Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 13:56 - Има лекарска грешка в случая със смъртта на Гергана Илиева - копирано от Мартито. На къде вървим, на къде отиваме? - питам аз
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16286 Коментари: 24 Гласове:
46

Последна промяна: 03.04.2012 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Има лекарска грешка в случая със смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Това показаха резултатите от проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
       Основната причина за фаталния изход е подценяване на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г.
       На 8 декември миналата година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ "Царица Йоанна" в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочила за консултация към "Царица Йоанна", тъй като от болка не можело да отвори устата си. На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв. Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. На 23 декември детето отново повръща кръв, прието е отново в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси живота му завършват безуспешно.
       Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар, сочат изводите от проверката. При повторната хоспитализация на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, нито веднъж до 23 декември не е определена кръвната група на детето. Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата - доц. Минчо Мелничаров. При операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене, детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са били след доста време - около седмица.
        Изпълнителна агенция Медицински одит е дала препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв.

       Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от Регионалния център по здравеопазване в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата.
http://www.focus-news.net/?id=n1479799
                                        /Копирано от Надя - http://martito.blog.bg/


На къде вървим, на къде отиваме?
- питам аз

      Компетентните органи казват, че има явен случай на некомпетентност.        
        
      Въпросът е разбираме ли какво означава липсата на грижа и професионализъм в здравеопазването? 
      Липсата или недостъпността до животоспасяващи здравни грижи означава ГЕНОЦИД! 
      В нашия случай означава - геноцид на българи срещу българи. И това повече от 20 години.
Резултатът е явен. Вместо да станем поне 10 милина, скоро ще постигнем рекордните 6 милиона!!! Подобен геноцид не е имало и по време на война, че и през турско.
        Разбира се, плачевното състояние на здравеопазването не е единствената причина за това, но наред със състоянието на икономиката и образованието е основна причина за настоящата негативна ситуация.
        Ако продължаваме да е я караме така, скоро България няма да я има.
        Заслугата за това ще бъде обща, на всички ни - особено на тези, които нямат позиция! И то не по горния случай, който вече с нищо не можем да променим, а по отношение обществото, в което живеем.
       Само когато всеки от нас положи много личен безвъзмезден труд, за да помогне на себе си, на близките си и на обществото нещата ще се променят. Отвън никой не може да ни помогне. Сами трябва да си помогнем.
      В частност, за да имаме по-добро и човечно здравеопазване, трябва на първо място лекарите, на второ място пациентите да положим много безвъзмезден труд, за да се случи това.  
       ..............................
       Аз не мога да лекувам - мога да виждам, чувствам и мисля, мога и да творя неумели текстове.
       Толкова мога в момента – толкова правя, но ще се старая да науча още. За да мога след време да помагам повече – на себе си, на близките си хора и на обществото ни като цяло.
      
    
По този, и не давай боже в други подобни случаи, би трябвало да се променят много неща:

От страна на държавата:
      Възмездяване на семейството с вечно право за облекчено осиновяване в рамките на три месеца, след изказване на желание от тяхна страна. Също и право за неограничен брой безплатни инвитро процедури до зачеване в рамките на регламентирания законов срок.
      Да им бъдат осигурени и безплатни семейни консултации с психолог, в случай на изявено желание от тяхна страна.
   
От страна на Българския лекарски съюз
       Незабавно изплащане, в рамките на 40 дни, от страна на БЛС на поне 300 000 лв. кръвнина на трагично пострадалото семейство. Като изплатената сума, последващо да бъде набрана в удвоен размер солидарно от абсолютно всички членове на БЛС с изрично писмо, в което се посочва причината и името на некомпетентния им колега лекар. Вторите 300 000 лв. да бъдат използвани за безплатно инвитро лечение на нуждаещи се семейства.

По отношение на некомпетентния лекар
      1) Да бъде наказан от държавата с минимум 40 дни строг карцерен затвор – без възможност за общуване с когото и да било, за да може  некомпетентният лекар добре да премисли поведението си.
      2) Незабавно отнемане на лекарските му права за срок от 1 до 3 години, с изрично условие, че за да ги възстанови в рамките на наложеното му наказание, трябва да работи като санитар. Като размера на наказанието и мястото, на което да работи като санитар, да бъдат определени от БЛС.
      3) Изплащане на кръвнина от страна на лекаря за семейството, на което е навредил, в размер на поне 30 000 лв. – като точният размер на кръвнината да бъде определен не от съда, а от БЛС, в рамките на 40-те дни срок, през които лекаря изтърпява наказанието си в строгия карцерен затвор.

