Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 22:22 - Малкото-Голямо пътуване, първа част - Гърция
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 25554 Коментари: 35 Гласове:
12

Последна промяна: 02.10.2012 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Обичам да пътешествам. :) Затова, когато ми предложиха да ходим да видим приятели в Петрич и оттам до морето в Гърция, мигом се навих. :)

    Тръгнахме от София в петък, на 7-ми септември, около 14:00 часа. :)
    Минахме през тунелите на магистрала Люлин. Пътувахме покрай предизборно експресно строящия се лот четири на магистрала Струма, в частта до Дупница. И оттам по пътчето, по пътчето до Благоевград – града големия.
    В областният град направихме една малка разходка до квартал Вароша, запалихме по една свещ в шарената черква, минахме по мостчето над река Бистрица, изпихме по едно бяло фрапе и потеглихме по пътя на пътешествието. :)
     ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
     В събота сутринта, станахме в 6:15 часа с първите лъчи на утрото, чухме финалните акорди от песента на петлите, закусихме стабилно, натоварихме се на автомобъфтелчето и си затананикахме, прозявайки се. :)
    За наша радост, от Петрич до пропускателния пункт „Кулата” разстоянието е едва 18 км. :)
    Така в 8:10 часа пресякохме границата и аз за първи път в живота си се озовах в Гърция. Първото нещо, което ми направи впечатление, бе недоброто състояние на пътя и липсата на насрещно движение. Изумиха ме и дървените стълбове на далекопроводите, пренасящи електричеството до селата и малките градчета в Гърция. - Пътят до Серес затвърди тези ми впечатления и ме накара да се замисля.
    Минахме през изненадващо невзрачно изглеждащите улици на град Серес и продължихме към предварително набелязания плаж на Офринио.

    Пристигнахме на плажа в 10:10 часа. :)
    Паркирахме автомобила в дясно от едно дърво, до сами плажната ивица, избрахме си едно от разположените пред нас чадърчетата с два шезлонга, масичка и два стола и се изтегнахме на плажа.
    Паркирането до сами плажа е напълно безплатно. :)
    За да ползва човек чадърче с всичко останало, е достатъчно да си поръча две напитки по вкус от кафенето или барчето, което ги стопанисва.
     Цените на обичайните напитки по цялата плажна ивица са от две до пет евро. Ние си поръчахме два портокалови сока и бяло фрапе и платихме 8 евро. Получихме две чаши чудесен портокалов сок, едно прилично фрапе и половин литър минерална вода бонус, за покупка над 7 евро.
     В 10:45 часа времето все още бе прохладно, затова реших да си направя разходка по плажа - да събера камъчета и миди и да проуча цените под останалите „чадърчета”. Навсякъде бе почти едно и също – кафе 2 евро, половин литър вода - 2 до 3 евро. Чаша безалкохолно, портокалов сок или фрапе – от 2,5 до 3 евро. Бира или бяло фрапе – 3 евро. Скъпа бира или коктейл - 4-5 евро. Лично на мен от всичко, което пих в Гърция, най-много ми хареса портокаловия сок.
     Към 11:30 часа времето и плажът започнаха да се стоплят и оживяват. :)
    Около 12:30 часа реших, че вече ми е крайно време да се охладя във водата. Любопитен бях и да пробвам като как се плува във водите на Средиземно море. И тогава ... започнаха разочарованията! 

     Да, наистина се разочаровах от плажа, а уж това трябваше да е един от най-хубавите гръцки плажове!

