Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 22:44 - Старите хора и младежта
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 32404 Коментари: 46 Гласове:
29

Последна промяна: 15.08.2013 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Не е страшно в една държава да има много стари хора. Страшно е да има малко млади хора!!!
   
    Старите хора са нашите майки, бащи, дядовци и баби;
    Те са ни отгледали, възпитали, изучили;
    Те са създали и са ни оставили огромна част от всички блага, които ние днес ползваме наготово;
    Те са носители на житейски опит и мъдрост;
    Те бавят, учат и възпитават децата на своите деца, докато те бързат да вършат своите важни дела;
    Те живеят скромно и работят неуморно само децата и внуците им да са по-добре;
    Те милеят и бдят за семейството и родовата памет;
    Те търпят разсеяността и „благодарността” на децата си – защото знаят, че те са изморени и изнервени от важните неща, които правят;
    Те се стремят да не се оплакват, за да не пречат;
    Те са надмогнали егото си;
    Те милеят за нас;
    И още, и още ...
    А ние? Философстваме или ги обиждаме, като говорим, че били много!

     Другият момент е,  че за да има стари хора една нация, тя трябва да е що годе здрава, правова и богата. – Ако всички викат по стария човек, ако здравеопазването е такова, че разболява вместо да го изцери, aко пенсията и спестяванията му са толкова мижави, че той да е на ръба на мизерията. Ако реалността е такава, човека издъхва преди да остарее!
     Всички говорят, че в България има много пенсионери и никой не говори за това, че в момента у нас хората се пенсионират средно на 61,5 години, а продължителността на живота за последните 15 години спадна от 78 години на 74 години. (За сравнение французите се пенсионират на 60 г., а живеят по 81 г. Германците се пенсионират на 62, а живеят по 83 години.)
     Толкова за мита за старите хора в България - 74 години – това е старостта ни!
     Явно ни е по-удобно и лесно да се самозаблуждаваме с митове, вместо да се опитаме да си помогнем като започнем да разрешаваме истинският проблем.
      България има малко млади хора – това е проблема ни!
      Нужно е да променим това - да се стремим по всички възможни начини, да подпомогнем младите хора да имат деца - едно, две, три, колкото искат и могат.


     Ако това се случи, ако младите имат щастието да имат по три деца, старите хора бързо ще се превърнат в незаменими баби и дядовци, които не стигат.
     ...
     Пожелавам го на всички ни – на себе си и на всички останали, млади и стари.   

Послепис:
Още няколко теми от родната ни действителност, които продължават да ме вълнуват:

Избирам българското

През куп за грош

“Прогрес”

Пътен дневник: „С чужденци из България” – автор Облачето

За циганите и за "срещата ми" с едно циганско семейство в автобуса

Най-широко рекламираната „напитка на нашето време”

Гатанките на баба

Мрежи в действие

Голямото бързане

Психологически тест:-)

“Родна стряха” – учебно помагало по роден край, за 1 клас + моите впечатления от детските букварчета

Български думи с позабравено любопитно или нарицателно значение












Гласувай:
29



1. vselena777 - Много добре казано,
07.07.2010 10:53
подкрепям те с с 2 ръце. Лошото е, че ние българите като цяло сме свикнали само да мрънкаме, недоволствамеи да гледаме в "копанката" на другия. Вместо да правим тези неща, трябва да се захванем здарво за работа и да измислим как да променим нещата...

Възрастните хора са много по-възпитани и човечни отколкото днешната младеж. И цял живот нашите баби и дядовци са работили за 150-200лв пенсии сега.

Глупаво е париет ад отиват за циганчетата в домовете, защото майката няма с какво да ги храни-нищо че има 10 деца и ги е захвърлила и ен иска да работи, защото я мързи.

По ли е добре да гледаш стар възрастен човек - едвам ходещ - да събира по кофите я храна, я кашони, за да събеер малко пари за хляб.....