       Административни и наказателни санкции трябва да има и за ръководството на болницата допуснало да се случи лекарската грешка.

      Tрябва да се създаде и медицински и държавен регистър, в който много подробно да бъдат разгледани, коментирани и обяснени всички подобни нещастни случай + нормативната, законова и наказателна информация по тях.
      Получената база с данни да бъде задължително периодично изучавана от всички действащи лекари и студенти по медицина, включително с полагането на изпит върху медицинските, законови и етични въпроси.

      Моля всички Ви, които четете - не бъдете без позиция, не бъдете безучастни, помагайте колкото и с каквото можете.

        Добрите лекари не бива да мълчат!
        Имено те първи трябва да помагат, да си подредим дома, в частност здравеопазването. Не бива да търпят нито за миг некомпетентни, неетични и арогантни "доктори" сред тях. Само така би се възстановило доверието между лекарското съсловие и всички нас.

       Може моите мисли да не са най-правилните, но смятам че трябва да се говори по тези теми – за да се изготви и реализира ясен регламент с правила и наказания за лекарските грешки.
        Затова ще отпечатам този текст – за да го дам на личния си лекар и на всяко друго медицинско лице, с което ми се наложи да се срещна през настоящата година.

image
    А това е лицето на „ангела хранител” – „доктор” Михаил Маджунов

     




       





   
Послепис – 15 януари 2011 г.
  
    Системата побърза да „накаже” доктор Михаил Маджунов с едногодишна ваканция.
    Системата не иска проблеми и протести.
    Системата не иска въпроси, дискусия и гласност.
    Системата иска да потули нещата.
    Системата иска да забравим, да се примирим, да не правим нищо.
   
    Аз няма да забравя. Ще продължавам да питам, чувствам и мисля. И ще се старая да помагам – не на системата, а на себе си, на близките си, на хората и на живота.

    Системата трябва да се промени и не към по-лошо, както това ставаше в голямата си част през последните 15 години, а към по-добро.

    Няма по-добър момент от ДНЕС и СЕГА – отлагане разрешаването на проблема, не помага.

    „Човек може да си почива само когато е уморен.” /Думите са на бащата на Дончо Цончев/



       Послепис - 19 януари 2011 - Провокиран от разговора ни с Elinora, по постинга й „06.01 11:16 - Смъртта на Хипократ”

      
21. Elinora - goran,
       16.01 11:49
        ясно е, че системата трябва да се промени.

       22. goran - Ясно = труд
       08:39  
       Ако беше ясно и всички се трудехме в тази посока - системата щеше да става все по-добра и по-добра.
       Но системата не става по-добра - нещо повече - хората спират да използват системата все повече и повече.
       Пример:
       До преди един месец аз не бях ходил на лекар почти две години. В момента съм леко болен (настинал съм), но хич не си и помислям да отида на лекар.
       И не съм само аз - всичките ми познати са така.
       Да не говорим за това, че в държавата с най-лошите демографски показатели в Европа „едно раждане излиза между 800 и 3000 лв.” – дори самите думи са грозни, а за парите да не говорим.

       Еленора,
       Ще бъде ясно и безоблачно, когато системата се промени към по-добро, когато се върне доверието между лекари и пациенти и когато всеки здравен въпрос, който вълнува дори един български гражданин, може да стане обект на компетентна здравна и етична дискусия.


Послепис2:
Още няколко теми от родната ни действителност, които продължават да ме вълнуват:


Старите хора и младежта

Пътен дневник: „С чужденци из България” – автор Облачето

Родови сънища

За циганите и за "срещата ми" с едно циганско семейство в автобуса

Централна минерална баня – 15 октомври 2010 година след новата ера

Избирам българското


Из Чудомир, трети том. Спомени, пътеписи, статии и бележки. Част първа.

Валери Петров, Стихотворения, том първи, Издателска къща „Христо Ботев”, София 1994г.

