бири предпочитам Шуменско и Пиринско.
цитирай
7. анонимен - Избирай си ти българското. Не ви...
12.07.2009 19:59
Избирай си ти българското. Не виждам никаква хубава българска храна. Отдавна съм спрял да купувам български сладки неща (шоколади, бонбони, солети, бисквити и т.н).
1. Още не са се научил как да направят една опакаовка. Как да отвориш вафла без да се омажеш целия? Вземи преимер всяка една чужда стока как се отваря - без усилие и най важното - успешно. Опитали са се нещо ама нищо не са направили. Трябва ножица....
2. Качество и вкус - всички са жалки подобия на същите от миналото или на конкурентни чужди марки.
3. Цена - как може нещо от същият род на чужд прозиводител да излиза по евтино?
4. Защо се опитват с дребни триков да печелят - например шоколда някой е 90 грам , но "уж" по евтин.
Има ли смисъл да говоря да дрехи изобщо и обувки. СМело мога да кажа - да го духа българското докато не се оправи. Затова и няма български стоки в Европа - защото са скапани (не визирам социалистическият блок)
цитирай
8. artanis - преди половин година
12.07.2009 20:05
писах нещо по темата: http://artanis.blog.bg/drugi/2008/12/16/bylgarski-stoki.266597

В България всеки производител се сблъсква с ниската покупвателна способност. Качественото е много по-скъпо, а хората в много случаи предпочитат евтиното.

Аз подкрепям свободния пазар. Достъп до него трябва да имат всички. Единствено не подкрепям стоките произведени в тиранични режими като Китайската Народна Република.
цитирай
9. goran - Анонимни 8, много се палиш!!
12.07.2009 20:08
Ако не можеш да си харесаш нито една българска стока това си е твой проблем! Явно не си чувал, че билките са най-ароматни, полезни, лековити там където естесвено виреят и за хората, които живея именно на тази земя!

Или може би си от хората, за които Паисии е написал: "О неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин!
цитирай
10. goran - Artanis,
12.07.2009 20:24
За покупателната способност – това, че българския потребител има ниска покупателна способност изобщо не е вярно!!

Наистина има много хора, които имат много ниска покупателна способност, но в България наистина има много повече мерцедеси и жилищна собственост от редица дори европейски страни.
Друга още по-показателна тенденция е, че българина изразходва средно два пъти повече пари за козметика от румънеца - като това са напълно официални статистически данни, които наскоро четох във вестник Капитал. Да не говорим за разходите на средният българин за алкохол, бира, безалкохолни напитки или мобилни и информационни услуги (GSM, Internet и т.н.), които са напълно съизмерими на средноевропейските и много кратно ги надвишават на фона на доходите ни.

Българския пазар никак не малък!!! По много причини, защото:
- харчим повече отколкото изкарваме, при това го правим вече години на ред;
- не сме се научили да се пазим от рекламите;
- спестяваме малко;
- държавата разхищава много;
- богатите купуват супер луксозни стоки вместо да инвестират;
- българите в чужбина през последните три години изпращат в България повече от 2 милиарда евро годишно;
- ...

За свободния пазар – всеки нормален и образован човек го подкрепя, и аз не правя изключение от това правило. Но това да си част от глобалния свободен пазар не означава да не подкрепяш родното си производство. Не става въпрос да го субсидираш или да го затваряш за чужди стоки – никъде в моя текст не говоря за подобно нещо.
цитирай
11. pin777 - goran
12.07.2009 20:30
За пореден път виждам теми написани все едно от мен. Напълно съм съгласен с написаното от теб. А за тези, които обичат да купуват уж само качествена чужда стока мога да кажа само: -- Поредните комплексари, мислейки си че с тази си 'избирателност' са по-изискани от останалите нас. А всъщност повечето са едни кухи егойстични лейки неспособни да вземат самостоятелни решения влияещи се само от рекламираното по телевизията...
цитирай
12. artanis - goran
12.07.2009 20:40
Като отидеш в магазина и кажеш: дайте ми един хляб, защото имам апартамент в Дружба 2, ще ти се изсмеят. Приятелките на баба ми й се чудели как може да си купува месо, защото било много скъпо. Онези с мерцедесите (повечето на лизинг или служебни, купени с народна пара) нямат нищо общо.

