Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2012 21:12 - ХОРАТА и Международният фолклорен фестивал София 2012 /20 – 23 юли/
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4385 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 23.07.2012 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Посетих за първи път фестивала преди седем или осем години съвсем случайно и от любопитство – тогава все още се казваше „Международен младежки фолклорен фестивал Витоша”. Спомням си, че въодушевен от новите за мен емоции възкликнах: „От Витоша не само по-високо, но и по-весело няма!!!”
     Преди пет години, преименуваха лятната фолклорна фиеста на „Международен фолклорен фестивал София” – за щастие това не му попречи да бъде все така младежки въодушевен и да пленява с танци, ритъм и атмосфера нови и нови любопитковци и младежи по дух. :)
    От онази първа за мен среща насам, всяка година се стремя да посещавам фестивала и неусетно с годините това ми стана нещо като малка лична традиция. :) - обикнах тези дни на звуци, радости и емоции. :)
    Нищо, че съм вързан в краката! – Някой ден и аз ще се науча да подскачам в ритъма на ХОРА и ръченици! – А дотогава ще се доверя на сетивата си и на фолклора, музиката и танца, да ме вълнуват и зареждат с енергия за живот и творчество. ;)

    Лято е. :) – Слънчево, топло, горещо лято. :)
    Лятната младежка фолклорна фиеста на София и тази година е факт. :)
    Лято, музика, танци и множество жизнени усмихнати, шарени и лични хора. :)
    Какво повече му трябва на човека - топлина, светлина и ХОРА, и ръченици. :)


    Не е ли безкрайно любопитно, че народът ни използва една и съща дума за ХОРО и ХОРАта. Уникално е хорото Българско – не само като музика, ритъм, танц, но най-вече като среща и символика.
    На ХОРОТО всички са хем лични, хем равни – същи братя и сестри!!! – Всеки, по всяко време, и на всяко място, може да се присъедини и да се хване на хорото. Личността избира времето и мястото, а ХОРАТА, братята и сестрите, в ХОРОТО го приемат такъв какъвто е!
    ХОРОТО пораства, порастват и ХОРАТА – срещат се, приемат се и порастват заедно, за да случат личната и общата си съдба. ХОРОТО българско е най-жизненият, мъдър и силен урок, който дедите ни са ни завещали. :)

    ХОРОТО е енергия, уважение, закрила, безрезервна обич и вяра в ЧОВЕКА и в бъдещето! 

     Всички народи имат музика, ритъм и красиви танци – това много ясно се вижда на фестивала, но ХОРАТА български наистина са неповторими и лекокрили!

     Само от нас зависи да преоткрием ритъма, енергията и хармонията, която сме забравили, че носим в кръвта си. Когато чуе ритъма на ХОРОТО, кръвта на всички българи заиграва – неусетно човекът започва да търси със сърце и очи своето място в ХОРОТО, но заради външни заблуди сам се възпира.

      Време ни е, всички да се хванем на ХОРОТО!!! – Всеки да си намери мястото и да се хване на ХОРОТО и тогава – Един за всички, всички за един! – заедно ще преоткрием общото си бъдеще. :)  
      
Послепис:
Сега отивам пред НДК - в някой от следващите дни ще добавя снимки от фестивала, но вие не чакайте! – ВИЖТЕ и се ВЪОДОШЕВЕТЕ. ;)   Концертите обичайно продължават поне до 22:00 часа












Гласувай:
4



1. анонимен - Н-че
26.07.2012 12:48
Макар и в публичното пространство и сред младежта, фолклорът често се представя за отживелица едва ли не, всъщност показателно беше какво се случи в Търново, когато миналата година имаше опасност за тамошния международен фестивал, целият град се вдигна да го защити! . Хубаво е, че и в София се организират такива весели събития през лятото, и все такива емоции да ти носи. ;)
А за българските хора: нашите са си наши. ;) Лично аз харесвам много и грузинския, арменския и други кавказки фолклори. ;)
цитирай
2. goran - Как така са искали да погубят фестивала във Велико Търново - незнаех!
26.07.2012 12:59
За жалост това е единственият ежегоден фолклорен фестивал в София, което е меко казано нехайно от страна общината и държавата, но ... и хората малко правим за да променим този обиден факт.

А децата на България сме румени, жизнени и засмени - същи мартенички :)
И не само това - талантливи сме и много лични :)
Само организацията и взаимопомощта ни куцат!

Разбира се, и другите са талантливи и много красиви, но от всички ние сме си най :) и не само защото така пее Тони Димитрова и нарежда майката на гарджето, а защото не само билките, но и хората виреят най-добре на родна земя :)


цитирай
3. анонимен - Н-че
26.07.2012 13:11
Проблемът беше с финансирането на фестивала, и намерението на общината да го сведе до съвсем малък, няколкодневен фестивалец с почти никакво международно участие. Имаше петиции, и в крайна сметка пак беше по-малък от преди, но поне една седмица. За тази година за съжаление нямам информация как се развиват нещата, освен, че има отново: но колко дълъг и с колко участници не зная.
Иначе за хората и билките: има нещо вярно. ;)
цитирай
4. goran - Софийският бе само четири дни, а София е ГОЛЕМАА, както казва шопа, но ...
26.07.2012 13:23
Пари за фолклор и традиции няма - чудно защо ли!!

Държавата върши само глупости, но може би точно заради това все повече хора се интересуват от фолклора и традициите ни :) - и това е само началото :)
Най-после започнахме да се събуждаме :)
цитирай
Търсене