Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 22:33 - В нощта на музеите, галериите и НАТФИЗ, на 19 и 20 май 2012 г., в София :)
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4202 Коментари: 4 Гласове:
15

Последна промяна: 30.05.2012 13:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Обичам да виждам хора, човеци, живот. :)
   Обичам да съм в движение - действа ми повече от ободряващо. :)
   Обичам да виждам и наблюдавам изкуствата в живота - вдъхновяват ме. :)
   Винаги търся Нощта на музеите и галериите, точно заради тези три лични срещи. Никога не се колебая дали искам да видя творбите на човешкото в човека. :)

    Всяка година с нетърпение очаквам „Нощта на музеите и галериите” в София и Пловдив, също нощните срещи в театри, паркове и артистични пространства.
    Голяма бе изненадата и радостта ми, когато научих, че тази година свободният 36 часов театрален маратон в НАТФИЗ и Нощта на музеите и галериите в София съвпадат. :)
    Реших, заслужил - не заслужил, на 19-ти и 20-ти да го ударя на живот, пък ако ще и да вали!!! Само че не валя, напротив – времето бе чудно хубаво. :)
   Ето какво ми се случи в тези два приказни майски дни:

   В събота
   Събудих се след ергенското рок парти и хукнах да купя балните обувки, който харесах предишния ден – причината за тази голяма глезотия бе предстоящата сватба на моя най-висок приятел на следващия ден.
    Прибрах се на обяд, за да закуся и ободря под душа, мислех и да подремна предстартово, но не ми се отвори парашутът. – Бързият преглед на театралния афиш ми каза: „Няма време човече! Не изпускай
усети вълната и сърфирай живо, живо!”
    В 16:15 часа пристигнах в НАТФИЗ, за да усетя, че който закъснява трудно се класира! Но както знаем всяко действие си има противодействие, затова се опитах бързо да съобразя и приложа стратегията "Добра дума и провокация в действие!" - Не стана от първия път, но с малко помощ от Съдбата от втория се получи, и аз барабар Петко с мъжете, станах част от публиката на голямата сцена. :) Догледах финалните 30 минути от постановката "Анданте по стълбище любов" от Людмила Петрушевска.
    Догледах пиесата и в 17:15 хукнах към Нощта на музеите. :)
    Хубаво, но до нощта на музеите имаше още цели 45 минути, а това е много време, затова поех към работягите от Испанският културен институт. Оказа се, че предположението ми бе вярно и тяхната нощ бе започнала от сутринта. Видях изложбата от писма между семейство Гарсия Лорка и техни близки. На изпроводяк вежливите домакини ми подариха книжка с изложената кореспонденция и аз се насочих към Софийска градска художествена галерия.
    В „Галерията срещу Народния театър” видях изложбите Иван Ненов (1902-1997)  и „100 класически стола” и се насочих към Хартиения фест в Телефонната палата. По пътя обсъдих любопитното в печата с младата надежда на „Списание 8”, разменихме си подаръци и влязох да разгледам творбите от хартия в АРТ изложбената зала на палата.
    Следващата звезда в моята нощ на музеите бе Националният етнографски музей, където видях приказната Петрокиевска живопис, живата стихия на кукерите и частичка от историята на азбуката, корените и народното ни творчество. Направих снимки на всичко и продължих пътешествието си сред даровете в нощта на музеите.
    Минах през инфоцентъра за ЕС и побързах да се насоча към Криптата на храма „Свети Александър Невски”. Не съм религиозно вярващ, но наистина се смаях и смирих в храма, е не съвсем, защото снимах иконите, но го правих винаги без светкавица и що годе с такт. Иконните в криптата наистина са невероятни – старинни, но живи, лични и различни и чудно светли и красиви.
     На финала видях и се усмихнах на пъстрия свят в „Националната галерия за чуждестранно изкуство” и побързах да се насоча към театъра, който не желае да спи и кротува. :)

