Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2016 18:10 - TTIP - петата колона на неолибералната наглост
Автор: tttttaaaaa Категория: Политика   
Прочетен: 1700 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Неолиберализмът извади на показ най-лошото от нас.”
На това ни учи Пол Верхаге - професор в Университета в Гент, Белгия и ръководител на катедрата му по психоанализа


Първо да се справим с абревиатурите:


Общо споразумение за тарифите и търговията - ОСТТ (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT)
Това е споразумение за уреждане на международната търговия, което води началото си от Конференцията на ООН за търговията и заетостта, проведена през 1948 г. в Хавана, Куба. Целта му е улесняване на международната търговия с преференции за участващите страни.  Паралелна стъпка е създаването на Международна търговска организация - МТО, Международната търговска организация се проваля и единственото подписано споразумение е ОСТТ.
След 47 години неформално съществуване и заседания през 1995 г. това споразумение води до създаване на Световната търговска организация - СТО, в която, към момента, членуват 162 страни.

Генерално (общо)  споразумение за търговията с услуги – ГСТУ (General Agreement on Trade in Services - GATS)

Това е международен договор, изготвен и приет в рамките на Световната търговска организация (СТО), влязъл в сила през януари 1995, който допълва и търговията на услуги.


САЩ и Австралия инициират своеобразен заместител на СТО с цел максимална либерализация на пазара и лична изгода (ще видим нататък защо последната квалификация се потвърждава).

„Преговори, които ще се водят периодично, с цел да се издигне постепенно равнището на либерализация“ (член XIX, параграф 1)

Тази инициация  се състои главно в три търговски споразумения, преговорите, за които, са в ход:

1. ТАТИП - Трансатлантическо търговско инвестиционно партньорство (ТТIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership). Процедурата е на ниво преговори от 2013 които към настоящия момент не са завършили.

2. ТТП - Транстихоокеанско партньорство - подписано от 12 страни през 2015

3. СТУ - Споразумение за търговия с услугите или още Trade In Services Agreement (TISA). Преговорите са започнали през 2012. По принцип цели  уеднаквяване на условията, при които се предлагат платените услуги в различни страни. Водещ принцип е съблюдаването на минимума, т.е. страните, които поддържат ограничения, следва да ги отменят, стигайки до общ за всчики минимум.

На практика то е своеобразно продължение (разширение) на ГСТУ. Това е най-прикриваното и най-скандалното проекто-споразумение.


Може би скандалността идва от преднамерената секретност.

До 2014 г. СТУ се е разработвало в условията на секретност. Нещо повече, ако споразумението бъде подписано, неговото съдържание ще остане секретно в продължение на следващите пет години.

Каква е тази секретност, при положение, че в споразуменията се намесват държавни и общонационални, както и наднационални търговски дела? Аналогичен случай у нас със засекретяване преговорите относно Белене.


Тук възниква логичен въпрос:

как може така, сравнително, компетентно и точно да се говори за секретни неща? Не намирисва ли на преднамерена конспирация?

Отговорът е сравнително лесен.

Живеем в епохата на Wikileaks. През 2015 година “то” започна да събира дарение на стойност $100 000, за да осигури такива данни. Това може да означава две неща: доказателство, че всичко на този свят може да се купи с пари или, че Уикилийкс вече съвсем преиграва. И все пак на 19 юни 2014 год е разпространен  Поверителен документ от 14 април с.г., от „Уикилийкс“ , който информира за състоянието на преговорите по финансовите услуги, включително предоставяните от пощите или застрахователите (това ни казва Раул Женар в “Монд Дипломатик” http://bg.mondediplo.com/article1267.html).


