Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 20:14 - 12 април - ДЕНЯ НА КОСМОНАВТИКАТА и неговото значение за мен :)
Автор: goran Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3633 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 30.04.2012 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  
     Обичам звездобройците, небето, слънцето, звездите, съзвездията, космоса – от малък ги обичам, нещо повече постоянно ме вълнуват :) Все ги търся и се повдигам на пръсти, уж да ги видя по-добре :)
     Каква е причината за това – не зная! Може би татко и баба като малки ме научиха да ги търся, може би Съдбата така е решила – не знам. Това, което знам е, че ги търся, защото им вярвам – как и защо, не ме вълнува!
     Вярвам на татко, който, още когато бях съвсем малък, ми казваше:
      „Винаги гледай напред и нашироко – към небето и простора! Когато загубиш пътя, винаги сутрин търси Зорницата, а вечер Полярната звезда!
     Нищо, че някои ще наричат Зорницата с други имена или с името Вечерница, а трети ще философстват, че тя е просто планетата Венера, ти знай че тя е Зорницата!
     Вярвай в Зорницата и в Полярната звезда!
     Когато нещо се опитва да те потиска, вдигни поглед към звездите, намири черпака на Малката мечка и Полярната Звезда ще грейне насреща ти, и ще те преведе през всяка трудност и беда!
     Помни, винаги гледай напред и нагоре и вярвай в себе си! Ти всичко можеш и умееш, само да го повярваш и да се трудиш! Помни сине, всичко е възможно!”

       Бабината версия за небето бе малко по-различна, но не по-малко мъдра и лична:
      „Никога не забивай нос в обувките си и да го правиш, рано или късно, пак ще се спънеш! Гледай напреде си! Но, от време на време, поглеждай и към птиците и небето! Птиците са в небето, за да ни напомнят за силата на живота! Колкото и да е малка птичката пак лети – защото вярва и защото сама се е научила да може! Човеците също се учим да вярваме и можем! Един ден ще полетим и то без разните му там машинарии! Помни чедо, вярвай и се учи да бъдеш добър, всеки ден!”
       Така ме учиха татко и баба като малък и аз първо исках да стана звездоброец, после астроном, физик, авиоинженер и летец.
      Докато бях малък, все се взирах в звездите, търсех звездни карти и четях "Речник на младия астроном", също и книги за ракети, самолети, балони и дирижабли.
     После училището и медиите ме подведоха да забравя небето, звездите и космоса! Но на подсъзнателно ниво, аз не само че не забравих звездите, но започнах да чета фантастика и денем, и нощем. :)
     Като завърших училище и първото више, започнах да се лутам и мъча, да уча отново - този път икономика, да работя и да печеля пари - пак съзнанието ми се подведе и почти забрави звздите.
     За щастие, Съдбата си знае работа и аз пак бавно поех по най-дългия и обиколен път към космоса! - Започнах да се опитвам да пиша и да се уча на техника и инженерство!
     Трябваше да минат още седем години, в последната от които, заради наивноста си и внушените ми отвън заблуди сам започнах да се погубвам, за да усетя силата на обичта човешка и чуя думите: "Теб май Съдбата те пази!"
      Трябваше да се изправя срещу собствената си разрушителна енергия, за да възродя духа си и отново да повярвам, че всеки носи в себе си и смисъла, и искрата, и съзидателната сила на Съдбата!

     
      И така стигнах до днес! До деня, в който мислих, работих,  творих, изказвах позиции и тълкувах случки. Ден, в който чух заслужени похвали, но и вярна критика към себе си!
      В деня на космонавтиката релаксирах, работих, спорих, греших, руших, но и градих, за да преоткрия отново себе си и творческата искра, която са ми дарили майка Природа, татко Живот и тяхното мило чедо Съдбата.
      Това видях и почувствах в дванайстия ден, на четвъртия месец, в година първа, от най-важните седем в живота ми!

                                            ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
                                 ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
                 ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
            СПОСОБНОСТИТЕ  НЕ  СА  ПРИВИЛЕГИЯ,  А ОТГОВОРНОСТ!!!
                 ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
                                 ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
                                            ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~ 

И още няколко мои публикации по темата:

С усмвка за ЖИВОТА В ЦИФРИ :)


12 април 2011 г. - Денят на космонавтиката

Девети април 2012 г - РАВНОСМЕТКАТА от Лазаровден и Цветница – празника на пролетта, живота и бъдещето













Гласувай:
8



1. tota - Поздрави, Горане!
12.04.2012 23:18
Светли, празнични дни!
цитирай
2. goran - Благодаря Тота :)
13.04.2012 00:40
И аз ти пожелавам същото - светли и усмихнати дни :)
цитирай
Търсене