     Уж имаше доста пясък и малко камъни, но така изглеждаха нещата само на сухо! – За да стигне до водата, човек неминуемо трябваше да извърви поне около метър и половина мокър чакъл в плитките води, преди отново да стъпи на мек пясък. Разбира се, това неудобство не е чак толкова страшно, стига водата да те помами с чистотата си.
     Лошото е, че на мен не ми хареса и водата на гръцкия плаж! – не мога истински да преценя дали бе чиста или мръсна, но със сигурност бе ужасно солена. По-късно говорих с приятели, който са ходили повече пъти на плаж в Гърция, и те потвърдиха, че водата на техните плажове е поне два пъти по-солена от тази по нашето Черно море. Разбира се, има много хора, които или не си потапят главата във водата, когато плуват, но за мен е много по-лесно и приятно да плувам изцяло потопен във водата.
     Последното разочарование дойде от свръхдосадните „търговци на очила по плажа” – да бяха минали веднъж или дваж, добре, но те не се спряха! – От 11:00 до 14:30, когато си тръгнахме, ни рекламираха стоката си поне 10 пъти. В началото, преди да ни омръзнат, се заговорихме с едно от момчета - каза ни, че той и повечето му колеги са родом от Бангладеш или Африка.  
    В 15:30 часа вече бяхме напазарували от местния супермаркет една петлитрова туба зехтин Еxtra virgin за 15 евро и отново се отправихме на път, но в посока Солун.

     Виж Солун си струва да се види. :) – От пръв поглед се вижда, че градът винаги е бил голям, пъстър и богат.
     Дори днес, когато Гърция наистина е в криза, на пръв поглед Солун изглежда добре. В действителност така е само на пръв поглед, защото веднага след това виждаш камарите боклуците по улиците и събиращите се за протест хора. Но за това малко по-късно.
      
     ~ ~ ~ малко не лирично отклонение ~ ~ ~
     Паркирането в центъра на Солун през седмицата сигурно е невероятно трудно, освен това е платено - от 7:30 до 21:00 часа от понеделник до петък и в събота до 15:00 часа. За наше щастие, водени от късмета на начинаещия, ние нямахме такива проблеми. Гостувахме на града в събота
от 16:15 часа докъм залез слънце.
     Другото ни късметлийско попадение бе, че минахме покрай една информационно туристическа "къщичка" и се уредихме с по две малки карти на центъра и транспорта на Солун.

     Иначе цените в "града вековен" са малко по-високи отколкото в малките градчета, но ако човек избегне най-лъскавите витрини са съвсем поносими. - Закусих невероятно вкусно с нещо като голям дюнер за две евро и то почти на пъпа на града. Спряхме се и на едно кокетно кафененце на около 100 метра от Бялата кула, където платихме 9 евро за две фрапета и портокалов сок.  Получихме към тях и три чаши бистра водица с лед и три бисквитки.
    
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
   

    За жалост нямахме достатъчно време, за да разгледаме града дори бегло, но все пак видяхме нещичко.
:)
    Започнахме разходката си из Солун почти оттам откъдето стартира тя буквално за всяка туристическа група – от катедралния храм "Свети Димитър".
    Катедралата ме изненада с мащаба си, но не ме грабна. Причината – стори ми се някак
недействаща, нежива,  и то на фона на прехвалената набожност на гърците. Разбира се, за това има поне две обективни причини. Първо оттам минават буквално всички туристи, затова гърците я подържат стерилно и неестествено чиста. Другият момент е, че храмът е възстановка – има запазени много елементи от оригинала през годините, но и ужасно много липсва. 
     Много ме впечатлиха гъмжилото от хора по улиците на Солун, градинките и характерните големи, богати къщи в центъра.
    Безспорно най-интересното и впечатляващото в Солун е морето или поне за мен бе така. :)
     Направихме си хубава разходка край морето по път за другата прехвалена забележителност - Бялата кула, която в младостта си е била използвана основно като затвор.
    На връщане от "Бастилията", разхождайки се през центъра, освен градинки и славни останки видяхме на практика и с очите си как се изковава демокрацията в днешна Гърция.
       