Въпреки предохранителните мерки информация изтича от всички служебни нива. Вярно, тази информация в началото е неофициална, но сме свидетели как след време подобни информации се реализират пред очите ни. А и сме достатъчно навикнали на лъжлива официална информация. Например Експерти, които проучват работните документи по преговорите около СТУ  са съобщили следните подробности:

На първо място СТУ унищожава социалните функции на държавата (образование, здравеопазване, комунални услуги), които ще бъдат иззети от наднационални структури. След това ще бъде ликвидирано държавното регулиране във финансовия сектор на икономиката. Това са преди всичко банките и застрахователните дружества. Те също трябва да бъдат регулирани от наднационални органи. СТУ предвижда по-нататъшна либерализация на финансовите пазари (независимо от това, че финансовата криза от 2007-2009 г. показа, че това не трябва да се прави). Най-важната част на бъдещата финасова реформа (и глобалното управление като цяло) ще бъде привеждане на паричното обращение към напълно безналична форма. Така по-лесно ще се управлява процеса на “потребление на услуги” на гражданите. Неудобните граждани ще бъде много лесно да бъдат изключени от системата на „услугите”.

(статия на професор Валентин Ю. Катасонов www.nashaplaneta.su)

Всъщност тези умозаключения са лесно досегаеми и за средно интелигентния човек, имайки на разположение официалните сведения и познавайки идеологията на Неолиберализма.


А през последните дни излязоха и аналогичните публикации на Грийнпийс.

Правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия, става ясно от 240-те страници вътрешни документи по споразумението, предоставени първо на немския в. "Зюддойче цайтунг", съобщи БНР.

http://epicenter.bg/article/Sekretni-dokumenti-pokazaha-brutalnite-iskaniya-na-Amerika-v-pregovorite-za-targovskoto-sporazumenie-s-ES-/99969/7/0

Така  около този проблем прекалено много замириса, толкова замириса, че американският президент Обама публично призна преди два дни с доста нервен тон:

„Строителството на стени за самоизолация от световната икономика би ни лишило от невероятни възможности. Затова Америка е длъжна да диктува правилата. Другите държави са длъжни да играят по правилата, установени от САЩ и неговите партньори. А Тихоокеанското споразумение ще ни позволи да направим всичко това“ - заяви пред света в своя статия Обама.

http://epicenter.bg/article/Obama-Samo-SASht-mozhe-da-diktuvat-usloviyata-na-svetovnata-targoviya/100044/7/96

Курсивът е мой.


По този начин, бавно и полека СТУ утвърди  номенклатура, която съдържа дванадесет отрасъла: услуги, предоставяни на фирми, комуникация (включително пощите и аудиовизуалната сфера), строителство и инженерни услуги, разпространение, образование, околна среда, финансови услуги и застраховане, здравеопазване и социални дейности, туризъм, развлекателни, културни и спортни услуги, транспорт и „услуги, които не са включени другаде“.

След това се класифицираха сто и шестдесет подсектора, така, че нищо напомнящо за услуга, да не може да се измъкне от обекта на споразумението.


За главен преговарящ по споразуменията от страна на ЕС беше поставена Европейската комисия. без да са били съгласувани със страните членки от ЕС и Европарламента. До  2014 г. Европейският парламент изобщо не е бил в наясно с преговорите. По-късно, предвид съмнения от други официални търговски организации (примерно Комитет по международна търговия) и публикации на Wikileaks, за докладчик по СТУ е назначена депутатката от Европарламента Вивиан Рединг - същата, която през 2013 г. идва в София и срещата й с българи почти бе провалена от техническите несъвърженства в организацията..

На пресконференция на 13.03.2015 г. тя се оплаква от пълната липса на прозрачност в преговорния процес и отбелязва, че “прозрачността е ключово условие и че е необходимо да се осигури участието в този процес на Европарламента, социалните партньори и неправителствените организации”. Въпреки това, през март 2015 г. под натиск на обществеността страните членки на ЕС официално делегираха на ЕК пълномощия за водене на преговори по СТУ. (www.nashaplaneta.su)

Види се някак целенасочено ЕС влиза в американския капан, като държи в залог всички членове.


Какво на практика означава всичко това:

Прилагането на приетите договорености от ГСТУ и замисляните от СТУ  би означавало край на публичните услуги (образование, здравеопазване, транспорт, енергоснабдяване, ВиК и т.н.) такива, каквито са познати в повечето европейски страни. Либерализацията трябва да се разбира като подчиняване на правилата на конкуренцията.

