Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 18:02 - "Понеделник започва в събота" – автори Аркадий и Борис Стругацки
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3811 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 25.08.2010 22:10


ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА В СЪБОТА
/Приказка за младши научни сътрудници/

      „Но  най-странното,  най-непонятното  е  как  авторите  могат да вземат подобни сюжети, признавам си, това е вече съвсем необяснимо, това е като...
Не, не, съвсем не разбирам...”     /Н. В. Гогол/

 ПЪРВА ИСТОРИЯ - СУЕТА ОКОЛО ДИВАНА

     „Учителят: Деца, запишете си изречението: "Рибата седеше на дървото".
     Ученикът: А нима рибите седят на дърветата?
     Учителят: Ами... Това е било побъркана риба.”
                                          /Ученически виц/

ВТОРА ИСТОРИЯ – СУЕТА НА СУЕТИТЕ

   „Вие питате:
     Кое смятам
     за най-висше щастие на земята?
     Две неща:
     да променям състоянието на своя дух,
     както пени бих сменил за шилинг,
     и
     да чуя песен
     на девойка млада,
     вън от моя път,
     но след като тя
     ме е попитала за пътя.”

Трета глава

    „Не сме Декарти, Нютони не сме,
      за нас науката е тъмен лес
      от чудеса.
      А сме нормални астрономи - да!
      Ловим звезди по тъмни небеса...

      И природата да обуздаем,
      и да разсеем невежество
      и мрак
      да вземем карта на безкрая - да!
      и всеки гледа я като тъпак...”

      „Трудовото   законодателство   се   нарушаваше   недобросъвестно  и  аз почувствувах,  че  у  мене  е  изчезнало всякакво желание да се боря с тези нарушения,  защото  в  дванадесет часа на Новогодишната нощ, пробили си път през  виелицата,  тук  бяха  дошли  хора,  на които им беше по-интересно да доведат  докрай  или да започнат отначало някаква полезна работа, вместо да затъпяват  от водка, безсмислено да си клатят краката, да играят на томбола и да  се  занимават с най-различни по лекота флиртове. Тук бяха дошли хора, на  които им беше по-приятно да бъдат заедно, отколкото разделени, които не можеха  да  понасят  разните  му  недели,  защото  в неделя им беше скучно. Магове,  Хора  с  главна  буква  и техният девиз беше "Понеделник започва в събота".  Да,  те  знаеха  разни заклинания, умееха да превръщат водата във вино  и никой от тях не би се затруднил да нахрани с пет хляба хиляда души. Но  те бяха магове не за това. То беше черупката, външното. ... Те работеха в Институт, който се занимаваше  преди  всичко  с  проблемите  на  човешкото щастие и смисъла на човешкия  живот,  но  дори между тях никой не знаеше точно какво е щастие и къде  именно  е смисълът на живота. И те бяха възприели работната хипотеза, че  щастието  е  в  непрекъснатото  опознаване на непознатото и смисълът на живота е пак в същото. Всеки човек в душата си е маг, но той става маг едва тогава,  когато  започне  да мисли по-малко за себе си и повече за другите. Когато  му  става  по-интересно  да  работи,  отколкото  да  се забавлява в старинния  смисъл на думата. И сигурно тяхната работна хипотеза беше близка до  истината, защото така както трудът е превърнал маймуната в човек, точно така  липсата  на труд в много по-кратки срокове превръща човека в маймуна. Дори в нещо по-лошо от маймуната.
       ...   
    „Човекът  не  може  винаги  и  навсякъде да се бори със своите кисели мисли, затова  именно  е човек - преходна степен от неандерталеца към мага. Но той може  да  преодолява  тези мисли и тогава запазва шансовете си. А може и да отстъпи,  да  махне ръка на всичко ... и тогава му остава само един  изход:  колкото  може по-скоро  да  се  махне  от  института. ... Но  хората  трудно  се решават да напуснат. В института  е  топло,  приятно,  работата е чиста, уважавана, добре платена, хората  са прекрасни, а от срам никой не е умрял. „

..........................................................................

      „Понеделник започва в събота”, е удивително и различно четиво, генериращо огромна неповторима палитра от емоции, асоциации, въпроси ... - Всичко това не може да се опише, трябва да се прочете.:-)

     И едно предупреждение - „Понеделник започва в събота”, не е роман с ясни герои, сюжет и т.н. Ако ви се чете подобнна книга ще останете разочаровани. Тази творба на братя Стругацки е приказка - неангажиращо или ангажиращо четиво, както вие си изберете!
            

            



Гласувай:
2



1. анонимен - После ще чета какво си писал, че н...
10.02.2009 20:08
После ще чета какво си писал, че нямам време. Но съвсем набърже за книгата, много добра!

А
цитирай
2. goran - A.,
10.02.2009 22:10
"много добра!";-)
цитирай
3. анонимен - Любимата ми книга!!!
04.08.2009 18:09
Любимата ми книга!!!
цитирай
4. goran - Анонимни:-) - приятно ми е да се "запознаем"
05.08.2009 21:44
Щом книгата ти е любима, защо не драснеш няколко реда с фпечатленията си от романа и не се представиш пък и само с една буква??

Ще се радвам да се запознаем - до нови срещи:-)
цитирай
Търсене