А младите ...те са свикнали всичко да имат и да искат и то на момента - няма уважение, няма труд, няма възпитание/ не всички са такива разбира се, но болшинството/
цитирай
2. goran - И аз те подкрепям с две ръце;-) „трябва да се захванем здарво за работа и да измислим как да променим нещата...”
07.07.2010 12:00
Само за едно нещо не мога да се съглася
Българските циганите са част от България от стотици години и е естествено да бъдат част от нейното бъдеще. Колкото по-рано го разберем и започнем да си помагаме едни на други толкова по-добре за всички ни!
Циганите в момента са около 1,2 милиона, голяма част от тях млади хора. Българите сме няма и 5 милиона. Историята отдавна е показала, че когато една нация падне под санитарният минимум за територията си тя започва да чезне! За територията на нашата родина този минимум е около 5 милиона.
При отрицателен прираст от 60 000 хиляди българи и още около 30 000 бягащи от родината ни всяка година, след 10-на години ще започне краят на България на Българите.
Единственият ни шанс да не изчезнем е през тези 10 години да направим всичко възможно да подпомогнем младите да имат по повече деца и да превлечем колкото можем повече хора с български произход от цял свят да станат отново наши сънародници. Но е нужно да приобщим и българските цигани – без общите ни усилия няма да оцелеем като народ.
Ако не го направим след двайсет-трийсет години България ще съществува като име, но няма да е на българите!
Ако не променим тенденцията след четвърт век в най-добрият случай населението на България ще бъде бщо около 6 милиона, циганите ще са 2 милиона, българо мохамеданите ще са около 800 000 – останалите ще сме още 2,2 милина.
Пак тогава постоянно пребиваващите в страната чужденците ще са поне около милион. Десет години по-късно, българите ще сме под два милиона, а чужденците ще са поне 1,5 милиона като основната собственост, ще в техни ръце. Тогава „хуманистите от широкия свят” тихомълком ще изтласкат циганите извън България и десет години по-късно ситуацията ще бъде 1,5 българи, 1 милион българо мохамедани, под 500 хиляди цигани и над 2,5 милиона чужденци.
Много се надявам тази моя прогноза никога да не се случи – но логиката ми нашепва, че е много вероятна, особено ако продължаваме да я караме все така!
цитирай
3. goran - Циганите не са лоши! Човек не може да бъде добър или лош по природа!
07.07.2010 12:02
Мнозинството сред тях все още нямат изградени градски традиции и образование, това е. Там където това е на лице ситуацията е различна.
В родният ми град има заселени цигански семейства още от преди двеста години. Огромната част от техните наследници днес имат образование, включително висше, дори има двама професори и един бивш министър на финансите от управлението на СДС.
В моя клас имахме три циганчета съученици – не сме се карали с тях повече от колкото с другите, напротив играехме си заедно. И като по-големи продължихме така – играехме баскетбол заедно.
В университета следвах заедно с едно момиче циганка. С нищо не беше по-лоша от нас – напротив беше по-добра и етична от много други.
Несъм общувал близко с цигани, освен с въпросната колежка и с едно момче, с което играехме баскетбол заедно, но това не ми пречи ги уважавам както всички останали.
Знам и още нещо, че нашата вина към тях е много по-голяма е от тяхната към нас. Знам го от татко, които имаше двама приятели цигани. Един мъж от неговото село и един негов съученик, който по времето когато баща ми следвал в МЕИ завършил Софийският Университет и останал да преподава в него. Днес този татков съученик е професор в Алма Матер.
Татко никога не е казал нито една лоша дума за циганите напротив. Именно от него разбрах каква чудовищна глупост и несправедливост сме извършили българите спрямо циганите някога – през 50-те години на миналия век.
По това време той всяко лято отивал да помага на дядо си, на село. През летата край селото, на общата мера, един след друг, за по три-четири седмици, идвали и отсядали два-три цигански катуна.
Всеки от тези катуни си имал един или двама старейшини, две-три своеобразни детски учителки и две-три знахарки. Циганските семейства имали по две-три деца, много рядко с по четири. По същото време в селските семейства имало по четири-пет деца. Причината циганите да имали по-малко деца било, че не е лесно все да си на път и да имаш много деца.
Всеки от мъжете в катуна познавал и умеел някакъв занаят – строител, кошничар, медникар, грънчар, рибар ... циганките също били много работливи.
цитирай
4. goran - Идвал катуна до селото, ...
07.07.2010 12:02
Старейшините отивали при кмета, молели за разрешение да останат на мерата и питали за работа и за търговия. Циганите работели и меняли стоката си със селяните – жито за грънци, картофи за риба, сланина за кошници или бакър и т.н. Мнозина българчета и циганчета си играли заедно и учели едно от друго.
Разбира се понякога се случвали и беди – сбивания, изми, кавги. В тези случай циганите сами наказвали провинилите се цигани, а кмета провинилите се българи. И едните и другите ги наказвали строго – защото знаели, че имат нужда едни от други.
После, в края на 50-те години и началото на 60-те комунистите започнали да правят големите предприятия мастодонти и казали, че не може така в средата на 20 век да има хора, които живеят на път (сякаш прабългарите не са били конен народ) и на сила разтурили катуните и натикали циганите в Кремиковци, Химко, Девня, Радомир, и във ведомствени панелки. А че циганите не искали, че кой ги пита!!!
Да затвориш един до вчера волен пътуващ човек задструг, та това си е вид каторга. После защо циганите не спазвали правилата и го ударили на разгул, а какво им е оставало, не можели да вдигнат бунт. Никой не ги попитал искат ли да мъкнат тухли, да работят зад струг и да живеят в панелки!
Така от 60-те години на миналия век до днес, от няма и 300 000 пътуващи, но работливи човека циганите станали 1,2 милиона неграмотни и озлобени хора! Ние сме си виновни за това – и е хубаво добре да го знаем!!!
цитирай
5. vselena777 - изчетох всичко
07.07.2010 12:22
и съм съгласна с теб, НО ..
Винаги има едно НО....наистина и ние имаме вина и то голяма...

