Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 20:05 - Адвокатът на ОМО – Илинден, Йонко Грозев става български съдия в Европейския съд по правата на човека със 17 000 евро заплата?http://lubamanolova.info/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1202 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Адвокатът на ОМО – Илинден, Йонко Грозев става български съдия в Европейския съд по правата на човека със 17 000 евро заплата?   23 Януари 2015г. 14:03ч. | Автор: Петър Маринов |  Либералната номенклатура се оказва по-алчна от комунистическата.

Грозев лично подготвя документите за регистрация на „македонското” малцинство в България*.

imageЙонко Грозев е препоръчан от подкомитета за избор на съдии към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за български съдия в Страсбург, съобщиха от Министерството на правосъдието. С голямо мнозинство Грозев е определен като най-квалифициран от тримата кандидати, излъчени от България. Освен Грозев за поста бяха предложени главният правен съветник в правната служба на Европейската комисия Виктор Соловейчик и Таня Куцарова–Христова от Върховния административен съд. Изборът на български съдия в Страсбург ще бъде на 27 януари. Тогава мнозинството в ПАСЕ трябва да гласува подкрепа за един от тримата кандидати. Ако нито един от тримата не получи поне половината гласове плюс един, ще има втори тур на 28 януари. Тогава за съдия ще избран кандидатът, получил най-много гласове, съобщава в. Сега.

Преди години в Англия избухна скандал след като Сънди Таймс разкри, че по-голяма част от високоплатените съдии никога не са работили като… съдии! Заплатите им се оказаха колосални – по 150 000 паунда годишно. Това без допълнителните бонуси и придобивки като например – пенсиониране след мандата и три месеца ваканция по време на годината! Либералната номенклатура на евро ниво се оказа по-алчна от комунистическата. Медиите на Острова постоянно правят разкрития за разгула на харчовете й.

Грозев е дългогодишен директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет от неговото основаване през 1995 г. до 2005 г.  Една от най-изявените линии в дългогодишната му работа е борбата за узаконяване на македонско малцинство в България и създаването на негова организация ОМО”Илинден”.

Грозев защитата безплатно правата на ОМО”Илинден” още от 90-те години на миналия век. „Адвокатите на ОМО “Илинден” Йонко Грозев и Пламен Богоев надали ще могат да убедят конституционните съдии, че политически дискусии би трябвало да се водят и по такива парливи теми като автономията и признаването на нови малцинства.”, четем във  в. Капитал, 27 ноември, 1999 ). В крайна сметка тогава  Конституционният съд взема решение за забрана на сепаратистката организация.

Йонко Грозев и омовци не се отказват – борбата им продължава с пълна сила.

През 2005 г. ОМО “Илинден” – Пирин представлявано от Йонко Грозев печели две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдът стигна до извода, че в 12 случая между март 1998 г. и септември 2003 г., когато ОМО е искала да организира мирни демонстрации, властите са й попречили.

В качеството си на защитник на пиринския македонски етнос Йонко Грозев участва  в пресконференции в Страсбург, като информационна агенция Фокус определя една от тях като: ОМО пак кисне България. (Фокус, 29.11.2006). Целта на пресконференцията от края на 2006 е  на запознаване на европейците с трудностите при признаването на македонско малцинство в България и регистрирането на негова организация. Интересното обаче е, че избраните езици за превод по време на антибългарската пресконференция са английски и български, отбелязва Фокус.

Пред Mediapool (31.10.2006) адвокат Грозев заявява, че се оказва натиск за отказ от партията върху нейни членове.  В крайна сметка през 2007 делото стига до Върховния касационен съд (ВКС), който отказва регистрация на сепаратистката организация.

“Недобре подготвени документи” за това е достатъчно да посочим, че те бяха подготвени от опитен адвокат като Йонко Грозев””, пише на сайта на ОМО Илинден за своя съратник и дългогодишен защитник по повод отказа на съда да ги регистрира (14 юли 2008).

# Кой?

Послепис на "Хроники". Никой не си зададе въпроса защо брилянтния съдия Здравка Калайджиева се оттегли по-рано от поста на съдия в Европейския съд за правата на човека.

Тя самата, също не отрони и дума за своето оттегляне.

imageПитаме: Оказан ли бе натиск върху съдия Здравка Калайджиева за това по-ранно оттегляне от поста съдия в ЕСПЧ, от кого и защо?

Индикациите за този въпрос са породени от факта, че един доказан и безспорен професионалист като Здравка Калайджиева скандално се отказа от поста си и ще бъде заменена от спорната фигура на Йонко Грозев, проповядващ сепаратизъм адвокат.

Не очакваме някой да се ангажира с отговор, но искахме това да стане известно.





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. django - Либерали и комунисти са хора с един и ...
29.01.2015 20:25
Либерали и комунисти са хора с един и същ начин на мислене. Тяхната основна душевна нагласа е беззаконието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19791634
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930