Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 09:19 - През куп за грош
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6139 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 15.08.2013 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
**
***
*****
 

    Любопитни хора сме  българите. Господ, Хитър Петър, Крали Марко, Рада Госпожина … Кирил и Методий ... Орфей, самодивите, Ламята, Тримата братя със златната ябълка, Савската царица, Златка златното момиче и богинята Изида - все българи.:-)
    Уж всичко знаем, можем, умеем! Уж сме древни като същински мамути! Уж природата на България е кътче от рая, а българите и българското с всеки ден се топят и изчезват и то не по света, а тук на родна земя!
    Как е възможно?! – Защо допускаме да се случва!
.......................................................        
    Стои Ганьо, а пред него на една ръка разстояние изкача една лъскава пара (стока или автомобил) и му проговаря: "Виж ме Ганьо, виж ме каква съм лъскава! Ела ме вземи!"
    Рипва Ганьо парата да вземе и тя се търкулва към него да идва! Широко отваря ръце Ганьо да я прегърне, а тя минава през тях и заминава!
    ...
    Гледа след нея Ганьо, не вярва на очите си и плаче: „Къде се търкулна паричке, къде потегли количке!”      
    Пули се Ганьо, плаче пък решава и скоква парата да гони! А тя парата горката, търкаля ли се търкаля – нали земята е кръгла не може да спре. ... А Ганьо по света тича ли тича лъскавата парица да стигне!
.........................................................
    Отивам до големия магазин на пазар. Виждам магазина и ми става мъчно! Влизам в магазина почвам да гледам стоката и ми става още по мъчно! Плащам, излизам и отново ми става мъчно, мъчно!
    Три пъти мъчно ми става и то не като при зъболекар заради загубеният зъб и парите, а по-болно!!!
     Болно ми е, мъчно ми е, защото:
     - От 6-те най-големи и оборотни търговски вериги пет са 100% чуждестранни, а в една има международно участие. (Какво производство, каква икономика може да има държава, в която дори магазините не са собственост на хора от същата тази страна.) 
     - Избирам да купя ориз. Гледам пакетите първо качество-екстра, всичките бистри хубави ... а на тях надписи Египет, Малайзия, Китай! Гледам ги и си мисля: „Вярно националната храна на Китай е ориза, но същият този Китай не беше ли най-гъсто населената държава на света с втората по големина пустиня на Земята?! А Сахара не беше ли най-голямата пустиня на света?!
    
Защо България, страната на златна Добруджа и всичко раждащата Тракийска низина, внася ориз! Как стана това?! (Като бях дете на трийсет километра от родният ми град имаше огромни ниви налети с напъпващ ориз и вода, а днес пустеят.)
     - Излизам от магазина и ме свива под лъжичката – спомням си как: Баба, Леля, Комшийката, Дъщерята, Сестрата, Дядо, Чичо, Комшията, Сина, Брата чакат децата си Иванчо, Марийка, Георги и Светла да им се обадят от край света. Да чуят живи ли са, здрави ли са, чакат да ги чуят, а когато не се случи, плачат! А ябълката, ореха, черешата, лозата капят ли капят! Къщите рухват! Училищата чезнат или се превръщат на пещерни складове! ...
     Добре, че иде пролет, ще се накичим с по една китайска мартеница, ще цъфнем и вържем, и всичко ще се нареди!

    Само когато си спомним и обикнем корените си, само тогава, отново ще започнем да растем, градим и творим. Достатъчно е да избираме, защитаваме и обичаме БЪЛГАРСКОТО и то ще живее. Ще дава плодове, ще хубавее и ще радва всички ни - родителите ни, нас и децата ни. :) 



Тагове:   стоки,   родина,   мисли,   мъка,


Гласувай:
12



1. basta - разрухата е лошо нещо. . . и аз така ...
12.02.2010 13:52
разрухата е лошо нещо...и аз така мисля :(
но може би е неизбежно.
може би след разрухата имаме шанс да изградим нещо по-добро, по-красиво...ако имаме достатъчно акъл...по-точно сърца...знам ли и аз.
поздрави!
цитирай
2. goran - Весела:-)) Винаги позитивна:-)
12.02.2010 14:05
Дано има повече хора като теб, които искат да градят с ум и сърце.
цитирай
3. theladybird - :)
12.02.2010 19:21
Стана ми тъжно :(
Много е жалко всичко това... иска ми се да не беше прав и това да си беше само твое мнение...
Усмивки :)
цитирай
4. goran - Здрасти Калинка:-)
13.02.2010 17:51
И на мен ми се иска картината да е друга. Затова се старая да правя каквото мога. Мисля и пиша за това, купувам български стоки. Уча и се развивам за да мога!

Да мога да мисля, работя, творя и милея. За мен си, за семейството си, за блиските и приятелите, за познатите, за съгражданите и сънародниците си. И за хората по света, и за природата като цяло.
цитирай
Търсене