Повечто СЕГАШНИ цигани са изключително мързеливи- защо просят, мамят, крадат илъжат....

По повод на това ако се сещаш филма на Ани Цолова на 01.06.2010- само края хванах...Защо циганките раждат по толков адеца и ги захвърлят, посл еискат помощи, не работят и мрънкат и домовете са пълни с деца....Защо не ги възпитават- на добро, на учение, на морал....вчера по новите 14-годишна ромка-свестно дете ми се стори за 2-ри път ражда, а е едва на 14години..Има и българки, които млади раждат, но не ги захвърлят и псоле като крави по десет деца да раждат.....



Има и свестни цигани, както има и много лоши българи, но в общи линии не им с еработи - и на едните и на другите 0 колко много земи има за обработване, а всички идват в софия и се бутат - защо...., наистина и заводиет и фабрикиет ги затвориха и няма работа.....и пак сме си виновни ние - едни и същи в управлението ни се въртят и ние си ги избираме такива
цитирай
6. goran - Vselena, Думата „НО” обикновено се използва за оправдание или обяснение!
07.07.2010 12:32
Няма как всички ресурси да са в наши ръце - ръцете на българите, а циганите да са ни виновни!

Разбира се както я караме след 30 години абсолютни всички ресурси, ще са в ръце на чужденци – тогава и ние българите, и циганите заедно ще прокопсамe!

"Разделяй и владей!" - този принцип не съм го измилил аз, а Цезар

Родовата ни мъдрост е "Съединението прави силата", но явно всички отдавна сме я забравили!

Народ, който забрави родовата си памет е обречен на изчезване и забравяне!
цитирай
7. vselena777 - да, разбрах
07.07.2010 12:35
и дано наистина не се случи тази твоя прогноза....

Ситуацията е ДВУстранна- и българиет и циганите трбява да си подадат ръце. И българите и циганите преди 50-60години са били много по-различни като манталитет, възпитание и действие. Сега сме толкова изпростели, невъзпитани, не ни пука от нищо - все искаме и изискваме, без нищо да дадем- говоря за по-голямата част от всички :)
цитирай
8. vselena777 - поради
07.07.2010 12:43
тазипричиан вече - съединението прави силата- не важи, толкова сме станали безчовечни, озлобени, нехора, егоисти....

Ето това е проблемът ни - трябв ада се замислим за нещаат вутре в нас, да имаме морал и съвест, да възвърнем чувствата и сърцата си- да бъдем добри :)))
цитирай
9. goran - Vselena, И аз много искам да не се сбъдне
07.07.2010 12:45
От нас зависи, от всеки от нас по отделно! Никой няма да дойде на ни оправи! Най-малкото защото на човек на сила само можеш да му вземеш – да му дадеш не може!

Има едно нещо, което зависи само и единствено от нас, от никой друг – това, което мислим!!!

Само когато започнем да мислим – ще има шанс!

Трябва и труд – и то от сутрин до вечер! „Човек може да си почива само когато е уморен!”
/думите са на бащата на Дончо Цончев/
цитирай
10. vselena777 - точно
07.07.2010 13:00
от там идв аи проблемът - на повечето не им се работи - младежите ако може ей така без положен труда да имат купища пари..те не ги ценят, камо ли ако са наготово..
А тези, които цял живот са се бъхтили и винаги си плащат сметките навреме и скатават даже парици от малките си нищожни пенсийки, просто имс е възхищавам - толкова мъдрост има в тях.

Учителите сега, не са учителите по онова време- всеки за някъде е забързан, не обръщаме внимание дори ан близките си хора до нас, всичко става по инерция и по навик -трябва поне за минутка ад се спрем, ад с еогледаме, ад се насладим на нещаат от живота, но не на материалните0 а на тези в нас, на тези в нашите приятели и близки - подари една усмивка, една милувка - покажи на близжния до теб -че означва много з атеб и държиш на него...Духовното и вътрешното в нас е вече почти изчезнало, а тамс е крие разковничето на всичко....Когато има хаос в теб и навсякъде ще е така
цитирай
11. apostapostoloff - Цитат
07.07.2010 13:25
Цитат от в- к. "Новинар": "Младите българи са малограмотни и обречени!" То си е така- след като за тях магистрала "Тракия" води до Русе...
цитирай
12. vselena777 - хахах
07.07.2010 13:29
милите , те.. Идиотското , че дори и нямат желание и терпет да са по-образовани, а повечето гледат "по-лекото" да минат
цитирай
13. goran - Нищо им няма на младите! Само са малко!
07.07.2010 14:39
Познавам достатъчно млади хора за да виждам и знам, че нито са глупави, нито са мързеливи! Освен там където връзката с родителите и семейството е съвсем скъсана!