    Случката:
   
Навсякъде из центъра на Солун раздаваха позиви и се събираха протестиращи - както по-късно разбрахме, в две големи пъстри групи от по няколко хиляди човека. Първата група, която бе просто ЗА!!!, и втората, която също бе ЗА, но с отенък ЗА  НАЦИЯТА!!! 
    Дали заради лекото разминаване в позицията или поради други някакви причини първоначално двете групи се събираха далеко една от друга, но с времето явно решиха, че е най-добре да се срещнат по средата на пътя. На фона на този може би съвсем демократичен сговор на улиците над и под „Булеварда на съглашението за демокрация” се бяха разположили ковачите на демокрацията. Откъм горната страна на булеварда, откъдето минахме и ние, да коват демокрацията се бяха приготвили има-няма 300-400 тежко екипирани полицай, с щитове, противогази, палки и всичко останало.
     Разбира се, тези отговорни служители културно и професионално чакаха дали демокрацията ще се нагорещи над точката на топене! Само ако това се случеше те щяха да се да се нагърбят с тежката, но отговорна задача да я изковат!   
    Сега като го разказвам може би изглежда смешно, но тогава ситуацията ни се стори доста избухлива, затова побързахме да се насочим към автомобила и обратно към дома. 

Какво ми направи положително впечатление в Гърция:
    - Решимостта на гърците да защитават правата си, на пук на тези, който искат да коват демокрацията на техен гръб;
   - Празният незастроен плаж и възможността за безплатното паркиране до сами плажа;
   - Пресметливият ум на гърците – не строят излишно;
   - Умеят да релаксират – напук на жегата, всяка дори бедна къща има голяма тераса с цветя;
    - Доброто обслужване и търговският им нюх;

 Какво ми направи отрицателно впечатление в Гърция:
    - Природата им е къде, къде по-кофти от нашата – във всяко едно отношение;
   - Извън земеделието нямат производно, което недвусмислено се вижда от дървените стълбове за далекопроводите им из цялата страна;
   - Меко казано не са големи чистници и работари - не видях нито дори един чист сенник над тераса в Гърция;
   - Шофират като луди;
    
     Магистралите бяха първите и последните хубави пътища, който видяхме в Гърция. Шегата настрана, но междуградските им пътища наистина са в окаяно състояние. Явно преди не е било така, защото около градовете по пътищата има осветителни стълбове, но както се оказа на връщане днес повечето не работят.
     За жалост това не е всичко - гърците са наистина опасно недисциплинирани шофьори. Много по-недисциплинирани от нас - българите! Не само, че не спазват маркировката, но за около 400 км по техните пътища за два пъти станахме свидетели на много опасни изпреварвания в двойки коли и на безчет гологлави мотористи без каски. За жалост, това явно не е само мое наблюдение защото буквално на всеки три-четири километра от техните пътища има паметник на загинал грък. Друго характерно за гръцките пътища са, че част от магистралите им са платени, а също и многото знаци за скоростта и малкото указателни табели или поне на мен така ми се стори.
     Тук е моментът да призная:  „Автомобилната навигация много помага, особено на чужда земя! Въпреки че лично аз хич не съм фен на GPS-ите, защото хората или загубват общата картина, или твърде много им се предоверяват.”
     Другото, което човек може да види край гръцките пътища са, обработваните ниви и бедната суха природа извън тях.

И така ... на път винаги е интересно, дори приятно и полезно ... но от дома по-хубаво наистина няма. :) :) Достатъчно е човек да си подреди къщата с дворчето и да се грижи за тях като грижовен стопанин и готово. :)

Какво видяхме на връщане към дома, това вече е друга история – за нея ще бъде следващият ми постинг. ;)


Ето и няколко снимки


                                         Солун на кадро :)

image
Какво виждате на тази снимка?

image

Търговецът грък

image

Идилия
image


image
Птиците

image

Апел

image
Наблюдател куче

image

Мотопеди и кофи с боклук

image

Среща преди протеста

image

Алея

image

Морето

image
Преди протеста
image



image
На финала


Ще добавя и още снимки в някой от следващите дни :)











