Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 11:16 - Случилото се в село Бисер и реакцията на държавата при бедствия и аварии
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9942 Коментари: 12 Гласове:
29

Последна промяна: 03.04.2012 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Да помогнем на бедстващите ни сънародници в село Бисер, като изпратим дрехи и одеяла чрез "Агенция за социално подпомагане"
      ...................................................
     
Институциите си прехвърлят отговорността    
     Какво се случи в село Бисер? – Това е въпрос, на който никой от управляващите не иска честно да отговори!!!   
    
За жалост няма и да отговорят! Затова можем и трябва да ги принудим да работят така, че да няма повече подобни катастрофи! 
      Какво прави и какво не прави държавата в случай на природно бедствие или промишлена катастрофа?  
     
- Държавата реагира бавно, непрофесионално, безхаберно и разхищава милиони левове – и това е твърде меко казано! 
     - „Далновидните” ни управници през миналата година закриха държавния резерв с мотива, че нямало нужда от него?! Така България влезе в ”елитния клуб” на „преуспели” държави като Хаити и Мали!!!
     Няма нормалнo подредена държава по света, която да няма държавен резерв! Напротив - колкото по-подредена и богата е една държава, толкова по-голям е държавният й резерв. И това никак, ама никак не е случайно!
     Държава, която няма държавен резерв, не разполага с горещ ресурс, чрез който светкавично да реагира в случай на бедствие, авария, война или криза.
     В случай на катастрофа като тази в село Бисер, държавата на мига трябва да изпрати към засегнатия район: тежки верижни машини и фадроми, които да започнат да разчистват пътя; хеликоптери със спасители, храна, медикаменти и одеяла; да започне набирането на доброволци, който желаят да помогнат; да екипира група, който да включва професионални спасители, полева болница, полева кухня, полева баня, камиони с храни и одеяла. Всичко това трябва да се случи в рамките на не повече от 3 часа. През тези часове верижните машини и фадромите трябва да са разчистили пътя, а сформираната групата за бързо реагиране трябва да е поела на път. По същия начин в рамките на 24 часа трябва да се екипира и изпрати и групата от доброволци.
     Само когато държавата започне да реагира така светкавично, ще се минимизират щетите и психическите травми за хората от сполетелите ги бедствия и катастрофи.

Какво правят нашите „далновидни” управници?:
    -
На първо място говорят?!
    - На второ и трето място също говорят!?
    - На четвърто място бездействат!
    - На пето място с голямо закъснение, от поне два дни, започват да имитират дейност!
   - На шесто място се хвалят и обещават:
   „Ще изясним кой е виновен и защо се случи така!”
 „За помощи се редят хора, които не са засегнати, но ние вече изяснихме кой са истински засегнати. На всички сериозно засегнати ще дадем бяла техника и по 325 лв. на семейство. А на абсолютно всички останали ще дадем по 325 лв.”
    Казват тези думи и започват да гледат гордо, ГОРДО?!?! – Все едно са извършили най-голямото геройство на този свят?! 
    Абе алонколу!!! Господа министри и височайши премиер министър, осъзнайте се. Вземете се в ръце, че за жалост бедствията и катастрофите тепърва предстоят и на България не й трябват политици с претенции, а грамотни, действени и съвестни държавни служители, който да служат на род, чедо и родина.

    
Другият още по-важен въпрос е да се научим така да стопанисваме райското кътче, с което нашите деди са ни дарили, че бедствията и катастрофите да се случват колкото се може по-рядко. А когато ни се случи някоя беда, държавата да дава не по 325 лв. и по една пералня, която е купила корупционно на двойна цена, а много повече! При подобно бедствие в рамките на не повече от 12 часа държавата трябва да осигури подслон за всеки засегнат и финансова помощ поне от 1000 лв., на семейство.               

    Ами ако цялото село беше засегнато, а не само половината? Ако нямаше къде да се подслонят хората, които останаха без годни за живеене домове, какво щеше да стане тогава? Какво щеше да стане с хората при студа от -20 градуса навън?

    Нужно е всички ние, всички българи, най-после да вземем да проумеем, че сме останали само 7,3 милиона или една шепа хора и да вземем да си помагаме и браним като истински братя, каквито и сме! Ако не започнем да го правим, ще изчезнем и то много, много скоро!
    Не е трудно, нужно е съвсем малко ум, желание и труд и думите: „Съединението прави силата!” и „Един за всички, всички за един!” ще се превърнат в позитивна и плодотворна реалност!    