Младите хора имат нужда да разговарят – да отговаряме честно, обосновано с търпение и разбиране на въпросите им.

Имат нужда и от примери, и то от примера на своите родители и семейство – за разбирателство, грижовност, трудолюбие, достойнство, борбеност, обич, уважение, природосъобразност, съпричастност, добро и зло и всичко останало.

Имат нужда и от малко подкрепа, а не от обиди и декларации!

Младите хора имат нужда да се превърнат в личности! Това е път, които сами трябва да извървят и те могат да го извървят! Никой не им трябва да ги обижда или оправя! Достатъчно им е да вярват в себе си и да искат да учат и мислят. Хубаво е на това да ги научат родите ли те им – това е което възрасните можем и би трябвало да направим.

Младите могат! А ние трябва да им помогнем да могат и творят повече.

Послепис:
Хубаво е и възрастните добре да помним какви сме били, на седем, на десет, на 12 г., на 15 г., на 18 г., на 21 г., на 25 години. Ако се замислим и ако сме честни – няма как да не признаем, че не сме били толкова по-различни от тях.
цитирай
14. vselena777 - Обратната връзка
07.07.2010 15:12
и възпитанието е разковничето - да, всички сме минали през тези възрасти, времената се променят. Хубаво е , че доста свестни младежи около теб кръжат - това е похвално,но огледай се...по-голямата част са паплач- чакащи- мама и тате, искащи повече и повече- нямат стемежи,нямат уважение единкъм друг, камо ли към по-възрастните.
Да, търябва да им помагаме/аз все още се мисля за млада :))) - за вас не знам/, да има някаквъ ДИАлог, а не МОНОлог с напътствия, морално четене и т.н. Всичко тов аидва от семейсвтото, възпитанието и наистина от първиет 7 години- взаимоотношенията в семейството, в обществото, взаимовръзката между тях - отделните членове на тази малка обществена единица - семейство.

Нека ги подкрепяме и обичаме повече, нека им помогнем..., стига да подадат и те ръка за шанс :)
цитирай
15. анонимен - Vselena777, вместо да подкрепяш с ...
07.07.2010 15:27
Vselena777, вместо да подкрепяш с две ръце, подкрепяй с онази си работа (извинявай за грубия израз, но е точно на място).

Акцентът в постинга на Горан е, че трябва висока раждаемост, а не да се вика "ураааа, да живей". Та в този ред на мисли, виждам, че си на 27 години и ми е интересно колко деца имаш, след като отдавна си в една добра детеродна възраст?

Имаш блог, пишеш за любов, най-вероятно нямаш деца. Защо тогава подкрепяш с "две ръце"? Малко като с чужда пита помен да правиш.

А
цитирай
16. goran - vselena, първо всички „възрасни” трябва да изхвърлите думите като „паплач” от речника си, тогава младите може и да се съгласят да Ви подадат ръка!!!
07.07.2010 15:31
Аз на времето като в трети клас упорито и инатливо заявявах на баба, че не искам да се уча да чета, и че няма по-глупава работа от това, тя не ми се караше, а ми говореше ден след ден! И аз се „предадох” – научих се да чета защото обичах баба и вярвах, че никога и за нищо не би ме излъгала! Татко ме възпитаваше по същият начин с търпение и обич – плачеше на песента „Сине сине, ти си ангел мой” и часове наред отговаряше на всеки мой въпрос - на всеки! Като види, че не разбирам – пак ми обяснява, но от друг ъгъл и така часове.

Много често казвал на татко, майка, баба, дядо, че нищо не разбират или дори по-лошо, че не ме разбират, но после почти винаги мислех върху това, което са ми казали. Днес ми се иска никога да не съм изричал тези думи. Но съм ги изричал, а те са ме изтърпяли защото от личеният си опит за знаели, че това е неизбежда част от това да си родител. Но са знаели, и че аз ще осъзная грешките си, и винаги са вярвали в мен. Винаги! Дори тогава когато самият аз не съм си вярвал!

Днес, повече от всичко на света ми се иска да мога отново да прегърна татко, баба, дядо – не мога, но винаги мога да извикам думите им и те ще ми помогнат с обичта, всеотдайността и духовната си подкрепа! Точно така както винаги са го правили!

Деца, винаги, във всички времена са се отглеждали и възпитавали по един единствен начин с обич, грижа, търпение, всеотдайност и икономия на пари, а не на време за детето!