На конкуренцията не трябва да противоречи никаква социална, санитарна или екологична норма, която пречи на реализацията на този тотален план. , като например, трудово право, което вреди на рентабилността на инвестициите, или предохранителни принципи, считани за прекалено ограничаващи, или определяне на граници на замърсяването, предизвиквано от някоя индустриална дейност...


Означава още загубата на около Милион работни места в ЕС, за сметка на американски.

Означава още, че:  “Играта на демокрация свърши. Финита ла комедия” - както казва професор Катасонов.


Идеологията на Неолиберализма в действие.


“Неолиберализмът вижда конкуренцията като дефиниращата характеристика на човешките взаимоотношения. Той редефинира гражданите като консуматори, чийто демократичен избор се упражнява най-добре чрез купуване и продаване, процес, който възнаграждава качеството и наказва неефективността. Според него „пазарът“ предоставя ползи, които никога не биха били постигнати чрез планиране.”


Това пояснява Джордж Джошуа Ричард Монбио - британски журналист, автор на книги с екологична и политическа насоченост.

Петата колона на неолиберализма вече не се и прикрива зад паравана на словесната демокрация. Тя напада и не се безпокои, че е паднала маската от чудовищното й лице.

Спете спокойно, граждани на ЕС - от вас нищо не зависи.












Тагове:   неолиберализъм,   tipp,


Гласувай:
7



1. survakar007 - С триене на коментарите ми не можеш да помогнеш на руските си товаришчи
05.05.2016 17:50
Русия традиционно произвежда некачествена продукция и разчита предимно на износ на суровини, това беше и причината непобедимото СССР да се саморазруши. Путин не подобри статуквото, дори по-зле - превърна руския народ във въглекопач на Евразия, но затова не им е виновен нито ЕС, нито САЩ, с които руските политици се оправдават пред алкохолизираната си нация.

Товаришч професор Катасонов, Валентин Юрьевич — доктор экономических наук, председатель Российского экономического общества може да критикува Запада колкото си ще, но сегашната конфронтация със Запада работи срещу икономическите интереси на Русия, професорът да се понаучки как изостанал комунистически Китай се измъкна от болшевишкото блато, а да не ни пробутва цитати от конгресите на КПСС за капиталистическите експлоататори, средния жител на ЕС и САЩ живее несравнимо по-добре от средностатистическия руски мужик, колкото и да я плюе тази проклета демокрация.

За безработицата е ЕС - причината е в недълновидната данъчна политика в ЕС, която стимулира корпорациите да изнасят работна ръка в Азия, въпросът за българите е - защо българските правителства не правят почти нищо за да насочат поне част от тези работни места към нисколатения български труженик, който е по-ниско платен от работниците в Китай и Индия.

Ттттааааа, руските икономисти да не му берат дерта на загнилия капитализъм, те не са спрели да го критикува, а се оказа, че миграционните човешки потоци се насочват от Русия на Запад, а не обратното. По-добър показател за икономическото състояние на дадена държава/общество от този здраве му кажи.

Таваришчите да се научат как се гради проспериращо общество, а не да използуват руския мужик като пушечно месо и да обвиняват Запада за мизерната си икономика. За безработицата в ЕС има статистически данни в изобилие, а фактите говорят, че тези които партнират със САЩ са водещите икономики в света, а държавите които са партнирали със СССР/Русия се тътрят на дъното, оспори го този факт ако можеш.