Гласувай:
12



1. zonko - like!:)
15.09.2012 09:58
Много се радвам! Пожелавам още екскурзии и задграничен опит от първа ръка.:)
цитирай
2. goran - Много благодаря :)
16.09.2012 17:59
"Апетита идва с яденето!" - Беше интересно :)
цитирай
3. shaffi - интересна разходка...
16.09.2012 18:39
аз също не съм ходила до гръцко...трябва да го сторя един ден..пък да видим какво пък е толкова интересно на тези византийци...поздрави!
цитирай
4. goran - "Човекът е човек, когато е на път."
16.09.2012 19:12
Полезно е да се пътува :)
цитирай
5. zonko - За двата пъти по-голяма соленост си ...
19.09.2012 11:43
За двата пъти по-голяма соленост си уцелил подозрително точно.:)

"Поради обилния приток на речни води, морската вода на Черно море е по-слабо солена (17,3 ‰), отколкото в Средиземно море и в световния океан, които имат соленост около 36 ‰."

Акцентът обаче трябва да бъде - Черно море не е толкова солено, колкото всички други морета по света, т.е. то е изключението от правилото.
цитирай
6. goran - :) Сетивата на ЖИВОТА са ако не най-точния, то поне най-автентичния източник :)
19.09.2012 20:06
Не съм проверявал в нета колко солени са Черно и Средиземно море - написах само това, което лично усетих :)

България е райско кътче - всяко изключение само потвърждава това правило ;)

цитирай
7. lightsaber123 - Аз бях само един път в Гърция и повече няма да ми стъпи кракът там
20.09.2012 16:03
Оказа се, че са невероятни стисльовци и печалбари. Салатката ми за доста евро беше една малка купчинка и то не в някакъв голям или луксозен ресторант. Общо взето изкарах доста зле. Не ги обичам, нито ги уважавам.

В Турция вече доста пъти ходя и да ви кажа - отношението е с пъти по-добро от гръцкото. Блюдата са обилни. Всичко е в изобилие, кажи-речи за същите пари, които давах в Гърция. Турция ми стана любима балканска дестинация. И за почивка, и за екскурзия.

- Откъде сте - питат ни на английски
- От България
- А-а комшу и се почва един лаф, една търговия...

Преди имах много предразсъдъци към Турция и турците. Това вече остана далеч назад в историята ми.
цитирай
8. goran - И аз не станах фен на Гърците, но в Турция съвсем не ми се ходи.
21.09.2012 10:46
Явно ми е време първо да обиколя и видя родината. :) - у нас наистина има много какво да се види :)
цитирай
9. zvezdichka - Привет Горане!
24.09.2012 23:00
Поздравления за разходката! Разказваш увлекателно и си много наблюдателен. Та от твоя разказ се сетих, че и аз бях посетила Солун преди години и това беше единственото ми излизане в Гърция. Дори си прочетох постинга да си припомня подробности :). Ние с моята приятелка се бяхме изгубили тогава.
Но важното е, че има приключения. Иначе нямаше да е толкова емоционално и интересно. Давам ти линк от темата ми, в която съм приложила и снимки:
http://zvezdichka.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/05/27/edno-pytuvane-do-solun-koeto-neveroiatno-obogati-moite-pozna.74198

Поздрави!
цитирай
10. goran - Привет Цанка :) - Благодаря за поощряващите думи :) За мен е удоволствие и чест :)
27.09.2012 17:15
Нашите два разказа са досто различни, но така е още по интересно :)

"Важното е, че има приключения." и повечко слънчеви дни :)

Лек петък и весела събота и неделя :)
цитирай
11. lightsaber123 - "Явно ми е време първо да обиколя и видя родината. :) - у нас наистина има много какво да се види :) "
04.10.2012 18:55
Eдва ли има нещо кой знае колко интересно да открия у нас - обикалял съм надлъж и шир България и вече ми е доскучала.
цитирай
12. goran - lightsaber123, Ха, ха - сигурно, сигурно :)
04.10.2012 19:15
И как обиколи 111 хиляди квадратни километра - сигурно със самолет. :)

Само дето самолетите не влизат в домове, музеи, галерии и ...