За отглеждането на едно дете няма нужда от много пари – парче хляб все ще се намери от някъде, все ще се намери и някоя дрешка и две киримиди за покрив! Само без едно нещо не може детето без неограничена обич и време от страна на своите родители. Ако ги има все ще стане човек! И то грижовен човек също като своите родители:-)
цитирай
17. goran - Здрасти А.:-)
07.07.2010 15:35
Както винаги си много директен, провокативен;-)

Драго ми е, че се отби на гости:-)
цитирай
18. vselena777 - здравей А
07.07.2010 16:54
1. явно домакинът те познава доста добре , но пък аз нямам тази чест - нужно ли е на човек, с който нямам половин обелена дума - да му обеснявам тези ЛИЧНИ неща.
2. Мисля, че си тук не мен да коментираш , а постингът на Горан
3.Нямаш смелостта да излезеш от рамката на анонимните, а почваш да критикуваш другите..
4. На теб все едно ли ще ти е от коя/кого имаш дете "))))- ако да...значи си като ромите, да, ама аз не съм....
5. Детето е една отговорности то за цял живот - до каря на твоя собствен живот. Горан сам го е написал, толкова добре и умело- Време и Любов е нужно....търпение, себеотдаване

Горан, радвам се, че си израснал в таквоа щастливо семейство, но помисли малко - колко от сегашните семейства са така, погледни забързаният ни живот, нелюбовта един към друг, нетърпението и отрицателните мисли и енергиии.....
Светът е различен...за мое огромно съжаление :)))
цитирай
19. injir - Днес майките са наказани от фина...
07.07.2010 17:35
Днес майките са наказани от финансовия министър да върнат парите, които са им дадени като символични помощи, защото с тях си били платили детската ясла и градина. Познай кой ще върне парите и кой - не. Не виждам някаква грижа от страна на всяко правителство за ,,бъдещето на България,,. Толкова изтъркано и фалшиво звучат клетвите им в началото на всеки нов мандат, че аз не им вярвам. Всеки се спасява сам - това е , което все още ни спасява като нация. Или може би още малко и ще се назовем етнос? Грижата на партиите е последната им грижа. Техните грижи са за друго. Познай за какво.
цитирай
20. vselena777 - А дали
07.07.2010 17:40
ще изискат и от майкиет роми да върнат парите и .....
как ще коментирате това /има и българи разбира с етакива/ http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/07/07/predi-i-sled-edin-himn-avtor-galinabg.573574
цитирай
21. razkazvachka - Поздравления:
07.07.2010 19:50
http://razkazvachka.blog.bg/izkustvo/2010/01/18/za-starcite.474883
цитирай
22. galina1 - Написаното е много добро.
07.07.2010 20:04
Вече от много места чувам, че"Възрастта не е порок". Не е разбира се. Сегашните възрастни хора и те са били млади. А как младите се държат с тях вече е въпрос на възпитание. От друга страна напоследък много се говори за интеграция на циганите в България. Това добре. Но как ще стане тази интеграция, когато хората трябва да работят, а работа... просто няма. Надявам се знаете какво е това интеграция - приобщаване на циганите към българското общество. Все още в повечето случаи ние сме расисти и това трябва да се признае. Отношението е важно нещо, но от друга страна се чудя навремето как Хан Крум, който ще остане като забележителен и далновиден държавник в нашата история, е успял не само да обедини различни етноси, но и да създаде институциите на модерна за времето си държава и да остави първото в българската история писано законодателство, насочено към укрепване на вътрешния ред и сигурност. Иначе големи обещания се сипят преди избори, а след това се забравят. Потенциала на един народ е обединение на различните етноси, ако изобщо това се разбере от народа. Ние в момента не само, че нямаме такова обединение, а сме в пълно безхаберие от бъдещето. Противоречията цигани, които са също българи по народност срещу българи, които не питаят особено добро чувство към тях, е на преден план. Нямам представа откъде е започнала тази разправия между Борислав и ромите и не, чеискам да защитя полицаите, но имам на ум и това, какво бихме направилисамите ние при едно такова положение. Естествено страхът би ни отдалечил от подобен инцидент, но я си представете, че хората виждат презпрозореца какво става и в същото време никой не прави нищо, защото чака някой друг да направи нещо. Ако видите на пътя някой да се бие, а иматевъзможност да разтървете тезихора, дали ще направите необходимото или ще се отдалечите и след свършения побой ще си тръгнете ни лук яли ни лук мирисали. Когато българине започне да чувства отговорност, а не безраличие, тогава нещата щетръгнат напред.....
цитирай
23. galina1 - Не може само да се плюем един друг.
07.07.2010 20:07
Всеки трябва да поемее отговорност, но явно сега отговорността е тежест. Е, като е тежест, щесе случват подобни неща, които изобщо не са приятни. Думи от рода "Стой настрана и не взимай отношение" едва ли са най-подходящите днес,точно в този момент. Има и още но мисля да спра до тук. Нека всеки погледне къмсъвестта си и колко полезен може дабъде спрямо друг, а не само да гледа себее си, защото винаги когато опре до него тогава разбира същността на истината. А тя е толкова проста - не бъди безразличен.
цитирай
24. monaliza121 - Всички са си на мястото...и млади, и стари...
08.07.2010 13:34
Вместо да оставяме държавата да настройва поколенията едно срещу друго, да си помогнем взаимно, като потърсим отговорност от тези, които обещаха сигурност.
Привет, Горан!
цитирай
25. анонимен - @monaliza121, писането в блогове ...
08.07.2010 14:46
@monaliza121, писането в блогове на коментари с празни приказки да се търси отговорност, е почти толкова противно и досадно, колкото празните обещания на политиците.

