Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 18:57 - За романа “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – от Илия Троянов
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8054 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 25.08.2010 17:26


        Това е разказ в няколко думи за моите впечатления от “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, само че, не за нашумелия през миналата година филм, а за оригиналния роман на Илия Троянов.:-)
         Не, че филма не оригинален – напротив филма е интересен и силен, а сценарият му е написан от самия Илия Троянов, по собствената му книга.
         Наистина филма е добър и си струва гледането, но ... и дума не може да става да бъде сравняван с оригиналната книга! – Тук четящите хора ще кажат, че ние това си го знаем: ”Всяко истински силно или увлекателно четиво винаги е много по-интересно от всеки филм, който може да бъде заснет по него.” А не четящите ще се ухилят и ще кажат: „Да бе, да! Какво може да бъде по-интересно в една книга от един филм”. 
         Любопитното в случая обаче не е кой е правият в този спор и то не защото всички знаем, че всеки е по-прав за себе си, а по една съвсем изненадваща причина. – Филма и романа нямат почти нищо общо!
         Имената на главните герои са едни и същи, може да се каже и, че началото на книгата и на филма са почти еднакви, но приликите реално свършват почти само до там!
         Филма въпреки няколкото изненадващи скока напред назад във времето има съвсем ясен, видим и еднопосочен сюжет и внушение – семейна трагедия, повдигаща въпроса за родовата памет и психическото и физическо оцеляване на човека, в случая на главния герой Александър Луксов – Сашко! По пътя към оцеляването си Сашко, получава могъщата помощ на Съдбата и мъдър наставник (Заровете и Бай Дан) – които го повеждат по пътя, за да преоткрие спомените и себе си, да събуди сетивата си, да се влюби и да пожелае да живее, върви и побеждава страховете си! – Само по себе си казаното до тук никак, ама никак не малко – точно за това филма е не просто читав, а наистина си струва гледането.:-) (Горещо го препоръчвам на всички, които все още не са го изгледали.)
          Романът “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е много, много повече от това.:-) – Причините: Филма представлява увлекателен и ненатрапчиво поучителен разказ за низ от тежки и трагични истории, но на много места ясно се усеща, че всичко е съшито с бели конци, точно като на кино; Книгата е леко накъсана, а сюжета далеч не изглежда толкова ясен и разгадаем от самото начало, но резултата е уникално, истинско, живо четиво – леко разсеяно на моменти, но творящо и развиващо се.:-)
.......................................................
          “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – изобилства от мисли, наблюдения, идеи, действия, въпроси, постъпки, случайности, поврати и отново ... мисли, идеи ...

          Тук е момента да цитирам и поне няколко изречения от книгата.:-) - Предварително се извинявам, че могат да ви се сторят неясни или откъснати от контекста, но напоследък съм започнал да пиша твърде, твърде дълги текстове, коментари, писма и това ми коства твърде много време и емоции! Крайно време е да се вслушам в думите на майка ми, която често ми казва: „Прекалено си разсеян! ... Ама не чуваш!”
           За жалост майка е права – лесно се отплесвам да се занимавам и раздавам, за неща които харесвам, за каузи в които вярвам, но които не са част от ежедневието ми, а това както знаем, от думите на препатилите, е твърде непрактично когато човек има куп задачи, които го вълнуват и иска да разреши!

Няколко откъса от книгата:

          “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”


ПЪРВИ  ЗАРОВЕ

        Преди много, много хвърляния на зара ...
        ...
        В началото – съвършено равновесие върху дъската на таблата.
        ...
        Изведнъж остър, пронизващ мозъчната кора звук, бебе изплаква раждането си ...”


