Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2011 21:57 - Домашни рецепти от лято за зима
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9955 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 03.04.2012 20:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      „Докато ги има домашното консервиране, билкарството и безплатното образование България ще я има!” – Това ми каза един приятел и всестранно способен млад мъж, преди няколко години, в един почти сериозен, почти шеговит летен разговор.
      Днес случайно попаднах на един дълъг,
дълъг текст за даровете на природата и тяхната живителна сила. Докато го разглеждах и подготвях за принтиране в съзнанието ми изплуваха изречението за домашното консервиране и билкарството.
      На фона на случващото се и на големите промени, които се задават, може да се окаже, че познаването на билките и домашните рецепти отново излиза на мода.


Ето и няколко откъса от въпросният дълъг, дълъг текст с домашни рецепти от лято за зима.

    Напитка от горски плодове
      В дамаджана от 5 л се поставят 1,5-2кг смес от пресни шипки, трънки и глогинки (или 0,7 до 1кг изсушени) и се долива с престояла или преварена вода,250 кг захар и една чаена лъжичка лимонена киселина. Около 1/10 от обема на дамаджаната се оставя празен. Запушва се неплътно и се държи при стайна температура на защитено от светлина място. Готово е след 4-6 дни.
     Не прибавяйте грозде или шира, с цел да се подобрите цветът и ферментацията! Гроздето съдържа ензима аскорбиноксидоза, който разрушава бързо вит. С. Не бива да се прибавят и дюли или ябълки, защото съдържащите се в тях ензими също намаляват количеството на този химично не много стабилен витамин. Разбъркването трябва да става през ден, чрез внимателно обръщане на съда със запушалката надолу. Тъй като вит. С е неустойчив на светлина и в присъствие на въздух дамаджаната трябва да се държи на тъмно, а при приготвянето на питието да се използува преварена вода, от която въздухът се е отделил. В съда с напитката се извършва слаба алкохолна ферментация, при която се образува малко етилов алкохол (колкото в бозата) и въглероден двуокис.
     След като изпиете течността в дамаджаната, може отново да прибавите захар, лимонена киселина и вода и така плодовете да се използуват, два, три пъти. Това е възможно, защото веществата в клетките намаляват с всяко ново добавяне на вода, но не се извличат напълно.
      По желание може да се подобрят още чрез прибавяне на дренки, зрели плодчета от кисел трън (недозрелите горчат), касис, зелени орехчета. Споменатите плодове съдържат стабилизатори на вит.С ,а не вещества които го разрушават.
     От трънките, глогинките и шипките, може да се приготви и хубаво плодово вино, като се прибави повече захар и дамаджаната се запуши с ферментационна запушалка. Оставя се да престои, докато спре ферментацията.

    Ябълката
     Древногръцкият лекар Хипократ(пети-четвърти век пр.н.е.) препоръчва ябълката за лекуване на заболявания, болно сърце и бъбреци. Дори я обявява за елексир на младостта. Знахари лекуват чрез нея и болен стомах, препоръчват я на пушачите и работещи с отровни вещества, тъй като изчиства от несмляната храна, никотина и токсините.
     Няколко полезни рецепти:
     Анемия (малокръвие, безсилие) се лекуват с компот от ябълки, приготвен с отвара от шипки, подсладен с мед или захар.
     Кашлица - Отвара от кожата на ябълката се пие преди ядене.
     За отслабване - изяждат се 2кг ябълки за един ден с литър минерална вода. Веднъж седмично.
     Болки в очите: Ако ябълката се свари, смачка и наложи върху очите, ще укрепи зрението и ще успокои болката.
      Нерви: Панерче от 1-2 кг ябълки, поставено до леглото вечер, успокоява нервите и предразполага към спокоен сън. А благоуханието на ябълките активизира мозъчната дейност.

    Сладко от дюля
      Разтваря се 1 кг захар в 400г вода и полученият сироп се загрява, докато заври. Към него веднага се прибавят 900 г току що настъргани плодове. Сладкото се вари до необходимата гъстота. Минути преди да се свали от огъня, се прибавя 1/2 ч. л. лимонтузу.   
    Дюлята и лекува
    Да се нарежат 1-2 необелени и измити дюли (като за компот), сваряват се във вода, покриваща ги, но без захар. Напълно изстинали се изяждат само резенчетата - 30мин. след ядене.
     * При умствена и физическа преумора и за успокояване на сърцето да се пие сокът от сварените дюлеви резенчета, подсладени с една лъжичка мед, по 1 чашка 3 пъти дневно, 1 час преди ядене.
      Дюлята действа добре при махмурлук, е писал преди десет века прочутият арабски лекар и философ Авицена.