А и много от големите козметични фирми правят продукти специално за българския пазар. Т.е. по-евтини от тези, които продават във Франция, но съдържащи пълнители и нискокачествени съставки.

Ако сравняваш българския потребител с индийския, си прав за покупвателната способност. Но ако сравняваш България с цивилизацията няма нищо такова. Разбирам, че имаш патриотични чувства, но говорим за реалността. Между другото виж какво ще стане с покупвателната способност в следващите месеци след като толкова много хора загубиха работата си заради кризата.
цитирай
13. goran - Pin777,
12.07.2009 20:43
Винаги е приятно човек да открие съмишленици дори и сред непознати за него хора.

За хората, които "купуват уж само качествена чужда стока" - не съм съгласен с теб. Мисля, че не е редно да се поставяме всички хора под общ знаменател, още по малко да ги определяме с етикети или да обиждаме.

цитирай
14. kaksiika - Аз също харесвам хавлиените кърпи ...
12.07.2009 21:34
Аз също харесвам хавлиените кърпи на Яна-Панагюрище и ги ползвам вече 20 години,но преди 2 месеца купих халат за баня на единия ми син,халатът е ушит от българска и дори местна фирма от града,в който го купих,халатът е плюшено-хавлиен и платът май е вносен,учудих се как добре попива и как не натежава след употреба.Освен това мирише осезателно на памук,в прогимназията на бригада събирахме памук,та разпознавам мириса.
Относно козметиката ще потвърдя,че невинаги по-скъпата вносна е и по-качествена,аз използвах крем за ръце на Гарниер,но когато веднъж колежка ми услужи с българския крем за ръце Здраве,открих колко по-ефективен е,а е и двойно по-евтин отпродукта на широко рекламираната фирма Гарниер.
цитирай
15. pin777 - 14. goran
12.07.2009 21:48
Значи съжелявам , че прозвуча малко крайно и категоризиращо за определена група от хора. По принцип не обичам да категоризирам и рязко да разграничавам хората но понякога такъв тип хора като гореописаните много ме дразнят. Не съм казал, че трябва да се купува само българска стока, но при положение че има такава отговаряща по качество и определени характеристики аз специално избирам българското. Да не говорим, че по света хората както спомена ти избират собствената стока. А даже и била тя не чак толкова добра.
цитирай
16. goran - Kaksiika:-)
12.07.2009 21:49
Наистина личния опит и предпочитания са най-важни:-)

Стискам палци на теб, на себе си и н всички ни, все по-често да оставаме доволни и дори приятно изненадани от родните български стоки:-)

Приятна вечер:-)
цитирай
17. анонимен - пак съм аз аноонимния. Не знам къде ...
12.07.2009 21:52
пак съм аз аноонимния. Не знам къде да си напиша имет. Стефан се казвам. Та, няма да коментираме покупателни спосоности и тн. Ето конретен пример.
Обожавам локум. Хайде да сравним сега - скоро ял ли български локум онзи който е с жената отпред с розите.
Намирал съм и сме тествали с родителите ми гръцки, македонски и сръбски последно. Няма нищо общо - ядеме нищесте и боклук на същата цена. Забележи на същата цена. Тука няма нищо общо покупателната способност. Това исках да кажа. Затова съм против българските неща. Ти ми казваш нямаш вскус. Да ама бъркаш, няма нещо което да не съм опитвал на българският пазар от всички сладки неща които са излизали и излизат.
Така че конкретно питам назовете ми една българска вафла /десерт която се отваря лесно и бързо?
И защото стоките били "уж" качествени защо барове от типа на сникърс, марс и други са от 77 години (аз лично точно сега разбрах че от толкова знаех че са около 50) а българските умират всяка година.
За хавлиени кърпи не съм запознат съжалявам.
цитирай
18. goran - Пин:-)
12.07.2009 21:57
И аз предпочитам когато на пазара има българска стока, която отговаря на изискванията ми да купя нея:-) - Това е мой личен осъзнат избор:-) В началото го правех защото ми се изкаше да знам от къде идва продукта, които използвам, а с времето осъзнах, че така подкрепям и икономиката на България:-)