@galina1, възможно е да си написала интересни неща, но това ще започне да се разбира от другите, чак когато откриеш ползата от enter-a и параграфите.

А
цитирай
26. goran - Господин А.,
08.07.2010 17:33
По принцип смятам, че огромна част от въпросите и забележките ти са повече от уместни, но не ми е приятно да повишаваш тон на гостите ми!

Знам, че провокациите са ти сила, но и самият ти само би спечелил ако си малко по-приветлив.
цитирай
27. goran - Vselena,
08.07.2010 17:53
Нито аз нито А., обичаме да хабим времето и енергията си. Нито аз нито той отговаряме типово или със заучени фрази. За да избере А. да те жегне значи с нещо доста си го подразнила. Да, той прекали – Да, така постъпва. Ами ти защо му се връзваш на акъла?!

А света е такъв какъвто ние го виждаме и такъв какъвто ние го правим – никой няма да дойде да ни го направи или управи, а и не бива! Всеки човек трябва добре да разбира, че той е този, който носи отговорност за постъпките си и никой друг.

„Учениците на един мъдрец го попитали: „Какви хора живеят в неговото родно място?”
Той отговорил: „Ами какви ... добри, мъдри хора, готови винаги да помогнат на ближният си:-)”
После на свой ред попитал: „А у вас какви хора живеят?”
Учениците му се спогледали и започнали да нареждат.
Първият казал: „Хората от моето село са доста умни, но леко мързеливи”;
Вторият казал: „Хората от моето село са много работливи, но леко глуповати”;
Третият казал: „Хората от моето село са умни, но леко завистливи”;
и така нататък;
Само най-малкият ученик се притеснил и нищо не казал.
Учителят също нищо повече не казал въпреки многобройните въпроси, в кое село според него са най-добрите хора.
цитирай
28. vselena777 - Домакине,
08.07.2010 18:04
разбирам те - поне според мен - неотговарям със заучени и научени фрази или пък типово, ако така ви се е сторило, съжалявам, но съвестта ми е чиста. За мен коментирането на сериозни теми и сблъсациет с други мениея и хора не са хабене на енергия -от всеки можеш да взмеше поука, знание или нещо ново и различно....

Нека ми напише с какво съм го жегнала - мисля към него съм спазила добрия тон/ не отвръщам по неговия начин/ а защо му се вързах - и аз не знам- може би защото не ми е писал преди - поне като е влизал и излизал при мен, да беше написал нещо ....както и да е...вече си вех бележка - бутон ИГНОР- ще го чета, но без да отговарям - няма смисъл :)))
цитирай
29. goran - Injir,
08.07.2010 18:06
Никога, нито една власт, и никъде по света не е била искрено притеснена за своите подчинени! Властта по подразбиране не се интересува и не подкрепя индивидуалността и човека, тя се интересува от това как да превърне хората в подчинени не в човеци. Властта не се стреми да помага, тя се стреми да контролира! (Актуален пример нефтеният разлив в мексиканският залив.) Ако помага, то е за да може да контролира! Когато си се отказал да се бориш и може да те контролира без да ти помага защо да го прави!

Винаги и навсякъде човеците са се стремили да помогнат на повече хора да открият себе си, да станат личности и човеци, а властта винаги и навсякъде се стремила да подчинява и контролира. Там където има повече личности властта е принуждава да започне да прави отстъпки и да се държи по човешки, но това се случва само там където има личности и гражданско общество.

Властта няма интерес да ни помага да изградим гражданско общество и повече личности! Сами трябва да го постигнем!
цитирай
30. goran - Razkazvachka,
08.07.2010 18:09
Поздравления:-)
цитирай
31. goran - Vselena,:-) Разбира се, че не отговаряш със заучени фрази:-) Никъде не съм казвал такова нещо ...
08.07.2010 18:44
Казах само „Нито аз нито той отговаряме типово или със заучени фрази” в смисъл, че във всяка ситуация се държим според репликите на човека срещу нас;-) Сигурен съм, че и ти постъпваш по същият начин;-)

За коментирането на сериозни теми – и аз, също като теб, вярвам че това не е загуба на време и енергия. Просто доста писах и коментирах и вече почти изчерпах смислените неща, които мога да споделя по темата;-)

За „защо му се вързах ... както и да е...вече си вех бележка” – Вселена, то си герой, това се казва гъвкавост – на мен на времето ми трябваше доста повече време докато свикна с хапливите въпроси на А. Явно не случайно си се кръстила Вселена;-)

Лека вечер:-)
цитирай
32. goran - Привет Галина:-) Благодаря за добрите думи:-)
08.07.2010 20:02
„Потенциала на един народ е обединение на различните етноси”

„Ако видите на пътя някой да се бие, а имате възможност да разтървете тези хора, дали ще направите необходимото или ще се отдалечите и след свършения побой ще си тръгнете ни лук яли ни лук мирисали.”