През куп за грош

Голямото бързане

Най-широко рекламираната „напитка на нашето време"











Гласувай:
46




1. monaliza121 - некомпетентният лекар
13.01.2011 10:35
Не става въпрос за некомпетентност, а за престъпна безотговорност, подчинене на материален интерес.
цитирай
2. mikino - В ПЕТЪК 12:00 пред ИСУЛ! НА ТАМ. . . ЗА ...
13.01.2011 11:52
В ПЕТЪК 12:00 пред ИСУЛ! НА ТАМ... ЗА СЕГА!
МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ НА МЕДИЙНАТА ПОДКРЕПА НА БТВ!
Иван Йорданов - Таткото на Гери:
"Приканвам всички присъсващти на протеста пред ИСУЛ да не влизат в пререкания с полицията или хора от персонала на болницата ,или други които може би не одобряват тези наши деиствия .не е нужно да създаваме безредици и хаос за да ни забележят и да постигнем нещо . Мисля че каузата заради която ще се съберем В ПЕТЪК 12:00 пред ИСУЛ е в интерес на целия български народ благодаря за разбирането и подкрепата на вси4ки от името на цялото ни семейство "

Протестът е насочен първоначално към д-р Маджунов, повдигна обаче поредица от въпроси, свързани с цялата ни здравна система. Твърде възможно е идеята да прерастне в израз на недоволство към здравеопазването в България. Молбата на бащата и на организаторите е да не се проявява агресия. В случай, че има нарушение на обшествения ред, това ще бъде счетено като провокация.
цитирай
3. creatura - Подкрепям изцяло. Разпратих писма ...
13.01.2011 16:25
Подкрепям изцяло.Разпратих писма до институциите и не спирам да коментирам и разпространявам.
цитирай
4. injir - , , Подценяване на състоянието, , . ...
13.01.2011 23:38
,,Подценяване на състоянието,,. Аз като неспециалист бих разбрала кога едно детенце не е добре и е болничко. Цената на ,,грешката,, е прекалено скъпа.
цитирай
5. анонимен - Който няма грях нека пръв хвърли камъка!
14.01.2011 00:29
Браво бе безгрешните разпространители на решения на въпроса. Вие още малко ще върнете Гери от оня свят. Много сте се взели нещо на сериозно май, а?!?
Ясно е на всички, че сте прости говеда, но айде ако може да не тъпчете, там където не ви е мястото!
цитирай
6. injir - Do anonimen5
14.01.2011 00:34
Нима ти знаеш къде Ни е мястото? За кой се мислиш?
цитирай
7. goran - Монализа,
14.01.2011 07:21
По принцип смятам, че само съда и съсловието (Българския лекарски съюз) имат право да дават оценки, но като го слушах този „ангел хранител” как меко казано арогантно говореше „Операцията беше перфектна, повтарям перфектна!”, започва да ми става наистина много трудно да не използвам една конкретна дума.
цитирай
8. goran - Скъпи анонимни господине #5 – ти си анонимен, а не ние;-) Аз, знам какво мисля и правя;-) И не ме интересува точно твоето мнение или оценка;-)
14.01.2011 07:22
Знам и како мисля за „доктор” Маджунов - виждам и какво мисли обществото за този „ангел хранител”- уверявам те, че никой няма да забрави.

Хората няма да забравят, защото има неща, които не могат да бъдат забравени или преглътнати.

Всъщност не знам какво ще направят държавата и хората, но знам аз какво ще направя
- Ще намеря и публикувам снимка на този д-р Маджунов , за да помня и не забравя лицето на този "ангел хранител"
- Няма да публикувам друг постинг поне до края на месеца, а през това време целенасочено ще работя за популяризирането на дискусията за лекарските грешки.
цитирай
9. goran - Мikino, на работа съм и няма да мога да дойда на протеста, но ще направя каквото мога за каузата.
14.01.2011 08:55
Случилото се не бива да се повтаря - защото може да се случи с всеки един от нас.
цитирай
10. goran - Сreatura, благодаря за подкрепата
14.01.2011 09:00
Да си помогнем сами, за да ни помогне и Господ

Ако не поправим здравеопазването, икономиката и образованието си - ще изчезнем! От нас зависи това да не се случи - от всеки един от нас по отделно и от всички заедно.