lightsaber123,
Не ми се вярва да си обиколил България и да си я обикнал! По-скоро работиш за турска туристическа компания!
цитирай
13. lightsaber123 - Ти направо ме разби с твоето предположение
06.10.2012 09:13
Как разбра, че работя за турска туристическа компания? :)))))
цитирай
14. goran - Много защитаваш туризъма в Турция и то в текст, който изобщо не говори за това.
08.10.2012 15:29
Затова предположението ми е напълно логично - това е. Дръги въпроси имаш ли. :)
цитирай
15. lightsaber123 - Освен, че не отговаря на истината
08.10.2012 19:30
Това си е твое мнение, което няма нищо общо с истината. Предубеден си. Кажи едно място в България, което наистина си заслужава - аз съм буил там. Бил съм и почти в цяла Европа и част от Южна Америка - където има някаква прелест - искам да съм там - независимо дали е в България или където и да е по света. Не е нужно да се закова в България, докато не обиколя всяко кътче, което си заслужава и което не си заслужава. Глупаво е. Навсякъде има хубави места. Шварцвалд е едно прекрасно място например, водопадите Игуасу, Южноамериканските джунгли - ако искам да се правя на сървайвър - не са за изпускане. Не виждам защо да се ограничавам само с България при условие че имам целия свят пред мен. А и имам достатъчно финансови възможности да пътувам - където и да е.

В Турция обичам да си прекарвам лятото, защото са с пъти по-напред от нас с туризма. Гърците за туризъм - изобщо не ги ценя. Просто не стават. Поне това е моето мнение. Този лукс, който съм виждал в Турция - в Гърция е първо по-скъп, второ по нискокачествен. Сърбал съм им попарата на нашите. Как ли пък няма да стъпя на нашето море?!
цитирай
16. goran - lightsaber123, ти сигурно и в космоса си летял, но въпреки това въртиш, сучеш - все за Турция говориш и мечтаеш
08.10.2012 19:49
Явно ти е на сърце - няма лошо. Само не разбирам защо ми се обясняваш! Не разбирам и защо още си в България. Щом Турция те влече - живей си там живота и готово! Не се занимавай с мен и останалите будали.
цитирай
17. lightsaber123 - "И как обиколи 111 хиляди квадратни километра - сигурно със самолет. :)"
08.10.2012 20:32
Не всеки един квадратен километър си заслужава да се види. Какво мога да видя например в едно село "горно нанадолнище". В България има само 100 национални обекта, които всеки е добре да види. Аз имам печати от 80% от тях. Какво пък толкова. Какво толкова значат в днешно време някакви си изкуствени граници - поставени там от политици. Не приемам границите като нещо нормално. Аз не съм българин - аз съм човек преди всичко и то човек от тази вселена, не от България. Не е зле малко да си разшириш кръгозора и да виждаш малко по-надалеч от носа си. Границите са нищо - просто някакви линии на картата, които благодарение на политици са разчертани. За мен лично България не съществува, не съществуват никакви граници. Навсякъде има какво да се види. Не само в България. Красиви места, с лопата да ги ринеш по света. Честно - имам български паспорт, лична карта, плащам си данъците в тази държава - и с това се изчерпва всичко, което ме свързва с нея. Твърде много кръв е лята за някакви си линии, очертаващи фиктивно някакви си държави.

АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН НА ВСЕЛЕНАТА. НИЩО ПОВЕЧЕ.
цитирай
18. lightsaber123 - Турция ме влече само са за туризъм - нищо повече.
08.10.2012 20:36
Хайде недей да ми търсиш ти място под слънцето. Аз сам мога да си го намеря - И СЪМ СИ ГО НАМЕРИЛ. Аман от пишман националисти. Трябва да ти кажа, че Турция с тази силна икономика и този силен туризъм - доста ме привлича, но не бих живял там. Бих живял в Париж. Това е единственият град на този свят, който не може да ми омръзне. Този красив град ми става все по красив, всеки път, когато съм там. А вече са няколко пъти. И ще се връщам всеки път там. По душа съм французин, по тяло българин.
цитирай
19. goran - lightsaber123, Xa, xa! Забавен си :) Напук на противоречията в коментарите ти, наистина си забавен!
08.10.2012 20:56
Продължаваш да ми се обясняваш и то не в един, а в два коментара :) - Защо си губиш времето с мене?!