„Когато българина започне да чувства отговорност, а не безразличие, тогава нещата ще тръгне напред.....”

„Не може само да се плюем един друг.”

„Всеки трябва да поеме отговорност, но явно сега отговорността е тежест. Е, като е тежест, ще се случват подобни неща, които изобщо не са приятни.”

„Нека всеки погледне към съвестта си и колко полезен може да бъде спрямо друг, а не само да гледа себе си, защото винаги когато опре до него тогава разбира същността на истината. А тя е толкова проста - не бъди безразличен.”


Галина, за мен е огромна радост и чест да прочета подобни мисли в своя блог:-)
Много се радвам се, че се отби и коментира:-)

Лека вечер и до нови срещи:-)
цитирай
33. goran - Мonaliza, „да си помогнем взаимно” И да си помогнем сами.
08.07.2010 20:09
Без декларации – с труд, труд, и пак труд.
цитирай
34. vselena777 - скъпи домакине-Горан,
08.07.2010 20:42
благодаря ти за поясненията, сега съм много по-спокойна - да, беше написал тези неща- за фразите и т.н,но не разбрах и така дали за мен или з апо принцип . Радвам се, че се разбрахме и доизяснихме в началото и навреме...
Радвам се, че се "срещам" с такив ахора като теб тук и дискутирам еинтересни и важни теми- вече останаха малко хора като теб, мен и останалите коментиращи тук - дори и А...

Благодаря ти за думите и анализа за мен самата и името, под което коментирам.....Вдъхнах си сама сили и спокойствие и акъл , за да отговоря подобаващо.... Има нужда иот хора като А.... в спорът се ражда истината или неоткритите отговори ....

До нови срещи и очаквам с нетърпение следващото....
цитирай
35. monaliza121 - Докато мислите...
08.07.2010 21:24
Докато мислите, че това са празни приказки и клишета, управляващите ще продължават да настройват млади срещу стари, граждани срещу селяни, българи срещу турци и цигани и т. н. Това е много удобно, защото хора, които се мразят помежду си трудно виждат виновника за това. Така че, колкото и празно да ви звучи, ние сме, които трябва да го напълним със съдържание. Вашето отрицание е може би интересно, но само за вас. Конфронтацията е полезна до едно време. После се превръща в перверзия.
цитирай
36. goran - Мonaliza, - ???
08.07.2010 21:51
Нищо не сме отричали. Най-малкото това, което току що написа.

Напротив лично аз съм съгласен с теб. Погледни коментарите ми #6 и #29 и ще видиш, че говорим за едно и също нещо;-)

А., твърде остро и неоправдано ти отправи забележка, че само приказките не са достатъчни. Но той го казва не с лошо, а защото се опитва да е човек на действието.

Аз лоша дума не съм казвал, напротив присъединих се към думите ти „да си помогнем сами” и написах, че с труд, труд и пак труд може да го постигнем.
цитирай
37. monaliza121 - Ясно е към кого е насочен коментарът ми!
08.07.2010 23:29
"Човек на действието" не може да има в анонимен вид. Ако те е страх да си кажеш името, не мога да допусна, че ще притежаваш някаква смелост за действие.
В един блог, освен вербален няма друг начин за действие. Да си кажеш мнението свободно, също е крачка в посоката.
цитирай
38. goran - Монализа, не искам да се меся в спора ти, но и ти А. сте ми на гости у дома.
08.07.2010 23:49
Не ми е приятно

1) Джентълмена А. не е анонимен, той е А. точно както ти си Монализа!

2) Не ми е приятно да се коментирате или нападате на моя територия, затова се намесвам. Погледни коментара ми #26 и ще видиш, че съм го казал и на джентълмена А. Предполагам, че именно това е причината той да спре да пише. Защото уважава мнението ми.

Монализа, моля те и ти да постъпиш като дама и да не подклаждаш лични спорове в моя блог. Предварително ти благодаря за разбирането.