    Разбира се, човек дори и да бърза, ако все любопитства, неминуемо ще закъснява! И аз не направих изключение от това правило - в 22:10 бях през уютната „Сцена 47” в НАТФИЗ, а 100-те ентусиасти вече бяха вътре.
    Опитах се да приложа стратегията „Усмивка, закачка, добра дума :)”, но тя не успя да сработи, затова се наложи да приложа индианския похват „Бързата тиха стъпка”, завършила с извинително наведена глава два часа по-късно и думите "Моля Ви, не ми се сърдете, ще гледам повече да не правя така."
     На "Сцена 47" изгледах "Тирамису" от Йоана Овшанко, после изгледах още няколко постановки и по първи петли, в 5:00 часа, в неделя закусих по английски с пиле с ориз, картофено пюре и десерт пилешка пържола и почти заспал се насочих към метрото.
      В 6:40 вече бях свалил снимките и филмчетата от фотоапарата на компа и се мушнах за миг блаженство под душа. :)
      Спах почти два часа, премених се сватбарски, взех подаръка и отново припнах към НАТФИЗ. Така в 10:30 часа отново станах част от зрителите на голямата сцена, за да видя с очите си танцовия спектакъл „Вечност вход свободен или Одисей и сенките”, постановка Едмонд Скот, изпълнена от студентите на доцент Ясен Вълчанов.
    Насладих се на красотата на танца, обядвах и в дванайсет без десет поех към дома на младоженеца, за да ходим да взимаме булката, след като превземем дома на родителите й.
    Превземането на домове е трудна задача, та се наложи младоженецът да подкупи родата на булката, но пак беше весело. :)
    И така, часът бе 13:30, а  датата 20 май 2012 лето – бе чакано време, приказно време, време за сватба. :)  
    Сватбата бе чудно хубава и истинска – три дни ядохме пихме и се веселихме. :)
   
    Шегата на страна, но тези три дни наистина си отживях, на 18, 19 и 20 май живях, радвах се и дори за минутка не се спрях. :) :) :)
    Пожелавам на себе си и на Вас от същото по повечко и по-често. :)                

Ето и малко снимки от
„Националната галерия за чуждестранно изкуство", обещавам да добавя още от другите изложби при първа възможност

image

Пред "Националната галерия за чуждестранно изкуство"
image

Изложбата "Религиите на изтока"
image
В голямата зала
image

На втория етаж, при картините на известните европейски жудожници, е пълно с любопитковци
image

Колко мого усмихнати посетители :)
image

image
Третия етаж също бе истински форум
image
Ето и съвремените автори и младите
image


image
Живата стихия на кукерите в Националният етнографски музей
image
Приказната Петрокиевска живопис
image
Любопитните посетители на "Хартиения фест" в телефоната палата
image
и картините на Иван Ненов в Софийска градска художествена галерия

На финала можете да погледнете и какво видях в Пловдив преди две години - приятно разглеждане ;)



До скоро :)
Вижте и сайтовете с програмите на Нощта на музеите и НАТФИЗ и не се натъжавайте, ако не сте ходили, а догодина не ги изпускайте;) 












Гласувай:
15



1. анонимен - Хахахахаха, много ме разведри!
22.05.2012 17:11
Хахахахаха, много ме разведри!
цитирай
2. goran - :)
22.05.2012 17:49
Радвам се, това е целта :)

Който се смее, добро мисли ;)
цитирай
3. 1001usmivki - Благодаря за виртуалната разходка ...
27.05.2012 11:23
Благодаря за виртуалната разходка - оригинална и весела, както винаги :)
Желая много щастие, любов и дълъг семеен живот на твоите приятели:))

цитирай
4. goran - Усмивка :) Благодаря за личното пожелание и топлите, усмихнати думи :)
27.05.2012 22:35
Обещавам утре или в други ден да допълня постинга с още много снимки :)

Желая ти ведра, топла, слънчева и плодотворна нова седмица :)
цитирай
Търсене