Като при това се боря да не правя компромис с качеството на стоките, които купувам. Разглеждам внимателно какво купувам, редовно опитвам нови продукти на различните конкурентни фирми. Стремя се да избра най-доброто за себе си и за близките си. Когато качеството е добро оставам лоялен към фирмата, когато ме разочароват веднага избирам конкурентен продук произведен от друга българска фирма.
цитирай
19. julia13 - и аз да се включа, ако нямате нищо напротив...
12.07.2009 22:12
първо да направя една корекция, хавлиените кърпи, от които и аз си купих на промоция от Метро са на Яна Плевен, а на Панагюрските хавлиени изделия в момента не мога да се досетя за марката, но Яна е завода в Плевен. Само не съм доволна, че цветът им пуска, добре че я изпрах самостоятелно, но пак си бих купила българска, на Яна Плевен, защото са плътни, меки, качествени, китайските са приблизително на същите цени, да поощряваме китайското ли? Те досатъчно са поощрени и се поощряват!
Ние българите ..как беше "Не сакам аз да съм добре, а Вуте да е зле", те това сакаме! Някои от нас и за жалост мокрото гори покрай сухото!
Хуабва вечер и спокойна нова седмиац!
цитирай
20. goran - Господин Стефан,
12.07.2009 22:15
Наистина много се палите!!!
Ако не бяхте така добронамерен бих си помисли, че работите в някоя от големите междонародни сладкарски компании.

Но тъй като вие явно сте един взизкателен българин, който знае, че локума е традиционен турски десерт произвеждан от столетия и в България, явно сте разочарован от незаслуженото му пренебрегане за сметка не задраво запечатените вафли.

По отношение на големите чуждите брандове - това, че една компания съществува от 50, 100, 200 или дори триста години изобщо не озачава, че произвежда едини и същи продукти през всичките тези години. Нещо повече, това е практически е невъзможно - по много причини.

Освен това - кое по-добре цял живот всеки ден да ядете един и същ несравнимо вкусен крем карамел (просто защото не сте опитвали друг) или всеки път да избирате различен десерт, с които да подсладите живота си според настроението си.
цитирай
21. pin777 - 18. анонимен
12.07.2009 22:18
Значи това за стоките, които не 'стават' говоря за българските спор няма. Никой не казва, че трябва да ядем боклуци. Такива фирми или почват да произвеждат качествени стоки или отпадат от пазара по естествен път. А това като цяло за стоките и сравнени с европейските, ами не можем изведнъж да ги догоним, още повече че не сме някоя страна със силна икономика. По въпроса за опаковките, предпочитам да се изнервя докато я отворя вафлата или каквото е там пред това да ям турски или китайски боклуци. А тези разните европейски и американски продукти, мерси много ама от тях може би само някой немски и френски продукти стават. Другото си е евтения, която и в техните страни не я ядат.
цитирай
22. rainboweyes - Браво,приятел!
12.07.2009 22:26
Напълно съм съгласен с тебе!Аз купувам вносни стоки само ако нямам избор.Винаги в магазините избягвам да взимам чужди стоки,защото по мои наблюдения голяма част от тях се оказват страхотни боклуци!
цитирай
23. net - мили мой!
12.07.2009 22:27
Произвеждаме качествени стоки, Дори продукцията на "Яна" се продава на запад, и повярвайте ми - досат по-скъпа е от тук.
Български стоки има в чужбина! Специално дрехи. И аз бях с едно сако, купено в БГ, същото видях на манекен в Ла скала.
В представителството/магазин/ на модната къща, казах, че тази модна колекция вече съм я виждала.
Било невъзможно!!!
После на етикета пишеше произведено за ...... в България
А в една италианска модна къща имаше дрехи на които пишеше произведено за ..... в Румъния.
Дори на гумите за автомобили не пише вече произведено в... а по технология на.. или перефразирам/не си спомням точно/ изпитано в ...
А и те си имат магазини за левче - Woolworth, където на стоките пише произведено в Китай, но за разлика от нашите магазини, те отговарят на изискванията им за качество. Но голяма част от тези магазини фалирали- въпреки, че е по-евтино, предпочитали на етикета да не пише Китай.
Така, че българските стоки са качествени, но липсва реклама, защото тези пари, предвидени за реклама отиват на друго място.
цитирай
24. goran - Джулия:-) и аз вярвам в доброто в българина и българското:)
12.07.2009 22:27
Благодаря за пожеланието, за коментара:-)

