2. Национална Художествена Галерия
3. Национална Галерия за Чуждестранно Изкуство
4. Ски курорти в България
5. С цвят на пшеница
6. Диоген
7. Пътен дневник: „С чужденци из България” – автор Магаренцето
8. Първи впечатления от последно прочетеното
9. Следпразнично :) :) :)
10. Четива
11. "Бетонни градини"
12. Коментари и постинг, които си струва да прочетете
13. Тази година непременно! - от Кас и Времето за малкия Тони
14. До кога?
15. Пернати жители на Антарктида
16. Зодиакална статистика в blog.bg
17. Меддд - едно гърненце, второ гърненце, Пух Мечо:)
18. За зодиакалните знаци с :-)
19. Откъде е взел Каин жена си?
20. Граматика
21. Лисабонският договор
Прочетен: 12230 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 12.07.2012 09:37
През последните дни, все си представям уютна стая с горяща камина и голяма трапеза отрупана с вкусни гозби, а покрай нея много приятели:-) ... И така, хрумна ми да споделя с вас няколко свой готварски рецепти:-) – ще се радвам и вие да ми напишете някое готварско заклинание, ще добавим щипка мерак и ... ще стане като в приказките: „три дни яли, пили и се веселили”:-)
Започвам с любимата ми млечна, картофена супа:-)
Съставките са по вкус, в моя случай: Пет-шест неголеми картофа; топка, топка и половина фиде; два-три моркова; две-три глави лук; половин литър мляко; бучка масло и лъжица олио; един зеленчуков бульон; босилек или магданоз, и една-две щипки сол.
Моят подход при забъркването на тази супа е: Да нарежа картофите на дребни купчета + нарязаните на ситно лук и моркови, и да ги сипя в тенджерата да се варят с малко вода (около литър) и лъжица олио. Изчаквам картофите хубаво да се сварят и доливам чаша вода (да сваля температурата); наливам млекото и прибавям фидето, зеленчуковия бульон, босилека или магданоза. Остава да изчакам 7-8 минути (да се свари фидето) и супата е готова.:-)
А сега моето предложение за предстоящия Никулден:-) – печена бяла риба или скумрия с моркови:
Необходими са ви: Тавичка за печене един брой; една или две риби (бяла или скумрия); половин килограм моркови; 50 ml. бяло вино; 4-5 глави лук; един домат; черен пипер и дафинов лист.
Приготвянето: Нарязвам морковите, накълцвам лука и ги задушавам с вино, малко вода и малко олио; Изсипвам половината от така приготвената гарнитура на дъното на тавичката; Разрязвам рибата по линията на гръбнака, разгръщам е и я поставям в тавичката; Намазвам рибата с олио или зехтин и посолявам; За финал изсипвам остатъка от морковите и лука около рибата, мушвам две три дафинови листа; Нарязвам домата на тънки търкалца и подреждам резенчетата върху рибата.
Остава печенето (на около 140-150 градуса) и хапването.:-)
За десерт предлагам любимият си млечен крем:
Необходими са ви: Тенджерка, за предпочитане от алпака и с двойно дъно (да не загаря); литър млеко; 4-5 яйца; 4-5 лъжици брашно; 4-5 лъжици захар; едно прахче ванилия; малко какао, сладко или бисквити за декорация.
За да получите вкусен крем: Внимателно счупете яйцата и отделете белтъка (по-вкусно е само с жалък), добавете брашното и две-три лъжици хладка вода – разбийте ги добре, да няма бучки; Сложете тенджерата с млекото и захарта в нея на котлона; Наблюдавайте млекото, когато видите, че вече е горещо започнете да доливате вече приготвената яйчена смес; Сега ви остава да хванете една дървена лъжица или гребалка и да бъркате енергично в една посока (по часовниковата стрелка или обратно) – колкото по енергично бъркате толкова по-малко бучки ще има крема;-) (Бъркайте докато ръцете ви отмалеят и вече готовия крем започне да ви пари по ръцете – когато крема е готов сместа му започва да пльока!)
Здравословна закуска с овесени ядки:
Необходими са ви: Един стъклен буркан или купа с размер според апетита ви.;-) Ще ви трябват и овесени ядки (но не от най-фините) и пчелен мед, може да добавите и орехи или други ядки по ваш вкус.
Забележка: Това е закуска, но за да се получи трябва да си я приготвите вечерта! За целта: Вземете буркана (купата) напълнете до половината с млекото, прибавите меда и разбъркате енергично за да го разтворите; После допълнете буркана с овесени ядки и разбъркайте за да може млекото да поеме овесените яки; След като млекото поеме ядките в борката ще ви остане малко място - сега е момента да добавите орехи или друго, след това долейте с млеко, затворете буркана и го мушнете в хладилника – на сутринта, закуската ви за шампиони от, овесените ядки ще е готова.:-)
За финал ще ви напиша една наша семейна рецепта „Кашкавал пане имитет”:
За тази вкусотия са ви необходими: 3-4 яйца, два-три картофа, подправки;
Приготвяне: Обелвате картофите, нарязвате ги на купчета и ги слагате да се пържат; Разбивате яйцата, изчаквате да видите, че картофите са опържени и ги заливате – получавате вкусен омлет с картофени хапки в него.:-) Ако желаете подправяте омлета с червен или черен пипер, лимонов сок, чубрица или друга подправка на вкус. Ако решите да експериментирате към омлета може да добавите и печена чушка, кубчета месо, лук, задушен карфиол или друго каквото ви хрумне.:-)
А сега не ми остава нищо друго освен да Ви кажа не се облизвайте, а запретвайте ръкави – пожелавам ви спорно готвене и приятно похапване.;-)
Благодаря ти за всички вкусотийки, които си написал. Знаеш ли, че моят баща е Никола и може да го изненадам като приготвя твоята бяла риба с моркови!:)))
А закуската с овесени ядки ми е нещо много любимо. Но аз ги обичам с кисело млеко и парченца ябълка.
Мнооооого усмивки ти изпращам, както винаги!:)))))
:) Ася
Ася, благодаря ти и за титлата "вълшебник в кухнята";-) - дано някой ден наистина да я заслужа:) - Обичам да готвя от време на време - кой знае с времето може ще да изуча поне част от тънкостите в готварското изкуството;-)
Благодаря и за ябалковата идея;-)
Но само ако от теб са напитките;-)
12.01.2009 11:56
Най-малкото защото търтеите не събират цветен прашец и не "снасят" мед.:-)
Щом си си го приготвил ти !
Да ти призная и аз всеки път огладнявам само като погледна тези рецепти:-) – причината обичам да приготвя обяд или вечеря за мен и близките ми.
А "Кашкавал пане имитет" си е деликатес и позволява импровизации и творчество.:-) – иначе казано това си е „Специалитет изненада”
А снимки не слагам – въображението си знае работата.:-) Който е любопитен – експериментира.:-)