"Един за всички, всички за един!" - само когато разберем мъдроста в тези думи, ще започнем да се възраждаме
цитирай
11. goran - Injir, благодаря за подкрепата:-)
14.01.2011 09:01
Един за всички, всички за един.:-)
цитирай
12. scarlety - Дано
14.01.2011 13:38
изговарянето на проблемите и справедливия протест да доведат до нужната промяна,за да не си отиват повече хора по тоя нелеп начин!
цитирай
13. goran - Няма дано! - Трябва да се борим за правата си! - Само така може да се случи промяна към по-добро
14.01.2011 13:58
Един за всички, всички за един!
цитирай
14. cchery - Горан, за съжаление
14.01.2011 15:56
след днешния протест, мисля че на никого не му пука! ..................
цитирай
15. goran - Cchery, на мен ми кука, на теб ти пука, на Кас, на Мартито, на Малкиятпринц, Baimomchil, Djgator и на хиляди други също им пука
14.01.2011 16:07
Не бива да се отказваме - това е.

Всяка форма на протест е важна, но по-важното е да променим мисленето си, а за това иска време и много личен труд.

Няма да публикувам друг постинг поне до края на месеца - ще продължавам да говоря и пиша по темата. - Не бива да замлъкваме, не бива да се отказваме още в началото, трябва да продължим.

Не се отказвай и ти

цитирай
16. malkiatprintz - Чери,
15.01.2011 02:22
и аз мисля като Горан: пука им. Ако не беше така, едва ли щеше да се стигне и до тук. Толкова много подобни случаи е имало, но са минавали и заминавали, а този път е доста по-различно. Важното е да се продължи, да не се успокоим, че, ето на, направили сме всичко. Могат да бъдат бъдат предизвикани промени, но трябва упоритост.

Горан, защо малко помалко не включиш към блогвълната възможно повече постинги? Вярно, ще падне ровене, но пък ще стане може би най-голямата блог-вълна, която е съществувала някога. Хем може да я задържи по-дълго време, хем всичко ще е събрано накуп.
цитирай
17. makont - Но ние не сме уморени,
15.01.2011 16:09
аз мисля, нищо, че вчера бяхме малко, страшно беше мълчанието ни. Ако трябва ще мълчим пак, дано сме повече. Да му мислят, когато спрем да мълчим.
цитирай
18. 4aiotgluhar4e - Аз също мисля, че този път в минис...
15.01.2011 22:12
Аз също мисля, че този път в министерството и в лекарския съюз усетиха подземния тътен и ще се опитат да предотвратят изригването на вулкана. Не трябва да спираме, но трябва да се внимава, че по нашите ширини често с мръсната вода изхвърляме и бебето. Добрите лекари не трябва да пострадат! И не трябва да се дава хляб на политически лумпени, които да яхнат вълната.
цитирай
19. malkiatprintz - Отвореното писмо до премиера е г...
16.01.2011 08:23
Отвореното писмо до премиера е готово за подписване, Горан.

http://www.ipetitions.com/petition/zdraveopazvane-reforma/

Разпространявай го където можеш из нета, не само в блога и ФБ. Поздрави.
цитирай
20. shtirlic - хм
16.01.2011 08:38
Какво означава - грешка, която два часа се обсъжда по телефона как да бъде направена ? Грешка нанайси /ако можех и среден пръст щях да сложа/ това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ умишлено !
цитирай
21. goran - Malkiatprintz, не вярвам на писма, особено до конкретни политици, но е много хубаво, че ни пука
17.01.2011 17:10
След като всички променим собственото си мислене – системата ще се промени. Ключа е в това в каква посока променяме личното си мислене. Ако е към добро и системата ще се променя към добро.

Стискам палци и за писмото – колкото повече се говори, толкова по-добре.
цитирай
22. goran - Мakont,
17.01.2011 17:11
Бориш ли се не може да няма резултат
цитирай
23. goran - Chaiotgluhar4e,
17.01.2011 17:15
Добрите лекари не правят сметки дали ще пострадат или няма да пострадат - те помагат. Добрите лекарите не са счетоводители, а грижовни лечители.
цитирай
24. goran - Shtirlic - аз, ти, той, тя или те, не могат, а и не бива да казват дали случилото се е престъпление или не - може да го каже само съда
17.01.2011 17:28
Саморазправата не помага - винаги прераства в кръвна война или в разчистване на съперници
цитирай
Търсене