За фирма "Яна" - доколкото знам това е голям български холдинг с няколко предприятия в страната:-) Лично аз у дома имам техни хавлиени кърпи от Панагюрище и съм изключително доволен от тях - меки и здрави са, не съм забелязал да отпускат боя. Освен кърпите имаме и чаршафи произведени от тях, мисля в Бургас, а майка има тяхна желетка, мисля че от Варна.
цитирай
25. julia13 - Може, не споря
12.07.2009 22:33
може, не споря, а и няма защо, заводът на Яна Плевен е до ж.п. линията и пътувайки с влак през Плевен го виждам редовно, работещ, за разлика от другата им промишленост. Не знаех, че са холдинг, обаче сега вече зная, благодаря! Научих нещо ново и съм доволна! Дано пребъде и българското и българина и България!
Останете си със здраве!
цитирай
26. goran - Нет,
12.07.2009 22:36
И на мен ми се струва, че най-големите проблеми на българските компании идват от липсата на упрвленски умения - предприемачество, маркетинг, мениджмънт и PR (връзки с обществеността).
цитирай
27. goran - Джулия:-)
12.07.2009 22:39
Значи Яна има завод и в Плевен:-) Това е страхотно - колкото повече, толкова по-добре:)

Благодаря за пожеланието:-)

Приятна вечер:-)
цитирай
28. eien - Като видя български артикул в Япония и веднга се презапасявам
13.07.2009 09:27
При поводи, поднасям го красиво опакован. И се радвам!
цитирай
29. анонимен - ina
13.07.2009 09:39
http://catalog.bg/company.php?company=227
В Плевен имаше преди завод "Саня" - да не се бъркате нещо. Иначе съм за, 100% Яна Панагюрище!
цитирай
30. stone - в кой век живеете, бе хора?
13.07.2009 09:53
21-ви сме, да ви напомня. този протекционизъм, който проповядвате, е от 19-ти.
първо да обърна вашия аргумент против вас: казвате, че български стоки се продавали и в чужбина - е, ами ако там хората кажат "ще купуваме само родно", тогава на кого ще продават българските фирми? дай да затворим пазарите и всяка държава да се самозаволява.
аз си купувам това, което ме устройва като цена/качество, и хич не гледам къде е произведено? какво ме интересува това? чувствам се гражданин на света. всички живеем на тази планета, и сме произлезли от едни и същи маймуни.
цитирай
31. pach - Стремя се винаги...
13.07.2009 10:16
да избирам българското, защото все пак за парите си е едно от качествените неща на пазара - може би просто защото познаваме нашата стока и знаем как може да се "ментоса" или какво качество да очакваме от нея.
Колкото до киселото мляко - това ми е голям проблем от пролетта , когато хладилника ми сдаде багажа...По обективни причини подмяната му с нов се отлага три месеца,но както кадват всяко зло за добро!
Гарантирам ви - няма нито едно кисело мляко (включително и това "Елби" дето на опакавката гордо импише че е заквасено с "бацилус булгарикус") което да ми се вкисна или да стана кисело (резливо) в рамките на две седмици (!!!) престой на сравнително хладно място извън хладилника (5-10 градуса околна температура).
Извъртях всички марки които може да се купят в София , първоначално с уплах ,че докато не купя нов хладилник мляко няма да ям.После от почуда , аджеба - какво ядем?????
Накрая вече си правих експерименти и резултата бе един и същи - издържат повече от десет дена без да станат грам по-кисели!!!!
Сега имам хладилник , но онзи ден изхвърлих цяла кофичка , защото тя пък се изхитри вместо да вкисне (и да "шупне") за 8 дена да мухляса в синю/зелен цвят.
А сега кажете какво мляко да взимам (последно "Бор-чвор" все още се държи поне на вкус ама...) и какво ядем от "типичните български" фирми които се крият под това има , а всъщност са западни фирми развалящи нашите марки , в опита си да се присламчат към нашето (макар и не на световно ниво) качество!?!?!?!
въпреки всичко купувам български стоки, поняго и от чисто патриотични подбуди,но лошото е ,че такива стоки стават все по-малко...
цитирай
32. kaksiika - Само ще вметна, че Бор-чвор е сред ...
13.07.2009 10:30
Само ще вметна,че Бор-чвор е сред фирмите открито декларирали,че ползват сухо мляко/списъкът го имаше изнесен в нета,не че тези,които не са декларирали не ползват.
цитирай
33. proximus - Приятелю, принципно съм склонен да ...
13.07.2009 11:01
Приятелю, принципно съм склонен да се съглася с поста ти....
Но да ти кажа честно, забелязвам че българските предприемачи, тръгвайки по пътя на западните си колеги да намаляват максимално себестойността на продуктите си, се уливат и смея да кажа - възприемат най, ама най лошите им производствени практики. Като при това крайната цена се получава по-висока.
За "Данон" може много да се дискутира какво точно бухат в продуктите си, но ти гарантирам (от първа ръка информация) че са много по качествени от тези, излизащи изпод златните ръце на някой незнаен луд гений технолог на наша си, родна, българска млечна компанийка.