Париж е послал червен килим и пита ли, пита за тебе!
цитирай
20. lightsaber123 - Защото се опитваш да ми намериш място под слънцето
08.10.2012 21:06
А то не е България. Във всеки един момент, когато тук спре да ми харесва да живея, бъди сигурен, че аз си имам своето място под слънцето. Обяснявам ти се, защото се опита да ми припишеш нещо турско - а аз нямам нищо общо с тази държава. Опитвам се да ти покажа начинът ми на живот. Че навсякъде има красиви места, не само в България. Така да се каже да ти разширя малко кръгозора. Това е единсвената ми цел, заради която ти се обяснявам. Не ме интересува, кой си, какво правиш през свободното си време и къде обичаш да си изкарваш времето. Всеки има право да си намери своето си място. Но да се опитваш да ми натрапваш някакъв измислен псевднационализъм - не мога да се съглася. Това е единствената причина. Нищо повече. Просто обичам хубавата храна, хубавия алкохол поднесени на най-доброто място на света. Това е както казах единствената причина поради, която ти се обяснявам. Няма да отговарям на този постинг вече. Обещавам (стига да не ме предизвикаш).
цитирай
21. goran - lightsaber123, ти май обичаш да се вкарваш във филми!
08.10.2012 21:23
Но пък България май започна да ти харесва :) - Нама лошо, всичко е хубаво :)

Ти избра да ме коментираш, но после не хареса отговорите ми, и така. Твоя си работа.

Аз не се отричам нито от една своя дума :)

Всеки прави какво смята за добро и правилно - така е в живота.

цитирай
22. lightsaber123 - Тя винаги ми е харесвала
08.10.2012 21:30
Но не е единственото нещо, което харесвам.
цитирай
23. goran - lightsaber123, сигурно, сигурно - не е лесно да си гражданин на ВСЕЛЕНАТА!
08.10.2012 21:58
Все пак децата на България не са парижани, турци или звезди, а най, най-обикновени хора от плът и кръв, които имат свое мнение по всеки въпрос. :)

Да, трудно е човек да харесва себе си! Защото много добре знае що за маймуна е!
цитирай
24. lightsaber123 - Защо бе
09.10.2012 08:01
Аз даже се обичам.
цитирай
25. goran - Човек не може да не обича себе си :) - нарича се инстинкт за самосъхранение :)
09.10.2012 10:26
Но между това да обичаш себе си и да не си критичен към себе си, и към постъпките си, има голяма разлика :)

Нужно ми е да бъда критичен към себе си, за да се развивам и ставам по-добър човек.

Да бъдеш критичен към себе си е едно, а да не обичаш и браниш род и родина е друго!
цитирай
26. lightsaber123 - Не се критикувам за нищо
09.10.2012 17:23
Не виждам смисъл. Постъпките ми са такива, каквито са. Нямам от какво да браня род и родина. Както ти се обясних по-горе - за мен границите са отживелица.
цитирай
27. goran - lightsaber123, Съвършени,
09.10.2012 18:11
И какво казват баща ти и майка ти за това, че си отсвирил рода си??

А един ден, как ще обесниш на децата си, че си егоист, който не мисли за тях?
Рода и родината са семейството ти - ако не го разбираш, толкова по-зле за теб!
цитирай
28. 1001usmivki - Благодаря :)
09.10.2012 20:51
Благодаря за виртуалната разходка, както винаги снимките са прекрасни :)))
Припомни ми едно малко пътешествие, което направихме през лятото на 2009г. с приятели до Солун :)))
цитирай
29. goran - Привет Усмивке ;) Благодаря за топлите усмихнати думи :)
09.10.2012 21:09
Не каза какво виждах на първата снимка?