    Домашна боза
     Продукти: 1 кофичка( от к.м.) брашно, 1 кофичка захар, 500мл боза.
     Приготвяне: Брашното се препича до златисто и се разбива с 3 кофички студена вода. В 5 кофички вода се слага една кофичка захар да заври. След това се прибавя разбитото брашно. Бърка се, докато започне да завира цялата смес. След като изстине се прибавя шишенцето с боза. Оставя се на топло една нощ да ферментира и е готова за пиене. След известно време започва да се сгъстява и може да и се долива по малко преварена вода.

   Сливите
     По съдържание на желязо стои на първо място след южните плодове. Поради високото съдържание на фосфор и плодова захар, сливите действат усилващо и обновяващо на целия организъм. Лекото им разхлабително действие се дължи на пектиноподобни вещества, които имат голяма способност да набъбват и с това да улесняват и стимулират храносмилането.
     Сливите са мъчно смилаеми и с тях не бива да се прекалява, тъй като може да предизвикат подуване на корема и болки. За препоръчване е да се ядат пресни. За сладкиши и консервиране се подбират късните сортове сливи. Те трябва да са напълно узрели и дори малко спаружени при дръжката. Плодовете трябва да се измиват много добре и да се оставят в цедка докато се изцедят

    Тиквата помага на сърцето
     Тиквата се препоръчва при повечето сърдечно-съдови заболявания, наличие на отоци, жлъчно-каменна болест, засягане на ставите от обменни причини, всякакви алергични и кожни реакции. Тя е подходяща храна за диабетици и затлъстели, тъй като е ниско калорична.

    Бял равнец
      Нашият народ тачи отколе това растение, наричано хайдушко биле, защото хайдутите в планините предимно с него са налагали раните. Още Диоскорид преди Христа е смятал белия равнец за добро кръвоспиращо и ранозарастващо средство.
Настойките и запарките от билката ускоряват лечението на гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника и болки на черния дроб. В редица краища на страната, те се употребяват при малокръвие и туберкулоза на белите дробове, при хипертония и нервни болести, кашлица и астма.

     Глухарче
    Ефективен природен биостимулатор. Подобно на копривата и глухарчето се използува като хранително и лечебно средство.
    За храна могат да се използуват всички части на растението - от корените до цветните пъпки и цветовете. От него могат да се приготвят салати, супи, пюрета, напитки. Печените корени се използуват самостоятелно или като подправка.
    В народната медицина се употребява при диабет, анемия, атеросклероза, някои кожни заболявания, за укрепване на зъбите и други. Смята се , че неговите цветове и листа са ефективни природни биостимулатори.

      РОЗАТА
     Различно обагрените рози помагат на различни болежки
     Розите са красиви и ароматни, но и целебни. Когато изсъхнат във вазата не ги изхвърляйте, защото можете да приготвите от тях ценно лекарство. Цветовете на розата са богати на етерично(розово) масло и съдържат около 300 вида различни вещества. Използуват се като лечебно средство главно изсушени или стрити на прах. Имат успокояващо и разширяващо бронхите действие при пристъпи на задух, спастичен бронхит, астма.
   
    Вино от дренки
    За една доза са необходими 1кг дренки, 1кг захар, 3л вода. Залейте плодовете с водата. Наръсете със захарта и ги оставете 15-20 дни в отворен буркан. От време на време ги разбърквайте за да се разтвори захарта. След това ги прецедете през гъста цедка. Течността налейте в дамаджана, като оставите малко празно място до отвора. Затворете с тапа, през която минава маркуч допрян до течността. Другият му край сложете в съд с вода. Когато започнат да излизат мехурчета във водата, е започнала ферментацията. В хладно помещение тя ще трае повече от 20 дни, а при стайна температура- 3-4 дни по-малко. Прецедете виното и налейте в бутилки. Затворете ги и залейте гърлата им с парафин. Дръжте ги в легнало положение.

    Церове от лук
      Официалната и народната медицина препоръчват лука при заболявания на горните дихателни пътища. Използува се и за лечение на трудно зарастващи рани. Служи като профилактично средство при грипна епидемия. Употребява се при лечение на запек, диабет, повишено артериално налягане, хемороиди, против хълцане, за засилване на диурезата и др.
      При кашлица:
      Разрязва се на 4 части една голяма глава лук и се поставя в един литър вода, в която предварително са разтворени 200г захар. Кипва прецежда се и се изсипва в стъклен съд. Пие се по една супена лъжица преди ядене.Ако кашлицата не изчезне, тази процедура се повтаря.
      При атеросклероза
      Настъргва се и се прецежда през двойна марля кромид лук. Взема се една водна чаша сок от него и се смесва с една водна чаша мед. Разбърква се добре и се съхранява в стъклен съд на хладно. Взема се по 1 суп.лъжица 3 пъти на ден 1 час преди хранене или 2-3 часа след хранене. Лечението се провежда 2 месеца.
      При мазоли
      Люспи от лук се накисват в оцет и стоят две седмици,може и по-дълго време. Вечер върху мазола се поставя дебел слой от люспите и се превързва. Престоява цяла нощ. Процедурата се прави в течение на няколко дни,докато мазолът изчезне.
     При болно гърло и кашлица
     Вземат се външните люспи от 10 глави червен лук, заливат се със 700мл вода и врат 15мин. Прецежда се. Изпива се на 3 порции- сутрин, обяд и вечер, задължително топло. Лечението продължава една седмица, втората се почива и отново се пие една седмица. Така цели два месеца.