Гласувай:
29



1. qbylkovcvqt - Това не е бедствие. Бедствията не ...
08.02.2012 11:51
Това не е бедствие. Бедствията не зависят от хората. Това е резултат от дългогодишно безхаберие и криворазбрана демокрация. Това е крещяща безотговорност и безразличие към човека, към страната, за държава не говоря - по нищо не личи да има такава. Тъжно е и е гадно. Всички разбираме ситуацията, но как да постъпим, за да се променят нещата?! Така наречените управници управляват единствено интересите си и се снимат по телевизията, демонстрират загриженост и съпричастие...
цитирай
2. goran - Начина да се промени ситуацията е хората да започнем да се подкрепяме и сдружаваме! За да притискаме и контролираме власт имащите.
08.02.2012 11:59
Още от времето на Русо и Монтескьо е казано, че написването и защитата на общественият договор се осигурява от народа. На практика това означава, че народа постоянно трябва да притиска управляващите в ъгъла за да не се самозабравят и разпасват. Когато народа и гражданското общество са слаби на власт идва безхаберието и диктатурата.
цитирай
3. goran - Latinka, така си е
08.02.2012 12:55
Властимащите ще започнат да работят и да си вършат работата едва когато изградим силно гражданско общество, което да притиска постоянно политиците.
цитирай
4. goran - Латинка, няма такова животно - здрава, разумна сила!
08.02.2012 13:24
Разума не се нуждае от сила!
Разума е цел, воля и труд, а това е много, много повече от, която и да е сила!

Трудността е да се изгради разумно, сплотено общество.

Когато е единен, разумен и трудолюбив никой и нищо не може да ги покори. - Дори и Улий Цезър. Именно за това Цезар измислил девиза "Разделяй и владей."

Народите, които допуснат да бъдат разделени стават лесна плячка на узурпатори или "демократи", които мечтаят да бъдат диктатори.
цитирай
5. goran - ???
08.02.2012 13:30
Латинка,
Моля те, обясни какво имаш в предвид с примери

А също какво имаш в предвид с думите:
"Масите трябва да се управляват със здрава и разумна сила"
цитирай
6. goran - :-) Не е коректно и правдоподобно да сравняваш България с Русия и Китай поне по сто причини!
08.02.2012 13:39
Най-малкото защото огромните и малките държави имат съвсем различни проблеми и възможности!
цитирай
7. goran - Много отдавна е доказано, че империите могат да се управяват само еднолично
08.02.2012 13:46
Империята е извлича чужди ресурси. Империите и монополите винаги са агресори и ловци. Малките държави могат да оцелеят само ако са гъвкави и пазят и закрилят своето население. (А това е възможно само при вътрешно всенародно единение. Единението е невъзможно ако някой си въобразява, че е Наполеон и всички трябва да му се подчиняват.)

Наполеон или Хитлер, може да съществува само когато въпросната "силна личност" планира да граби в чужбина, ако граби само собствения си народ дълго няма да оцелее.)
цитирай
8. goran - Латинка, малките държави се управляват най трудно!
08.02.2012 13:50
Големите държави разполагат с огромни ресурси, тори тези ресурси да се използват зле те пак са огромни!

Ако Китай, пожелае за два дни ще събере 2 милиона доброволци и то без да прилага каквато и да е сила. Тези 2 милиона човека по една тухла да направят за деня ето ти 2 милиона тухли с които можеш за ден да построиш цяла язовирна стена.

В България, ако искаш да построиш язовирна стена трябва да умееш да планираш години напред, защото никога не би могъл да съвреш едновременно повече от 1000-2000 работника.
цитирай
9. goran - Латинка, радвам се, че се отби на гости:-)
08.02.2012 13:57
Благодаря за коментарите:-)

Дано хората пораснат и променят човешката цивилизация към по-добро:-)
цитирай
10. kass - goran
08.02.2012 15:26
За съжаление трябва да се случи поредната трагедия за да си припомним в какво положение се намира страната ни... Жалко и тъжно е. Представям си какво ще последва, няколко наказани, някакъв списък с язовирите, няколко седмици репортажи и после нищо... до следващият път...
цитирай
11. goran - Kass, лошото е, че ако продължаваме нищо да не правим следващото бедствие ще бъде съвсем скоро - след 10-15 дни
08.02.2012 22:21
Когато отново започне топене на снеговете
цитирай
12. bojo12345 - Били камбаната,за да ги предупредят...
10.02.2012 05:52
Кметицата тичала от врата на врата да каже на хорат???
Сигурно затова не й е останало времие да приготви една траурна лентичка ,че кото пристигне премиера да я отреже- нали товаму е хоби!
цитирай
Търсене