Сори, ама тука всеки е тръгнал да става милионер за отрицателно време, и гледа тва да е на гърба на балъците които му купуват стоката.
цитирай
34. ledzeppelin - Вие сте луди за връзване,бе хора!
13.07.2009 12:49
Кисело мляко,сирене и каквото друго си искате има на всяко едно място,което НЕ е хипермаркет.

А па за Данон нЕма да говорим,че ми са дигат нервитие.
цитирай
35. анонимен - Breh, wijdam, che nikoi ne e pisal na ...
13.07.2009 15:40
Breh, wijdam, che nikoi ne e pisal na shliokowica - da poprawq neshtata :)

A

PS. Oborishte, Oborishte! :D
цитирай
36. анонимен - Parvo se izvinqavam za shliokav...
13.07.2009 16:21
Parvo se izvinqavam za shliokavicata, no ne mojah da se vazdarja ot komentar.Jiveq i rabotq v España veche 4 dalgi godini. Po staroto pokolenie ispanci, koito s mnogo trud sa izgradili España takava kakvato e, ne iskat i da chuqat a kamo li da kupqat vnosni stoki.Bedni ili bogati te kupuvat s predimstvo stoki proizvedeni tuk v España.Tuk vnosnite stoki sa zadaljitelno po-evtini ot ispanskite.Dokato pri nas e obratnoto.Edin den pazaruvaiki v kvartalniqt magazin se bqaha svar6ili torbite za bokluk. I az vlqazoh v sasedniqt kitaiski magazin i kupih ot tam- hem i po-evtini.Zanesoh pokupkite na babichkata i tq kato i kazah che sam pazarila ot kitaiskiqt magazin mi vdigna skandal.Nakara me da varna torbite da vzema parite/0.60/ i da otida v drug ispanski magazin da gi kupq. I mi kaza taka- zashto trqbva da poddarlame ikonomikata na dtugite darjavi, kupuvaiki tehnite stoki. Za da ostanat nashite deca bez rabota i da tragnat kato vas balgarite po sveta li?
цитирай
37. victoriavselena - аз имам един израз
13.07.2009 17:08
"Любов в действие", защото понякога остава само на думи. Но любовта може да се проявава простичко и в дребните детайли. Да избереш нещо, което искаш да подкрепиш. Поздравляния.
цитирай
38. goran - Eien:-)))
13.07.2009 17:14
Ти си истинска посланичка на България в Япония:-)) - Само така:-) Дано да има повече българи като теб:-)
цитирай
39. goran - Ина:-)) Благодаря за бизнес инфото:-)
13.07.2009 17:17
И аз съм на 100% за Яна-Панагюрище;-)

Лека седмица:-)
цитирай
40. goran - Stone - :-) Мен не ме мисли!
13.07.2009 17:51
Знам в кой век живея:-) Другите също го знаят:-) За твое сведение той не е просто 21-ви, а 21-ят след новата ера;-)

За протекционизма – явно не си прочел внимателно текста ми, за коментарите да не говорим! Нищо подобно не съм проповядвал – няма нито ред от текста в, който да съм написал подобно нещо.

Ако беше прочел коментара ми (номер 10) щеше да прочетеш следното:
„За свободния пазар – всеки нормален и образован човек го подкрепя, и аз не правя изключение от това правило.”

За самозадоволяване пък изобщо не съм говорил! Защото е абсолютна глупост – в България има стоки, които практически не биха могли да бъдат произведени дори да изкаме, като: кафето, бананите, маслините и безброй други.