Сурвакар
цитирай
2. tttttaaaaa - Благодаря сурвакар!
06.05.2016 16:31
Първо: защо си мислиш, че ще изтрия интелигентния ти коментар?
Всичко (почти) което пишеш е така. Но си сбъркал адреса. Нито веднъж не съм цитирал думи, като СССР, Р-я, Путин и такда ле (видях, че владееш руския). Ей това най-ме боли, а понякога ми става смешно.
|Слушай, сурвакар, аз (за разлика от други) се борих за тази демокрация. Бях на площади, лепих афиши, трупах камъни на грамадата пред комунистическата къща, стачкувах, имам последно предупреждение за изключване от университета за "несъвместими изказвания и поведение". Никога и с нищо не съм бил партийно ангажиран. Имах блог с истинското си име и добро СЕО, за което ме предупредиха... някои хора, че е по-добре да го закрия... Не съм дисидент, нито мъченик. Но това, което чаках, се оказа пълна и перверзна лъжа.
Конкетно, сурвакар, капитализма, с който аз успях да се запозная през осемдесетте (дори това е твърде късно), няма нищо общо със сегашната гнус. След руско-еврейската курва Айн Ранд, комедианта Рейгън и алцхаймеровата баба Тачър - се видя "пошлостта на маскарада" (цитирам Пушкин, Евгений Онегин.
Слушай, приятелю, не те знам кой си, но може тогава да си шмъркал кока, истината е винаги някъде по средата. Преди ни насаждаха русофилщина, сега русофобщината ми идва твърде много. ТЕ това искат от нас - да се изядем един друг за нищо. Чети повечко, мисли с главата си, преодолей емоциите и ще разбереш.
цитирай
3. survakar007 - Извинявам се за лошата помисъл
06.05.2016 18:10
Понеже повечето от коментарите ми излизат като "анонимен" (предполагам блог амините умишлено го правят) всеки може да ги затрие, но най-неприятното е когато некой ги редактира, което се е случвало тук доста често, оказа се че съм допуснал грешка и се извинявам за това недоразумение.

Аз поснавам комунист-агентурната система по-отрано и по стечение на остоятелствата бях пряк участник в старта по ограбването на България от висшата комунист-агентурна прослойка, което започна в края на 70-те години и което след 80-та го нарекоха "перестройка" или "преход". Знам как работеха ДС ченгетата под ръководната палка на правешкото говедо Тато и адютантите му Станишев, Дойнов, Лилов и Луканов, а когато започнаха да си съставят "дисиденти" и "борци за демокраци" бях наясно кои са и какви са подмолните им цели.

Аз също посещавах първите "демократични" митинги организирани от ДС агентурата на СДС, но го правех от чисто любопитсто и след 1990 г. с отвращение четох и наблюдавах огромните финансови зулуми които вършеха номенклатурните фамилии и охраняващите ги ДС банди като ВИС, СИК, имал съм работа и с мутрите от Мултигруп, които днес се прегрупираха но все още дърпат конците на политичетата в Парламента, на всеки един от тези парвенюта!

За Айн Ранд, Рейгън и Тачър сме единомисленици, но тук става въпрос за стратегически интереси на САЩ и Британия, а тези в крайна сметка са защитавали икономическото благоденствие на собственте си народи, докато русофилските курви в България работят срещу българския народ... ама как само направиха българите в Пиринския край македонци, а!? Предатели!

Русофилщината днес се пропагандира под формата на друга лъжа, тракедонизма, което е една от задачите поставени от Русия още по времето на Коминтерна за разцепление на народа ни, доскоро беше македонизма и резултата се вижда във ФАЙРОМ - позорна сърбизация и невъзвратима дебългаризация на населението. Като добавим и стотиците хиляди руски навлеци по Черноморието, които тихомълко го поизкупиха, и двата милиона българи които ни напуснаха бъдещето на България като държава е доста мъгливо.

Сурвакар
цитирай
4. tttttaaaaa - На Сурвакар
06.05.2016 19:31
Така е.
Ако си забелязал, няколко пъти в този блог, апелирам за спокойствие и разбирателство. Не трябва да ни делят на русофили и русофоби както през 1-то народно събрание. Твърде първично е. Тази злост ни разделя и им дава "крила".
Благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tttttaaaaa
Категория: Лични дневници
Прочетен: 96294
Постинги: 69
Коментари: 80
Гласове: 127
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930