    Кисело зеле на глави
      На 100 кг средно големи зелки се слагат 3 кг сол. Избират се стегнати здрави зелки, почистват се, кочаните им се разрязват и се поръсват със сол. Зелките се нареждат с кочаните нагоре и се заливат с вода. Притискат се с кръстачка и камък и престояват 4-5дни. След това зелето се претака 3 пъти седмично, докато сокът му стане кисел, ако от горе са образува квасна гъба, трябва да се почисти с ръка. Трябва да знаете, че колкото шепи квасна гъба махате, толкова сол трябва до добавите. За да се получи по-вкусен и по-резлив зелев сок, между наредените цели зелки се слагат 2-3 шепи сурова царевица или 1-2 нарязани лимона. Също така може да поставите и парчета хрян. Отгоре кацата трябва да е покрита с чиста кърпа, а ако в сока плуват листа от зелето, оберете ги, иначе рискувате сокът да получи неприятен вкус.

     Ряпата
      Ряпата съдържа лизоцим - вещество с изключително силно противомикробно действие. Интересно е да отбележим, че в ряпата е открит и антибиотик, унищожаващ гъбичките предизвикващи най-различни заболявания най-вече по кожата и лигавиците.
      Особено полезно е пиенето на прясно изцеден сок от ряпа с добавен към него пчелен мед, който повишава противомикробното и противовъзпалително действие на ряпата. Ряпата е богата на калий, калций, желязо, мед, цинк, а също и вит. А. Това обяснява добрия лечебен ефект на ряпата при атеросклероза и при сърдечно-съдови заболявания. Освен това целулозата, която се съдържа в големи количества изчиства като метла излишния холестерол от стомашно-чревния тракт.
      Ряпата е много полезна и за хора с намален апетит и със запек, тъй като нейната консумация стимулира секрецията на храносмилателни сокове и води до усилване на чревната перисталтика.
      Поради богатството си на калий, ряпата има и изразен пикчогонен ефект. Това я прави много полезна за страдащите отвисоко кръвно налягане, а също и за тези със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Народната медицина препоръчва налагане на кожни екземи и язви, а също и на участъци, поразени от гъбички, с кашичка от настъргани на ситно корени от ряпа.

И още, и още ...

Послепис: Предварително благодаря за всички, които решат да споделят други полезни и лесни рецепти за здраве и сила.   












Гласувай:
12



1. vandela007 - Ах!
26.07.2011 22:48
целия постинг трябва да си го копна!
Аз си събирам рецепти - не че ги изпълнявам, ама да си ги имам.
Благодаря ти!
:)))
цитирай
2. goran - Mай всички си оставаме само със събирането на рецепти и идеи
27.07.2011 08:01
Какво да се прави - няма време или поне така говорим!
цитирай
3. theladybird - :)
31.07.2011 16:02
Eх, аз от кога се каня да си забъркам домашна боза.... ама съм малко скиптично настроена и все ми се струва, че нищо няма да излезе...
Усмихнат ден :)))
цитирай
4. goran - Здрасти Калинка:-)
31.07.2011 18:45
Точно рецептата на бозата ме подсети, че може би няма да е излишно да публикувам подобен постинг с домашни рецепти. Това бе първата рецепта, която подбрах - едва на финала размених местото и с „Напитка от горски плодове”, като по фешън.

Калинка,
Щом имаш желание да забъркаш домашна боза и имаш условия да го направиш – значи скоро ще опиташ. Сигурно ще се получи, ако не от първият път, to от вторият път със сигурност ще стане.

Като се случи, ще се радвам да разкажеш и споделиш тайните умения, които са необходими.;-)

Весел неделен ден и усмихната нова седмица:-))
цитирай
5. magnoliya - Относно киселото зеле
01.08.2011 21:56
Няма значение колко килограма е зелето. Процедурата е същата до заливането му с водата. Зелките се нареждат в бидона и се заливат с вода, в която е разтворена задължително морска сол. В 10 литра вода се разтваря 100 грама морска сол и се излива в бидона с наредените зелки. И така се приготвя толкова саламура, колкото е необходима да покрие зелето. По-нататък процедурата продължава така, както си я описал.
Благодаря за рецептите, човек винаги може да научи нещо ново, а и да го приложи у дома!
цитирай
6. goran - Magnoliya, аз благодаря за допълващото и полезно инфо
02.08.2011 18:53
Дано имаме възможност да приложим наученото у дома!
цитирай
Търсене