От свободния и силно конкурентен пазар за нас клиентите по-хубаво няма:-)

Но да имаш свободен и силно конкурентен пазар (какъвто у нас за жалост няма) не означава да не избираш и предпочиташ качествени български стоки, които отговарят на изискванията ти.

За продажбите в чужбина – за всяка фирма е толкова трудно да започне да продава в чужбина именно за това, защото всеки нормален разумен народ избира и предпочита своите стоки пред чуждите. Защото знае, че по този начин помага на себе си, защото всички компании от една страна по един или друг начин, най малкото косвено са свързани помежду си! Колкото повече работещи българки компании има толкова повече работа ще има за всички ни и толкова по силна ще бъде икономиката ни.

Stone,
Защо според теб френските президенти и дипломати се возят в Пежо, Рено и Ситроен; защо германския канцлер се вози в Мерцедес или БМВ; защо американския президент използва Кадилак, Форд или Крайслер; защо руския президент и кмета на москва се возят в Лада или Чайка; защо американските авиокомпании използват основно Боинг, а европейските Ербъс; защо световните сили постъпват по този начин, защото са малки, бедни или не умеят да правят бизнес??? – Не мисля!!!
цитирай
41. stone - @42
13.07.2009 18:05
хе, тук малко пресили нещата. французинът се вози не само на рено и пежо, а и на всякакви други коли, както и тук. държавните са френски, защото държавата има участие в автомобилните заводи - разбира се, по-изгодно й е да купува сама от себе си. а и всеки човек гледа това - кое е по-изгодно, като цена-качество. не съм нито за вносните стоки, нито за българските, а за тези, които отговарят на нуждите ми!
а на кого помагам, като купувам българско, хич не е сигурно - като гледам повечето фирмаджии какви са... е, помагам им да си купуват нови джипове, сигурно.
цитирай
42. goran - Pach:-)))
13.07.2009 18:07
Важното е, че се стремим да избираме българското:-)

Колкото повече хора го правим толкова по-вероятно е българските стоки да станат наистина качествени:-)
цитирай
43. goran - Кaksiika:-))
13.07.2009 18:11
Така си е, млеката на "Бор-чвор" са средна хубост, но все пак не са съвсем лоши. А тези им продукти, които са с по-ниска масленост са почти истински

Иначе за сега моите фаворити сред млеката са "Български йогурт" и малките мандри.
цитирай
44. goran - Proximus,
13.07.2009 20:18
Нямам спомен да сме изяли една торба сол заедно за да се наричаме приятели! Но тъй като обещавате да говорите честно приемам, че обръщението ви към мен е в израз на добра воля.

За българските „предприемачи” - за жалост много от българските „бизнесмени”, които наричат себе си предприемачи перат чужди пари или разчитат на подкупни поръчки и не се интересуват от изграждането на компания, която да има бъдеще благодарение на качествени и конкурентни продукти. Хубавото е, че рано или късно тези фирми отпадат от пазара.

За данооонннн - един производител, който не желае да дискутира какво точно слага в продуктите си, не може да гарантира на никой никакво качество! А потребител, които не се интересува от това какво точно има в продуктите, които ползва или консумира, явно не е достатъчно информиран за да коментира качеството на произвежданите стоки на пазара!

А да се обвинява и високомерно да се казва за другите: „някой незнаен луд гений технолог” е най-малкото невъзпитано!
цитирай
45. goran - Ledzeppelin,
13.07.2009 20:21
Благодаря за коментара;-)
цитирай
46. goran - Хех - провокаторе с буква А.:-)
13.07.2009 20:27
Знаех си, че ще изразиш становище по тази тема:-)

Явно обаче този път добре сме си свършили работата, та явно изненадахме и теб и реши само да отбеш номера! (Наистина токлова писане ЗА и Против по една тема до сега не беше ми се случвало.)

Весела седмица:-)
цитирай
47. goran - # 38:-)
13.07.2009 20:34
Написали сте го по-вярно и добре от мен, благодаря ви:-)

Латиницата в случея не е важна.