Иначе ти сигурно можеш да разкажеш много повече за Солун - сигурно сте нощували там. Сигурно сте видели и повече весели гърци.

Пожелавам повече пътувания на всички ни - по света и нас ;)
цитирай
30. lightsaber123 - Не съм съгласен
10.10.2012 07:57
"И какво казват баща ти и майка ти за това, че си отсвирил рода си??

А един ден, как ще обесниш на децата си, че си егоист, който не мисли за тях?
Рода и родината са семейството ти - ако не го разбираш, толкова по-зле за теб!"

Амиии, мисля за тях колкото и за себе си, в един свят без граници биха се чувствали по-добре. Няма смисъл да търся външни врагове за да браня нещо от тях. Аз обикновено търся проблемите в себе си, а не във външни фактори, защото каквото и да ми се случи, знам, че аз по някаква причина съм го предизвикал. Никой не ми е враг, защото на никой нищо лошо не съм направил.
Майка ми и баща ми си отидоха от този свят. И... пак - никой не съм отсвирил.

Жадувам за единно световно правителство и свят без граници - защото тогава войните ще станат излишни.
цитирай
31. goran - lightsaber123, хей ти май наистина се мислиш за Тодор Живков - какви са тези лозунги, който взе да вадиш и развяваш за парлама!
10.10.2012 08:44
lightsaber123, ще цитирам само твои думи, мисля че са достатачно красноречиви.

За добрината, знанията и миролюбието ти:
"Аз бях само един път в Гърция и повече няма да ми стъпи кракът там" ... "Не ги обичам, нито ги уважавам."
И още едно твое изречение:
"Тя винаги ми е харесвала" (България) Но не е единственото нещо, което харесвам."
и още:
"Eдва ли има нещо кой знае колко интересно да открия у нас - обикалял съм надлъж и шир България и вече ми е доскучала." ... "Какво мога да видя например в едно село "горно нанадолнище""


А думите ти:
"Аз обикновено търся проблемите в себе си"
малко по рано сам си отговаряш с изречението: "Не се критикувам за нищо. Не виждам смисъл. Постъпките ми са такива, каквито са."
цитирай
32. lightsaber123 - Аз съм човек все пак
10.10.2012 18:41
И нищо човешко не ми е чуждо. Естествено, че има неща дето не ми харесват. Да, не обичам Гърция - но няма причина за война - така че - аз съм миролюбив по природа (винаги има изключения от правилото). Когато например често ми се случват неприятности - търся проблема в себе си. По отношение на критикуването - то е напълно безсмислено - просто виждам проблем у мен - и се стремя да го елиминирам - без критика и без фрази като "защо го направих", не "мога да си го простя", и т.н. са абсолютно излишни - просто констатирам проблема и се стремя да го отстраня - това е. Никога, ама никога не си позволявам да се чувствам виновен за нещо - аз съм ампутирал чувството си за вина. Просто приемам неприятно случилото се като факт и се стремя да не го повтарям повече. Вината винаги е завръщане в несъществуващото вече минало - от което никой няма полза - но има откровена вреда. Така или иначе се е случило - просто си нося последствията и се оправям по гореописания начин.
цитирай
33. goran - lightsaber123, - Всичко ще си признаеш накрая :)
11.10.2012 11:33
Само трябва да разменим още петдесетина коментара и готово :)
цитирай
34. theladybird - :)
30.10.2012 11:18
И аз бях в Гърция за първи път това лято! Само дето бях на най-хубавия плаж, който някога съм виждала. За съжаление по нашето крайбрежие няма такива, или поне аз не съм попадала на такова спокойно, чисто място без нито едно камъче или водорасло!
Усмивки :)))
цитирай
35. goran - Калинка, явно си намерила "райската градина", но въпреки това си се прибрала у дома :)
05.12.2012 21:57
Защото няма по-хубаво от дома ;)
цитирай
Търсене