Благодаря и за стойностният коментар #35 по темата. Радвам се, че се отби на гости:)

Лека нощ и до нови срещи:-)
цитирай
39. vselena777 - малко са
09.07.2010 10:06
анонимните, които се представят, камо ли пък да уважавт мнението на домакина си - поздравления :)
цитирай
40. goran - Вселена, познавам се с джентълмена А. и той е всичко друго, но не и анонимен – във всяко едно отношение.
09.07.2010 10:48
Освен това името А. е име като всяко друго – като Горан или Г. или като Вселена и В.

Аз уважавам и ценя всички свои читатели – всички. Вярвам, и че те ме ценят. Иначе не бихме се връщали едни при други.;-)
цитирай
41. vselena777 - ВРЪЩАЛИ
09.07.2010 13:15
Вярвам, и че те ме ценят. Иначе не бихме се връщали едни при други.;-) [/quote]

Това е разковничето, да- доста хора има лъжливи или инкогнито тук и по принцип в живота - реалния истинския....щасливец си , когато си обкръжен, оценен и уважаван от истински иистинни хора - дори имащи ралично от твоето мнение, но истински..

Малко са останали истински хора - а при теб всичките са такива - весела събота и неделя
цитирай
42. goran - Да, аз съм щастливец:-)
09.07.2010 13:29
Вселена,
Весела събота и неделя:-) - топли, щастливи дни ти пожелавам;-)
цитирай
43. takaini - Интересно мислиш и пътят на мислите ...
11.07.2010 15:09
Интересно мислиш и пътят на мислите ти е правилен!
За съжаление,ще отбележа,че когато един народ е преминал през ада на робството и насилствено има промяна на генофонда му,то това влече след себе си последици,за които се питаме-ОТКЪДЕ ИДВАТ!
Жестокостта поражда жестокост!На доброто се отвръща със жестокост и то много често във всекидневния живот!Или ако не със жестокост-то поне със безразличие...което за мен е прикритата жестокост!Блага Димитрова бе казала-:"Един убива с куршум,друг с думи,с безразличие...с обърнат гръб!Ние се ръкуваме с убийци..."
Трябва да надживеем всичко това със мъдрост!Трябва да се раждат деца и да се грижим за тях като най-ценното нещо на Вселената!Няма чужди деца...има Господеви!
А по повод на циганите,ще Ви кажа как преди години отидох на опашка със ваучери със двамата си сина-единият бе на 5 а другият на 1 годинка...и чакахме 5 часа хляб!Тези,които са минали оттам-ще помнят системата на ваучерите...Мъчението...Но децата бяха гладни и точно пред нас свърши хляба!Не можах да им купя нищичко!Никой от цялата опашка не ми отстъпи от хляба си,който бяха купили...а някои вземаха и по 3-4 хляба!Само една възрастна циганка,свали торбата от гърба си и ми подаде 1 хляб!Не искаше нищо...Вие сами коментирайте...
цитирай
44. goran - Takaini, благодаря за отделеното време
11.07.2010 16:29
И аз помня опашките и купоните

Колкото по-рано започнем да си помагаме едни на други - толкова по-голям става шанса да оцелеем като народ.

Ако не го направим ...
цитирай
45. aglaya - Горан,
10.07.2011 17:53
прочетох поста ти и по принцип съм съгласна с теб. Искам да те попитам обаче, макар и с елемент на заядливост, какво ще кажеш за онези "стари хора", които също са наши баби и дядовци и си взимат пенсиите, но са се уредили да бъдат преназначени в системата на държавната администрация и спокойно си седят там, докато разумът съвсем ги напусне. Нима не могат млади хора да заемат местата им? И, не, не говоря за някакви редки експерти, а за съвсем рутинни длъжности. Със сигурност животът им не е лек, заслужават уважение и така нататък, затова казах, че съм съгласна с теб. Просто наскоро се сблъсках с няколко такива случая и ми стана някакво грозно и реших да споделя :)
цитирай
46. goran - Aglaya, важният въпрос е за броя на младите семейства и децата им, а не за пенсинерите!
10.07.2011 21:09
Хората, които остават да работят след пенсиониране ме могат да бъдат разглеждани под общ знаменател! Разбира се сред тях със сигурност има няколко хиляди тарикати и връзкари, но поразите, които вършат спрямо общата бройка от 2,5 милиона пенсионерите със сигурност е пренебрежима.

От друга страна продължителността на живота в България през последните години непрекъснато намалява! Цифрата от 74 години е от преди три-четири години - сигурно вече е станала 73 години. И това при положение, че все още има около 200 000 българи на по над 80 години. По-младите не доживяват такива години – мои съученик почина на 30 г. от рак, а бебета умират в ръцете на престъпници нагло наричащи себе си лекари.

В България сме останали една шепа хора – нужно е да се подкрепяме и закриляме едни други и млади, и стари. Само така бихме могли да отгледаме здраво, силно, творящо и многобройно ново поколение българчета, което да възроди рода и родината си от тресавището, в което допуснахме да потъне България.
цитирай
Търсене