Желая ви по-спорни и плодотворни дни в Испания, които да ви позволят по-скоро да се завърнете в България:-)

И, до нови срещи:-)
цитирай
48. goran - Victoriavselena:-)
13.07.2009 20:38
Благодаря за поздравленията:-)

И аз вярвам, че човек трябва да избира, отстоява и подкрепя:-)
цитирай
49. goran - Stone, @43
13.07.2009 20:42
Всеки си има свое мнение - нормално е моето, да е различно от твоето, както и обратното:-)
цитирай
50. net - и нещо любопитно
13.07.2009 21:20
първата на Балканският полуостров и единствена фабрика за хавлиени изделия е открита в Панагюрище- Завод Оборище, сега част от Яна.
Къщата на първият собственик все още е обитаема, но от новобогаташите.
Старата хавлиена фабрика сега е превърната в нещо като съвременен дворец, но не на текстилната индустрия, а частно жилище- собственост на Фирма "Градус"
Част от по-новопостроените сгради се използва за офиси на фирми и дребни производства, а друга част е изцяло променена - в жилищни апартаменти. Складовете им са превърнати в магазини.
От старата хавлиена фабрика, намираща се в центъра на града е останало само името, като нарицателно, за ориентир.
Новата фабрика е изнесена в края на града, където несмущава спокойствието с доста силният шум.
Леле в няколко реда- толкова клюки.
цитирай
51. goran - Любопитно
13.07.2009 21:38
Явно познавате града:-)
цитирай
52. анонимен - Хип-хип Ура за българското!
10.08.2009 09:31
Хип-хип Ура за българското!
цитирай
53. goran - Да:-))
10.08.2009 10:19
Ура за българското:-)
цитирай
54. анонимен - Защо да избирaм българското?!
10.08.2009 22:58
Защо да избирaм българското?!
цитирай
55. goran - Да,
11.08.2009 00:07
Защо наистина да избирaме българското!!
цитирай
56. theladybird - :)))
19.07.2010 22:24
Ей, това да поместиш линкове на по-стари неща в по-нов пост си е супер идея! Така тези като мен дето тогава не са били тук по-лесно намират интересното :)))
Така се увлякох, че не знам кога мина толкова време :)
Продължавай да избираш българското имаш съмишленик в мое лице!!!
Усмивки :)))
цитирай
57. goran - Калинка:-))
23.07.2010 08:37
Без излишна скромност мога да кажа, че съм доста идейна личност, и че всичките ми текстове са интересни – ако не вярваш, прочети ги.;-)

Винаги избирам и ще избирам българското, защото така избирам себе си.:-)

Весели събота и неделя Калинка:-)
цитирай
58. theladybird - :)))
23.07.2010 19:31
Не се съмнявам, че са интересни, но нали се сещаш, че трудно бих открила точно този постинг примерно. Ще ми е трудно да прочета всичко написано за 3 години... ама пък ще продължавам да опитвам :)))
Усмивки :)))
цитирай
59. goran - Калинка:-)) И аз ти се усмихвам и ти пожелавам щастлива и успешна нова седмица:-)
25.07.2010 11:37
Всичко, което съм написал в блога през последните три години и да искаш няма как да го прочетеш – периодично трия около две трети от това, което пиша!

Запазвам в блога само нещата, които смятам за по-стойностни и все още актуални.

Примерно след десетина дни ще изтрия постинга за третата си годишнина в блога, също както вече отдавна изтритите постингите за първата и втората годишнина.
цитирай
60. zvezdichka - Ние винаги избираме
26.11.2010 22:20
българското, защото накъде ще отиде нашата икономика, как ще оцелее българския производител, ако избираме чуждото. Тези дни даваха отново репортаж за плодовете и зеленчуците - гръцките. На борсата те бяха с много по ниски цени от нашите и са предпочитани, но това което казаха, е, че гръцкия производител е подпомогнат сериозно от държавата си и затова може да позволи да продава на ниски цени, а българските изнемогват и се чудят как да изкарат годината...
Така, че винаги избираме българското пред чуждото. Днес в магазина ми викат. Какво олио искате - българско или германско? На една цена са. Естествено бългаското!
цитирай
61. goran - Zvezdichka, - "Естествено бългаското!" - дано повече хора мислят като теб:-)
27.11.2010 10:48
За мен да купя българска стока винаги е най-изгодно – дори когато е с малко по-скъпа от чуждата, защото така избирам и помагам на себе си, на своите близки, на сънародниците си и на България:-)
цитирай
Търсене