ИЗ  ЖИВОТА  НА ТАЙНАТА  СТОЛИЦА  НА  ИРГАЧИТЕ     
        Така се роди Александър Луков, а предполагам и вие. Както едно хвърляне преминава в следващото.   
        ...
        Майка му предусещаше щастието и беше толкова сигурна в него, колкото е възможно само във въображението. Още преди раждането тя до такава степен се потопи в представата за разкошния живот (Нужно ли е да обяснявам? Гърне пълно със здраве и жълтици, професия да речем адвокат или лекар, дотук нищо изненадващо), който очаква детето й, щото съседките се развикаха и завайкаха, че съвсем е забравила своята задача: първо да роди Александър.
        ...
        Ето отново стана така: пак не ни представиха! ... Бай Дан! Дан от Йор-дан, а Бай е израз на почит към мъж, за който казват, че има определено отношение към зара. ... Звероукротител на случайността, шушукат понякога зад гърба ми.
        ...
        черно белите фотографии:
        Алекс, на три дена, в ръцете на майка си, двамата доволни от чифта, който са хвърлили ...
        Алекс се катери по голите гърди на баща си.
        Алекс посяга.
        ...
        ...ох, че сладко! (Ще рече положително разположение на духа); какъв карамел! (знак за порастващо възхищение);  ти празна захарницо! (отчаяно разочарование) ... /Думи на баба Сладка – бабата на Сашко/
        ...
        Събралите насила се простили с димящия Тангра, черен кютук тлееща жар. Те силно се привели, за да могат децата им да вървят изправени, и се оставили да да ги полеят с кладенчова вода.
         ...
         Васко беше индивидуалист. Той мразеше парадите, манифестациите, пионерските хорове, клетвите и събранията. Искаше да избяга /бащата на Сашко/
         ...
         Свещеникът дъхна към Алекс, върху уста му, върху челото, върху гърдите.
         Прогони от него всеки зъл и нечестив дух, който се промъкнал и загнездил в сърцето му ... Бай Дан се намеси, прогони от него глупостта и невежеството, които други ще му насаждат ...      
        ...
        Амин.
        ...
        Отричаш ли се от Сатаната и всички негови дела ...
        ...
        - Отрекох се. – И промърмори: - И от всички князе на тоя свят, от техните слуги, от тяхната служба и техния блясък.     
        Отец Николай попита втори път.
        - Отрекох се.
        Трети път.
        - Отрекох се.



    РАЗКАЗ  ЗА  „ОБЕТОВАНАТА  ЗЕМЯ”
         Колкото меко Алекс се беше приземил върху сеното, толкова накриво стъпва баща му върху чакъла, така че глезенът му рязко се изкълчва.
        ...
        УБЕЖИЩЕ. Защото казвам ви, ако дойде при вас някой заблуден, дайте му подслон, приберете го при себе си, нахранете го, дайте му да се стопли от топлината на огнището и на сърцето ви ...
        ...
        От памтивека тази заповед се зачита. И се престъпва.


ГОЛЯМОТО  ПЪТЕШЕСТВИЕ  ОКОЛО  МАЛКИЯ  СВЯТ

        ...Трябва да се раздвижиш, момче, и след като си толкова мързелив или толкова бъзлив, ще трябва аз да те измъкна барабар с леглото. ... Обещавам ти, и той размаха заканително бастуна, че ще те бия, докато се съвземеш, оох, докато си върнеш смелостта, ауу, докато не тръгнеш с мен, аааа.
        ...
        Първо на юг, възвести той. Попитах го каква е нашата цел и как ще стигнем дотам. Той ми отговори: „Мога да го определя по-добре с духа си, отколкото с думи, Ще трябва да потърпиш.”
        ...
        - Много впечатляващо – заяви Бай Дан. – Ето с кого не би могъл да се мериш!
        - Обичам жени, които биха могли да ме научат на нещо.
        ...
        От билярд имахме известно понятие, знаехме от коя страна се държи щеката и с коя се удрят топките. ... Тя беше облечена в рокля до коленете, без ръкави. Усмихвахме се. И отново. Докосвахме се, случайно, бегло. Смеехме се на масовите карамболи и топките, които се приземяваха на пода. Тя носеше сандали, които ми припомняха филмите за римско време, с връзки, кръстосани над ходилото, кокалчето, глезена, нагоре по прасеца. Говорехме си. В един момент ме погледна закачливо в очите и каза: Ама че си философ! ... Говорехме. Говорехме.


ПОСЛЕДНИ  ЗАРОВЕ
         ...Чифтът не ти прави играта, Елине, а ти я взема. Елин знае това и кима.



Тагове:   романи,


Гласувай:
7



1. rudolphina - Приятно ревю. Ще мина да я потърся в ...
17.08.2009 21:02
Приятно ревю. Ще мина да я потърся в библиотеката :-)
цитирай
2. goran - :-)
17.08.2009 21:06
Струва си:-)
цитирай
Търсене